07 Temmuz 2024 15:17

Belçika ve Hollanda'nın aşırı sağcı partileri, Orban'ın ittifakına katıldı 

Belçika ve Hollanda'nın aşırı sağcı partileri, Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın başını çektiği Avrupa Birliği karşıtı aşırı sağ ittifaka katıldı .

Fotoğraf: Steven Lek/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Belçika'da aşırı sağcı Vlaams Belang (VB) ile Hollanda'da ırkçı Geert Wilders'ın liderlik yaptığı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın başını çektiği Avrupa Birliği (AB) aşırı sağ "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katıldı.

VB'nin lideri Tom Van Grieken, X hesabından yaptığı paylaşımda, Orban'ın Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kurmaya çalıştığı "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katıldıklarını duyurdu. Van Grieken, "Avrupa'da yeni bir rüzgar esiyor. Milliyetçi partiler her zamankinden daha güçlü. Avrupa'mıza sevgimizden dolayı daha az AB ve daha az göç zamanı" ifadesini kullandı.

Wilders da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda PVV'nin "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına dahil olduğunu duyurarak, "Biz PVV vatanseverleriyiz, güçlü ve egemen ulusumuzu seviyoruz. Yasa dışı göçe karşı direniyoruz. Barış ile özgürlüğü savunuyoruz ve Ukrayna'yı destekliyoruz. Yahudi-Hıristiyan mirasımızı ve ailelerimizi koruyoruz." dedi.

Söz konusu partilerin katılmasıyla Avrupa'nın Vatanseverleri, AP'de siyasi grup kurmak için en az 7 ülkeden üye şartını sağlamış oldu. Orban'ın yeni grubun kurulduğuna dair resmi duyuruyu yarın yapması bekleniyor.

AP'DE YENİ BİR AŞIRI SAĞCI İTTİFAK

Son yapılan AP seçimlerinde aşırı sağın güçlenmesinin ardından siyasi partiler arası ittifaklar da şekillenmeye başlamıştı. Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 30 Haziran'da bir araya gelen Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) ve Çekya'daki Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) partilerinin temsilcileri, AP'de "Avrupa'nın Vatanseverleri" (Patriots for Europe) adını verdikleri ittifak kurduğunu duyurmuştu. Aşırı sağcı İspanyol Vox ve Portekizli Chega partileri de ittifaka katıldığını açıklamıştı.

AP'de mevcut aşırı sağcı grup Kimlik ve Demokrasi'nin (ID) çatısındaki Fransız Marine Le Pen başkanlığındaki Ulusal Birlik (RN), henüz hiçbir siyasi grubun mensubu olmayan Almanya İçin Alternatif (AfD) ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğindeki Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) mensubu İtalyan Lega partilerinin ittifaka katılacak potansiyel adaylar olduğu düşünülüyor.

Macaristan’da yayın yapan Magyar Nemzet gazetesi, Viktor Orban’ın “İhanet ve yeniden dizayn” başlıklı makalesini paylaşmıştı. Orban bu makalede Avrupa Halk Partisi’ni, sosyalistleri ve liberalleri Ukrayna’ya yaptıkları yardımlardan ötürü “savaş yanlısı olmakla” itham etmişti. “Hayatımızın manası olan Hristiyanlık medeniyeti yok oluyor. Avrupa büyük bir gerilemenin içerisinde. Avrupa krizde. Terörizmin sürekli tehdidi, kamu güvenliğinin azalması; barış, düzen ve istikrar yerine savaş, göç ve kriz kavramlarının benimsenmesinden ötürü buharlaşıyoruz” diyen Orban, "savaş yanlısı" dediği bürokratların izlemiş olduğu politikalar nedeniyle “Avrupa’daki işletmelerin felç olduğunu, enflasyonun yükseldiğini, vatandaşın zor duruma düştüğünü” savunmuştu.

Macaristan, eski ABD başkanı Donald Trump’ın ünlü seçim kampanyası sloganını benimseyerek 1 Temmuz’da başlayan Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını “Avrupa’yı yeniden harika yap” sloganıyla yürüteceğini ilan etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Atilla Eren Apartmanı bilirkişi raporu: Beton kalitesi olması gereken değerin yarısı kadar

SONRAKİ HABER

Çiftçiden alınan kira bedelleri 4 yılda yüzde 1600 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa