CMS işçileri: İşten atmalar yasaklansın

Türkiye’nin en büyük jant üreticilerinden CMS Jant ve Makine Sanayi AŞ işçileri, Ege Serbest Bölge önünde "İşten atmalar yasaklansın” talebini dile getirdi.

07 Temmuz 2024 16:38
Paylaş

Türkiye’nin en büyük jant üreticilerinden olan CMS Jant ve Makine Sanayi AŞ’de son yıllarda büyük bir işçi kıyımı yaşandı. Öyle ki son bir buçuk yılda 1000’i aşkın işçi ihbar hakları dahi gasbedilerek işten çıkarıldı. İşten çıkarılan CMS işçilerinin hak mücadelesi ise sürüyor. Bugün Gaziemir’de yer alan Ege Serbest Bölge (ESBAŞ) önünde bir araya gelen işçiler, CMS işçilerinin servis çıkış saati öncesinde bir basın açıklaması düzenledi.

Çeşitli siyasi partilerin, derneklerin ve grevi devam eden Lezita işçilerinin destek verdiği eylemde sıklıkla “İşten atmalar yasaklansın” ve “İhbar hakkımız gasbedilemez” sloganları atılırken basın metnini CMS işçilerinden Kutluhan Açıkkaşlı okudu. 

"İHBAR HAKKIMIZ GASBEDİLEREK İŞTEN ATILIYORUZ"

Türkiye'de giderek büyüyen ekonomik krizin, milyonlarca işçi ve emekçiyi sefaletin dipsiz kuyusuna doğru ittiğini belirterek sözlerine başlayan Açıkkaşlı, “Bizler CMS işçileriyiz. Yaklaşık 1 buçuk senedir CMS Jant fabrikasında artan haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı bir ses yükseltiyoruz. Çünkü CMS'de yaşanan her haksızlık bugün birçok fabrikada artan geçim zorluğu ile beraber birçok işçiye dayatılmaktadır. CMS'de son 1 buçuk yılda 1000'den fazla işçi işten ihbarsız şekilde atıldı, bununla ilgili tek gerekçe olarak ise ‘biz CMS şirketi olarak ihbar vermiyoruz ya kabul edin ya da tazminatsız işten atarız sizi’ deniyor. Çoğu işçi tazminatsız atılmanın yıllarca sürecek mahkemelerin yarattığı zorluğu bildiği için bunu kabul etmek zorunda kalıyor. CMS sermayesi bunu öyle bir yapıyor ki ihbar hakkını geri almanın yolu kalmıyor. Arabulucu sözleşmesi ile yasal güvence altına alınan bu hukuksuzluk ayrıca devlet eli ile tescil edilmiş oluyor. Çünkü devletin atadığı arabulucular işten atmalarda bu sözleşmeyi ya fabrikada imzalatıyor ya da telefondan işçileri ihbarsız atılmayı kabul etmeleri yönünde baskı yapıyor. Tek fabrikadan 4 fabrikaya yükselen bu devasa zenginlik CMS işçilerinin omuzlarında büyürken CMS işçilerine bel-boyun fıtığı, stres, baskı ve işsizlik kalıyor” diye konuştu.

"SORUNLAR ORTAK, MÜCADELE DE ORTAK OLMALI"

CMS'de yaşanan işten atmaların sadece CMS'de çalışan binlerce işçiyi ilgilendiren bir sorun değil topyekûn işçi sınıfına yapılan bir saldırı olduğunu vurgulayan Açıkkaşlı, “Sadece dönüp İzmir'e bakarsak sermaye sınıfının bu konuda nasıl da aynı yöntemler ve iştahla işçi sınıfına saldırdığını göreceğiz. Lezita, Purmo, Menemen Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Klas Klima’da işten atmalar, sözleşme hakkını tanımama, sendikal hakları yok sayma işçi sınıfının tüm demokratik talepleri yerle bir ediliyor. Bir yanda AKP'li sermaye düzeninin yarattığı ekonomik kriz, diğer yanda bunu fazlasıyla fırsata çeviren kapitalistler, dört bir yanda kendi sınırsız karı için ortak şekilde yasası ile, kolluk güçleri ile, düzeni ile saldırırken maalesef biz işçiler halen birleşik bir güç olarak bu saldırılara karşı ortak mücadeleyi ne fabrikalarda ne meydanlarda  yeterince veremiyoruz. Sorunlarımız ortak ise mücadelemiz de ortak olmalı diyoruz. Sadece CMS'de hukuksuzluklar son bulsun, işten atmalar son bulsun değil tüm fabrikalarda, işyerlerinde işçi sınıfına bir saldırı niteliği taşıyan işten atmalar yasaklansın diyoruz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından servislerle çıkış yapan CMS işçileri selamlandı. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tevfik Taş'ın izinde yeni bir soluk: Günün Kapıları

SONRAKİ HABER

TTB Merkez Konseyi görev dağılımını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa