07 Temmuz 2024 19:15

İstanbul ve Bursa'da İsrail protestosu: Ticareti kes, ABD üslerini kapat!

Bursa ve İstanbul'da Filistin'e destek eylemlerinde İsrail ile tüm ticari anlaşmaların sonlandırılması, petrol sevkiyatının durdurulması, NATO üslerinin kapatılması istendi.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel 

Paylaş

Gazze’de yaşanan soykırıma karşı Bursa ve İstanbul'da eylem düzenlendi.

İSTANBUL

Filistin Eylem Komitesi, İstanbul’da Gazze’de yaşanan soykırıma ABD desteğini protesto etmek için Sarıyer'den ABD Başkonsolosluğuna yürüdü. İsrail’in işlediği insanlık suçlarına ABD’nin verdiği destekle ortak olduğu belirtilen açıklamada Türkiye’deki ABD üstlerinden İsrail’e giden yardımlar hatırlatıldı. Açıklamada, İsrail’in saldırılarında on binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiği, yüzbinlerce Filistinlinin kalıcı ruhsal ve bedensel hasar aldığı, gıda, su, ilaç gibi temel ihtiyaç malzemelerine ulaşımın engellendiği belirtilerek “Filistinliler, kendi toprağında özgür bir halk olarak yaşamak için direniş iradesini sürdürüyor” denildi.

"ABD’NİN YARDIMLARI 300 MİLYAR DOLARI AŞTI”

İsrail ordusunun ithal ettiği silahların yüzde 69’unun ABD tarafından temin edildiği belirtilen açıklamada, "ABD, yıllardır işgal devleti İsrail’e düzenli askeri ve ekonomik yardım sağlıyor. Yapılan bu yardımların hacmi bugün 300 milyar doları aşmış durumda. Tüm dünyadan gelen, işgal devletine askeri yardımların kesilmesi çağrısına rağmen, ABD soykırım saldırısının ağırlaştığı bu dönemde, işgal devletine 26 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım sağlayacağını açıkladı” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin İsrail'e uluslararası yaptırım girişimlerinin engellendiği, ateşkes çabalarının veto edildiği vurgulanan açıklamada "ABD tüm gücünü, işgal ve soykırımın sürdürülmesi için ortaya koyarken, Filistinli mültecilere yardım eden Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlara desteğini durduruyor” denildi.

"KÜRECİK İSRAİL’İ KORUYOR”

Türkiye’deki NATO üslerinin İsrail’i bölgesel tehditlerden koruduğu, bu üslerin ABD’nin bölgeye müdahale etme kapasitesini arttırdığı, İncirlik'ten İsrail'e sevkiyat yapılırken, Kürecik’teki radar ile İsrail'in korunduğu ve İsrail'e kalkan olduğu belirtildi.

“ABD BÖLGEMİZDEN DEFOL!”

Açıklamada İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırımın karşısında Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail’e ambargo talebinin sahiplenilmesi için birleşme çağrısı yapıldı.

Ortak açıklamada talepler şöyle sıralandı: "Tarihsel Filistin topraklarındaki ABD askeri varlığı çekilsin! İsrail’le diplomatik ilişkiler kesilsin ve açık bir askeri ambargo kararı alınsın! İsrail’i koruyan NATO üsleri kapatılsın! ABD bölgemizden defol!" (İstanbul/EVRENSEL)


BURSA

Filistin İçin Bin Genç üyeleri Bursa'da Bursagaz önünde yaptıkları açıklama ile İsrail ile ticari anlaşmaların sonlandırılmasını istedi. Sümeyye Yaprak tarafından yapılan açıklamada, soykırımın pençesinde hayatta kalma mücadelesi veren Filistin halkı adına, Siyonistlerin petrolünü temin eden SOCAR'a hesap sormak ve ticareti kes demek için buraya geldiklerini söyledi.

Yaprak, "Emperyalist düzenin eli kanlı temsilcisi İsrail, özgür Filistin halkına karşı işlediği suçlara her gün bir yenisini eklerken, savaş ve soykırımlarla beslenen batı sermayesi ve tüm dünyadaki kuklaları savaş ekonomisinin getirmiş olduğu fırsattan yararlanmaya ve soykırıma destek sağlamaya devam ediyor” dedi.

"KATİL İSRAİL, İŞBİRLİKÇİ SOCAR"

Bursagaz'ın 2019 yılında Azeri şirket SOCAR'a satıldığını hatırlatan Yaprak, “Azeri şirket SOCAR, İsrail’in soykırımı için ihtiyaç duyduğu petrolün yüzde 60’ını karşılıyor. Mayıs ayından günümüze kadar İsrail'in petrolünün yüzde 60'ını Azerbaycan ve Kazakistan karşıladı. Petrol Azerbaycan'dan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile Türkiye'ye gelip Ceyhan Limanı’ndan tankerler ile İsrail'e taşınıyor. Türkiye ve Azerbaycan işbirliğinin simgesi olan SOCAR bu uluslararası boru hattının en büyük hissedarlarından. SOCAR, İsrail'e her gün 44 bin varil petrol gönderiyor. Enerjide tamamen dışa bağımlı olan İsrail, ham petrolü Bakü- Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan, işlenmiş petrolü de SOCAR’a ait STAR Rafineri’den alıyor. Türkiye'nin en büyük akaryakıt depolama kapasitelerinden birine sahip olan SOCAR, Filistin halkını katleden uçakların, tankların ve her türlü askeri aracın yakıtını Türkiye üzerinden İsrail’e ulaştırıyor. Fakat kimse bu sevkiyatın sorumluluğunu üstlenmiyor. Kimse bu suçun hesabını vermeye yanaşmıyor. SOCAR’a sorarsanız, sattıkları petrolün nereye gittiğini bilmiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sorarsanız, gemilerin nereye gittiği Türkiye’nin inisiyatifi ve tasarrufunda olan bir konu değil” dedi.

Ülkemizdeki bu vahim tablo karşısında hükümet ve sermaye sınıfı korkunç bir ikiyüzlülük sergiliyor diyen Yaprak, “Sürekli olarak kardeş devlet olduklarının vurgusunu yapan Azerbaycan ve Türkiye iktidarları özgür Filistin halkını katleden İsrail ile işbirliğine gelince de kardeşliklerinden ödün vermeyip el ele ticaret yapmaya devam ediyor. Sermaye ile devletlerin el ele verip bu soykırımın devam etmesi için uğraştığını görüyor ve sesimizi emperyalistlerin tam karşısında yükseltiyoruz. Filistin’in kurtuluşu için başlattığımız bu mücadelede gücümüzü sermaye sınıfından ve oyuncakları haline gelmiş siyasetçilerden değil, bu ülkenin sıradan,vicdanlı insanlarından alıyoruz. Ticaretleriniz devam etsin, para akışınız hiç durmasın diye yaptığınız oyunları, ikiyüzlü tavırlarınızı bir bir ifşa edeceğiz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yanlış yöne saptırılan ok mazlumların canına mal oluyor

SONRAKİ HABER

EMEP Ankara'da "Temmuzda zam" talebiyle miting düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa