08 Temmuz 2024 10:00

Taşınan zeytinler tutunamadı! | Çepeçevre Yaşam

Çepeçevre Yaşam geçtiğimiz sezonda yaptığımız programların fikri takibini sürdürüyor. Bu hafta, Çine'de yerinden sökülerek göstermelik şekilde taşınan zeytin ağaçlarının son haline bakıyoruz.

Fotoğraf: Ahmet Uslu

Paylaş

Özer AKDEMİR

Çepeçevre Yaşam yaz döneminde, geçtiğimiz sezonda yaptığımız programların fikri takibini sürdürüyor. Bu hafta da Aydın Çine'de yerlerinden sökülerek rant için taşınan yüzlerce zeytin ağacının son haline bakıyoruz.

Aydın Çine'nin Yolboyu köyünden Gıda Sanayi Tesisleri yapmak için sökülüp Çine'nin öbür ucundaki boş bir araziye taşınan yüzlerce zeytin ağacının izini sürdük. Çoğu 100-150 yaşındaki bu zeytin ağaçları Çine Belediyesi ekipleri tarafından 2023 yılı Mart ayında, köylülerin ve Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) üyelerinin itirazlarına aldırmadan sökülmüş ve ilçe halkının deprem toplanma alanı olarak bildiği boş, kurak bir araziye dikilmişti. Zeytinlerin söküldüğü günlerde ilçeye giderek ağaçların söküldüğü ve taşındığı yerlerde çekimler yapmıştık.

Aradan yaklaşık bir buçuk yıl geçtikten sonra taşınan yaklaşık 150 kadar zeytin ağacının akıbetini araştırdık. Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) sözcüsü Ahmet Uslu, zeytinlerin fotoğrafını ve videolarını çekip gönderdi. Uslu zeytinlerin büyük bir kısmının kurulduğunu, kalan çok az bir ağacın ise yaşam savaşı verdiğini söyledi.

150 YILLIK FİDAN!

Yerinden sökülüp Akçaova beldesi yakınında bir düğün salonu peyzajı için dikilen 150 yaşındaki zeytin ağaçları ile ilgili de, “Bölgenin güzelleşmesi için zeytin fidanlarını ilçenin çeşitli yerlerine dikiyoruz” diyorlardı. Yerel bir gazetede bu “güzelleştirme” haberi fotoğraflarla verilmişti. Belediyenin “fidan” dediği zeytinlerin boyları taşındıkları kamyonu geçiyordu!..

HABERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ.

Haftalık yaptığımız Çepeçevre Yaşam programına haziran ayı ile birlikte yaz molası verdik. Ancak yazı boş geçireceğimiz anlamına gelmiyor bu.

Tıpkı Yolboyu köyünden sökülüp taşınan zeytinlerin akıbetinin peşine düştüğümüz gibi geçen senelerde yayımladığımız programların fikri takibini yapacağız bu yazın. İlk program geçen hafta yayımladığımız Bursa Uludağ Milli Parkı’nın “Alan Başkanlığı Yasası”ndan sonraki süreci oldu. Dağın bir ticarethane gibi işletilmesi ve ranta açılması çabası ve buna karşı verilen mücadelenin güncel bilgisini yayımladık.

Yaptığımız her haber okurumuza ve izleyenlerimize “Bu işin peşini bırakmayacağız”ın verilmiş bir sözüdür yayımlandıktan itibaren. Sözümüzün arkasında durup her birinin izini sürmeye devam edeceğiz...

Çine'de yerinden sökülüp ilçenin öbür ucuna taşınan yüzelli zeytin ağacının taşınma öyküleri ve hüzünlü sonları bu hafta Çepeçevre Yaşam'da.

ÖNCEKİ HABER

Çorlu Tren Katliamı'nın 6. yılı: "Gerçek sorumlular yargılanacak"

SONRAKİ HABER

Evrensel'in manşeti | 500’ün işçi yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa