08 Temmuz 2024 11:08

Bürokratlara çifte maaş yasayla güvenceye alınıyor

Kamudaki çifte maaş iktidar tarafından yasa yoluyla kalıcı hale getiriliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kamuda çifte maaş yasayla garanti altına alınıyor. Binlerce bürokrat, maaşının yanı sıra ayda 98 bin lira da huzur hakkı alacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre AKP’li milletvekilleri önceki gün çifte maaş düzenlemesinin de yer aldığı bir torba kanun teklifini TBMM’ye sundu. İkinci gelir için yüksek bir limit de belirlendi. Buna göre kamuda ikinci bir kurumda yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilen bürokrat, oradaki koltuğu sayesinde ayda 98 bin 42 liraya, yılda da 1 milyon 170 bin liraya kadar ilave gelir elde edecek.

İkinci gelir memur maaş katsayısına endekslendiği için her 6 ayda bir 108.000 sayısının katsayı ile çarpımı oranında, yani memura yapılan zam oranında artacak.

Örneğin bir genel müdür kendi kurumunda ya da başka bir kurumda yönetim kurulu üyesi olduğunda, 110 bin liralık genel müdür maaşının yanı sıra ayda 98 bin 42 liraya kadar da huzur hakkı alacak. Bu genel müdürün çifte geliri sayesinde aylık kazancı 208 bin liraya, yıllık geliri yaklaşık 2.5 milyon liraya ulaşacak. Aynı bürokrat 3-5 kurumda görevlendirilirse oralardan elde edeceği gelir bütçeye aktarılacak.

Binlerce bürokratın cebine ikinci bir gelir girdiği halde ikinci gelirin ismi ‘maaş’ olmadığı gerekçesiyle yasal sayılacak. Milyonlarca emekli 10 bin, çalışanlar da 17 bin lira gibi aylık gelirlere mahkum edilirken kamuda çalışanların cebine ‘maaş değil’ denilerek ikinci bir gelir ödenecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yardımcıları Abdullah Erdem Cantimur aynı zamanda Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi, İsmail İlhan Hatipoğlu Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı, Osman Çelik Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı, Zekeriya Kaya ise TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da 36. "Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması" başladı

SONRAKİ HABER

Tıp dergisi The Lancet: Gazze'de gerçek ölüm sayısı 186 bin olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa