08 Temmuz 2024 13:30

Karaburun ‘yenilenebilir enerji’ çölüne dönüşüyor | GES inadı tarımı bitirecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ÇED sürecini sonlandırdığı Karaburun'un Eğlenhoca Mahallesi'ndeki GES projesi için yeniden ÇED süreci başlattı.

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED sürecini sonlandırdığı Karaburun'un Eğlenhoca Mahallesindeki güneş enerji santrali (GES) projesi için yeniden ÇED süreci başlattı. Özel Çevre Koruma bölgesinde (ÖÇKB) bulunan GES projesi köylülerin kullandığı mera alanları üzerinde bulunuyor.

Bakanlık İnternet sayfasında yayınlanan duyuruda nisan ayında iptal edilen proje için 8 Haziran 2024 tarihinde yeniden ÇED süreci başlatıldığı bilgisi yer aldı. ÇED süreci ile ilgili açıklama yapan Karaburun Yerel Fok Komitesi bölgede 3 şirketin daha lisanssız GES üretimi yapmayı planladığını açıklayarak projelerin bölge halkının geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarımsal faaliyetlere büyük darbe vuracağını ifade etti.

TARIM VE HAYVANCILIK BİTECEK

Bölgede 4 GES projesi için müracaatlar yapıldığına, Yukarıovacık’ta bitme noktasına gelen hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerin projelerle tamamen biteceğine dikkat çekilen açıklamada, projelerin bölgenin ekolojisi üzerinde yaratacağı kümülatif etkinin de öngörülemediğine ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağına vurgu yapıldı.

Karaburun’a başka bölgelerin enerji ihtiyacını karşılayacak bir rol biçilmek istendiğini vurgulayan Karaburun Yerel Fok Komitesi “Yeşil ekonomi kavramının karşılığı koruma alanları dışında yapılacak üretim faaliyetleri için koruma alanlarındaki biyoçeşitliliği feda etmek olmamalıdır. Bu yatırımların süregelen başvurularla Karaburun-Ildır Körfezi ÖÇKB ekolojisi üzerinde öngörülemeyen bir etkisi olacağı kesindir” denildi.

ÖÇK KARARI PROJELERİ DURDURMADI

Yarımadadaki meraların, zeytin ağaçlarının devasa aynalar gibi GES panelleri ve RES’ler ile çevrelendiğine dikkat çekilen açıklamada bu durumun Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma bölgesi ilanından sonra da devam ettiğine dikkat çekildi. Hukuki olarak “koruma” altına alınmış bölgelerin bile bu yatırımların yer alabileceği birikim alanları olarak tanımladığına işaret edilen açıklamada yarımadanın yenilenebilir enerji yatırımları ile donatılan bir çöl haline getirildiği dile getirildi.

KIRMIZI LİSTEDE BİRÇOK CANLI VAR

5 GES işletmesinin bulunduğu projenin etki alanı içinde IUCN (Avrupa Kırmızı Liste) kategorilerinde yer alan pek çok flora türü, muhtemel amfibi, sürüngen, kuş ve memeli türleri mevcut. GES projesiyle, Ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan endemik türlerin de yer aldığı proje alanı ve çevresinde yaşayan mevcut faunanın yaşam alanlarının daralması kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

NİSAN AYINDA İPTAL EDİLMİŞTİ

Fıratteks Ltd. Şti adlı şirket tarafından yapılması planlanan GES’lerle üretilen elektriğin şirketin İzmir Kemalpaşa’da bulunan fabrikasında kullanılması planlanıyor. Geçtiğimiz yıl ekim ayında başlatılan GES projesine karşı yöre köylüleri ve Karaburun Yerel Fok Komitesi çeşitli kurumlara itiraz dilekçeleri göndermişlerdi. Tepkilerin ve verilen yüzlerce itiraz dilekçesinin ardından bakanlık nisan ayında projenin ÇED sürecini sonlandırdığını duyurmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Açık Radyo için imza kampanyası

SONRAKİ HABER

İzBB’de kamu emekçilerinin mücadelesi belediyeye geri adım attırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa