08 Temmuz 2024 14:35

DEM Partili Oduncu: 6 ayda 36 gazeteciye toplam 66 yıl ceza verildi

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu'nun açıkladığı verilere göre 6 ayda 515 gazeteci yargılandı, 36 gazeteciye toplamda 66 yıl 5 ay 13 gün hapis ve 283 bin 270 TL para cezası verildi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş / Evrensel

Paylaş

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu iktidarın Ocak-Haziran 2024 basın özgürlüğü karnesini çıkardı.

Oduncu'nun açıkladığı rapora göre, 6 ay içinde toplam 515 gazeteci yargılandı, 36 gazeteciye ceza verildi,  gazetecilere toplam da 66 yıl 5 ay 13 gün hapis cezası verildi, 39 gazeteci göz altına alındı, 10 gazeteci tutuklandı, 38 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 32 gazeteci saldırıya uğradı, 3 bin 747 habare erişim engeli getirildi, 32 tane internet sitesi kapatıldı.

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Oduncu, Türkiye'nin basın özgürlüğü noktasında her yıl daha da geriye gittiğine dikkat çekerek, "Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde Türkiye 180 ülke içerisinde 158'inci sırada yer alıyordu. 2023 yılında ise 165'inci sıradaydık. Bu yedi sıralık İlerleyiş basın özgürlüğünde iyiye değil daha kötü bir noktaya gittiğimizin işaretidir. Ne yazık ki basın özgürlüğünün etkin kullanımı için yaptığımız uyarıları dikkate almayan iktidar sayesinde sorunlu kategoriden vahim kategorisine geçmiş durumdayız" diye belirtti.

Bugün itibariyle cezaevlerinde en az 41 gazetecinin salt mesleğini yaptığı için tutuklu olduğunu aktraran Oduncu, "Halkın haber alma hakını yerine getiren gazeteciler mesailerini haber merkezlerinden çok adliyelerde geçirmek zorunda bırakılıyor. Adliyeler Türkiye'nin en büyük haber merkezi haline gelmiş durumda" dedi.

"SALDIRILAR ÖNCEKİ DÖNEMLERE GÖRE ARTTI"

Oduncu söz konusu dönemde gazetecilerin karşı karşıya kaldığı tehdit ve saldırıların da önceki dönemlere göre artış göstediğine işaret etti. Oduncu iktidarın gazetecilere dönük baskıcı politıkalarında geri adım atması noktasında mücadeklelerini sürdürüceklerine vurgu yaparak, "Seçimlerde aldığı yenilgi sonrasında normalleşme diye suni gündem yaratan iktidar şayet normalleşme iddasında samimiyse gazetecilere yönelik baskılardan vazgeçerek ilk adımı atabilir" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmen sendikaları: Haklarımızı gasbeden, biatçı bir kanun teklifini kabul etmiyoruz

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Samsun’da mahsur kalan 34 kişi tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa