08 Temmuz 2024 15:04

KLS işçileri: Daha da kenetleniyoruz

İşçilerin sendikalaşma mücadelesi verdiği KLS’de patron yıldırma politikalarına devam ederken işçilerin kenetlenmesi ve gördükleri destek de artıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

KLS'de işçilerin sendikalaşmak için eylemleri sürerken işveren de yıldırma politikalarına devam ediyor. İşyerinde her yere kamera yerleştirilirken Cuma günü de iki işçi işten atıldı.

Emek Partisi’nin destek ziyareti sırasında işten atıldığını öğrenip bilgisini paylaşan kadın işçi S.M. ve bir erkek işçi daha önce atılmış olan ve kapı önünde direnişte bulunan işçi arkadaşlarına katıldı.

S.M, “İnsan önce bir endişe hissediyor, maddi yönden çaresizlik var. Oturduğun yerde para gidiyor. Öteki taraftan kapının önünden gidersek içerideki arkadaşlarımızın emeğini boşa düşürmüş oluruz. O yüzden buradayız” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

İki çocuk annesi S.M, ilk gün çıkışı verildikten sonra evde iken fabrikadaki kadın işçiler tarafından arandığını, iyi olup olmadığını merak ettiklerini söylediklerini ve bunun kendisi için büyük moral olduğunu anlattı. S.M, sendikalaşma mücadelelerinin başarıya ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR ÜCRETLER DÜŞÜK

Öte yandan başka bir KLS Isıtma Soğutma Sistemleri çalışanı da fabrikadaki çalışma sistemi ve şartlarının zor olduğunu buna rağmen maaşların yaşam standardının çok altında kaldığını belirtti. İşçilerin hayat şartları karşısında mecburen razı olduğunu ifade eden işçi, “Çayın 10 dk. ve yemeğin 20 dk. olduğu ağır sanayi bir işte sendikal örgütlenme kaçınılmaz sondur. Biz de bunlara sebep örgütlendik. İlk zamanlar insanların işten çıkarılma korkuları olsa da kısa zamanda arkalarındaki desteği görünce korkularını yenip şimdi hep bir ağızdan ses yükseltmeye başladılar” dedi.

İşten çıkarmalar da olmasına rağmen kimsenin boyun eğmediğini, aksine bu çıkarmaların onların daha da kenetlenmesini sağladığını belirten işçi “Şu an içeride öyle bir kenetlenme ve bilinçlenme oluştu ki yönetim ve keza patron tabiri caizse afallamış durumdalar.  Mahkemenin verdiği yetki ile onlar için kaçınılmaz son yakın ve son çaresiz çırpınışları diye düşünüyorum. Nerede olursanız olun birlik ve beraberliğin karşısında hiçbir patron duramaz” dedi.

ZF İŞÇİLERİNDEN DESTEK

Öte yandan Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve Birleşik Metal İş İzmir Şubesi’nde örgütlü olan ZF Lemförder işçileri, fabrika bahçesinde toplanıp, “Klas işçisi yalnız değildir” sloganı atarak KLS işçilerine destekte bulundu.       

ÖNCEKİ HABER

Fransa seçimleri: Şimdi ne olacak? 

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Denizli Şubesi: ÖMK’ya karşı TBMM önünde nöbetteyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa