08 Temmuz 2024 15:08
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2024 01:14

Ukrayna: Rusya'nın düzenlediği füze saldırılarında ölü sayısı 36'ya yükseldi

Ukrayna, Rusya’nın Kiev ve diğer Ukrayna şehirlerini füze yağmuruna tuttuğunu, ülke genelinde en az 36 kişinin öldüğünü ve önemli bir çocuk hastanesinin vurulduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Danylo Antoniuk/AA

Paylaş

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Rusya'nın ülkesine düzenlediği yoğun füze saldırılarında ölenlerin sayısının 36, yaralı sayısının ise 166'ya yükseldiğini duyurdu.

Klimenko, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev, Kriviy Rig, Dnipro ile diğer şehir ve yerleşim yerlerine gündüz saatlerinde düzenlediği füze saldırılarına ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

"Mevcut bilgilere göre, Kiev şehrinde 25, Ukrayna'nın diğer bölgelerinde 11 kişi öldü. 166 kişi de yaralandı." ifadesini kullanan Bakan Klimenko, Kiev'de saldırının düzenlendiği "Ohmatdit Çocuk Hastanesi"nde enkaz kaldırma çalışmaların sürdüğünü belirtti.

"40'TAN FAZLA FÜZE ATEŞLENDİ"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin farklı şehirleri hedef alan 40’tan fazla füze ateşlediğini ve Ukrayna’nın farklı şehirlerindeki altyapı, ticari ve konut binalarına zarar verdiğini söyledi. Kiev kenti yetkilileri başkente yönelik saldırıda yedi kişinin öldüğünü ve en az 25 kişinin yaralandığını söyledi. Belediye Başkanı Oleksandr Vilkul, Zelenskiy’in memleketi Kryviy Rih’te 10 kişinin öldüğünü ve 31 kişinin yaralandığını söyledi. Donestk bölge valisi de Pokrovsk’ta füzelerin bir sanayi tesisine isabet etmesi sonucu üç kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

AA'nın aktardığı habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın birçok şehre füzelerle saldırdığını, bu saldırılarda Kiev’de bir çocuk hastanesinin de vurulduğunu bildirdi. Ukraynalı yetkililere göre saldırılarda en az 20 kişi öldü ve 50'den fazla kişi yaralandı. 

Zelenskiy, Rusya'nın Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, Slovyansk, Kramatorsk şehirlerine 40’tan fazla füzeyle saldırdığını, füze saldırılarında Kiev’deki Okhmatdyt Çocuk Hastanesi’nin zarar gördüğünü kaydetti.

Zelenskiy’nin açıklamasına göre enkaz altında kalan insanlar var ve kayıpların tam sayısı bilinmiyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov ise müttefiklerine seslenerek, “Savunma kabiliyetlerimiz hala yetersiz... Daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var” dedi.

Ukraynalı yetkililere göre saldırılarda en az 20 kişi öldü ve 50'den fazla kişi yaralandı. 

"KİEV REJİMİNİN AÇIKLAMALARI YANLIŞ"

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığından olaya ilişkin açıklama yapıldı. “Yıkıma şehirdeki bir uçaksavar füze sistemi tarafından fırlatılan bir Ukrayna hava savunma füzesi neden oldu” denilen açıklamada Ukrayna’nın NATO Zirvesi öncesi “daha fazla finansman sağlamak” istediği savunuldu.

Bakanlığın resmi Telegram kanalı üzerinden yapılan açıklamada, “Kiev rejiminin, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından sivil tesislere karşı kasıtlı olarak gerçekleştirildiği iddia edilen füze saldırısına ilişkin açıklamaları yanlıştır” denildi.

Bakanlık, Ukrayna’nın başkentindeki yıkıma “şehirdeki bir uçaksavar füze sistemi tarafından fırlatılan bir Ukrayna hava savunma füzesinin neden olduğunu” ve Kiev'den yayınlanan çok sayıda fotoğraf ve görüntünün bunu doğruladığını savundu.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Kiev rejiminin benzer histerilerinin yıllardır ve her seferinde NATO'daki hamilerinin bir başka toplantısının (zirve) arifesinde gerçekleştiğini özellikle not ediyoruz. Bu tür provokasyonların amacı Kiev rejimine daha fazla finansman sağlamak ve savaşın son Ukraynalıya kadar devam etmesini sağlamaktır.”

"UKRAYNA, BMGK'Yİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın, Kiev'de bir çocuk hastanesinin de dahil olduğu sivil altyapıyı vurması üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) olağanüstü toplantıya çağırdıklarını bildirdi.

Devlet Başkanı Zelenskiy temaslarda bulunmak üzere gittiği Polonya'nın başkenti Varşova'da Başbakan Donald Tusk ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Rusya'nın bugün Kiev, Kriviy Rig, Dnipro kentlerine ve Donetsk bölgesinin bazı şehirlerine saldırdığını hatırlatan Zelenskiy, Kiev'deki saldırılarda Ohmatdit Çocuk Hastanesi'nin de zarar gördüğünü anımsattı.

Zelenskiy, "Ukrayna, Rusya'nın, aralarında bir çocuk hastanesinin de bulunduğu sivil altyapıyı vurması nedeniyle BM Güvenlik Konseyini olağanüstü toplantıya çağırıyor." ifadesini kullandı.

Devlet Başkanı Zelenskiy, "Ohmatdit" hastanesi çalışanlarının çocuklara yardım etmeyi sürdürmeleri için yetkililere teknik olarak donatılmış bir hastane bulma talimatını verdiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Milas Güllük Mahallesindeki 3 günlük su kesintisine yurttaşlardan tepki

SONRAKİ HABER

Diyarbakır ve Mardin'de yangının yaşandığı bölge "Afet Bölgesi” ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa