08 Temmuz 2024 16:10

İtalya'da aşırı sağcı Lig Partisi de Orban'ın AB karşıtı ittifakına katıldı

İtalya’da iktidar ortağı aşırı sağcı Lig Partisi, Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın başını çektiği AB karşıtı aşırı sağ "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katıldı.

Fotoğraf: Steven Lek/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

İtalya'da iktidar ortağı aşırı sağcı Lig Partisi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın başını çektiği Avrupa Birliği (AB) karşıtı aşırı sağ "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katıldı.

AB üyesi ülkelerde 6-9 Haziran'da yapılan AP seçimlerinin ardından siyasi gruplara son şeklini vermek için çabalar hızlanırken, Macaristan Başbakanı Orban'ın başını çektiği yeni "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına farklı ülkelerden yeni üyeler eklenmeye devam ediyor.

Belçika'da aşırı sağcı Vlaams Belang (VB) ile Hollanda'da ırkçı Geert Wilders'ın liderlik yaptığı aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (PVV) ardından bugün İtalya'daki aşırı sağcı Lig Partisi bu gruba katılacağını duyurdu.

Lig Partisi lideri ve aynı zamanda İtalya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Matteo Salvini, Fransa'daki seçimlerin ertesinde bu sabah sosyal medya platformlarındaki hesaplarından açıklama yaptı. Salvini, "Bugün uzun bir çalışmanın ardından Brüksel'de Lig ile beraber büyük Vatanseverler Grubu doğuyor. Bu, Avrupa'nın geleceğini değiştirmede belirleyici olacak" dedi.

Salvini, bu duyurusuyla "Kimlik ve Demokrasi" (ID) grubundan ayrılığını da resmileştirmiş oldu.

AP'DE AŞIRI SAĞCI "AVRUPA'NIN VATANSEVERLERİ" İTTİFAKI

Son yapılan AP seçimlerinde aşırı sağın güçlenmesinin ardından siyasi partiler arası ittifaklar da şekillenmeye başlamıştı. Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 30 Haziran'da bir araya gelen Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) ve Çekya'daki Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) partilerinin temsilcileri, AP'de "Avrupa'nın Vatanseverleri" (Patriots for Europe) adını verdikleri ittifak kurduğunu duyurmuştu. Aşırı sağcı İspanyol Vox ve Portekizli Chega partileri de ittifaka katıldığını açıklamıştı.

Macaristan, eski ABD başkanı Donald Trump’ın ünlü seçim kampanyası sloganını benimseyerek 1 Temmuz’da başlayan Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını “Avrupa’yı yeniden harika yap” sloganıyla yürüteceğini ilan etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş temmuz zammına ilişkin ortak açıklama yapacak

SONRAKİ HABER

Yücel Erten: Tepeden inme yönetmelik hazırlığından vazgeçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa