08 Temmuz 2024 16:36

Yücel Erten: Tepeden inme yönetmelik hazırlığından vazgeçin

İzmir Şehir Tiyatrosu için yeni yönetmelik açıklamalarıyla ilgili Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten Şehir Tiyatrosu’nun özerk olduğunu belirterek, “Tepeden inme yönetmelik hazırlığından vazgeçin” dedi

Fotoğraf: İzmir Şehir Tiyatrosu

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Yerel seçimlerin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesinde yaşanan sorunlara bir yenisi daha eklendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının (İzBBŞT) Kurucu Genel Sanat Yönetmeni ve Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Erten, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan 3 aydır randevu alamadığı için kamuoyuna açık mektup yayımladı.

Defalarca kez yazılı ve sözlü olarak randevu talebi karşılık bulmayan Erten, randevu talebini, “Şahsi bir çıkar ya da talep peşinde değilim” diye açıklarken, “Çağrım, kuruluşuna kanat gerdiğim bir sanat kurumunun geleceğine ve esenliğine ilişkin” dedi.1946 yılında kurulan İzmir Şehir Tiyatrosu, 4 yıl sonra 1950 yılında sanatçılara gönderilen bir teşekkür mektubu ile noktalanmıştı. İzmir Şehir Tiyatrosu; uzun yıllar sürüncemede kaldıktan sonra Yücel Erten’in Genel Sanat Yönetmeliği’nde 3 yıldır izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

"YÖNETMELİK KONUSUNDA ŞEFFAF OLUN"

Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın basına yansıyan “yeni bir yönetmelik” yapılacağını, hatta “yeni bir yapılanmaya” gidileceğini belirttiği demeci hakkında Erten, “Siyasetin ironik bir gerçeği” değerlendirmesini yaptı. Şehir Tiyatrosunda son yaşananlarla ilgili olarak Erten, “Genellikle başkanlar ne derse, etrafı sorgulamadan onu yapar. Ama bazen de başkanlar konuya vakıf olmadığı için, etrafındakiler ne derse onu yapmak zorunda hisseder kendini. Daha açık söyleyeyim: İzmir Şehir Tiyatrosunun geleceğine dair, basında yer alan sözleriniz ve planlarınızın, birileri tarafından yazılıp önünüze konulmuş olmasından ve sizin sağlıklı bilgilendirilmediğiniz için, alelusul kabullenmiş olmanız ihtimalinden kaygı duyuyorum. Dediğim gibi, kaygım kuruma ilişkin” dedi.Şehir Tiyatroları yönetmeliğinin kim ya da kimler tarafından yapılacağının öneminin altını çizen Erten, “Elbette siz yapmayacaksınız, bunu kestirmek zor değil. O zaman kimler yapıyor o yönetmeliği? Bu çalışma grubunun kimlerden oluştuğunu açıklayın lütfen. Sizi, yönetmelik hazırlayan grup konusunda şeffaf olmaya davet ediyorum. Gizlilik, liyakat yönünden tartışmaya yol açar. Demokratlığa da sığmaz” ifadesini paylaştı.

"KURUMUN SANATSAL ÖZERKLİĞİ NERDE KALDI?"

Son yaşananları “Nerede kaldı bir sanat kurumunun sanatsal özerkliği?” diyerek eleştiren Erten, “Hani ödenekli sanat kurumları siyasal erkin vesayeti altında olmasın istiyorduk” sorusunu sordu. Erten, Evrensel’e yaptığı açıklamada ise “Hani tiyatroyu tiyatrocular yönetsin diyorduk? Bu ne yaman bir çelişki şimdi? Mantık nereye kaçtı? Aydın sorumluluğu nereye saklandı acaba” sorularını sordu. Erten, gazetemize yaptığı açıklamada, “İşin kötüsü, sadece sonuçtan hoşnutsuz bireylerin değil, artık belli bir bilince ulaşmış olmasını beklediğimiz kurumsal yapılar ve toplulukların bile bu gaflete sürüklendiğini gözlemliyoruz. Oysa tiyatro dünyamızın özerklik özlemlerine yüreklilikle alan açan siyasal erki, müdahaleci bir tutum takınması için manevi baskı altına almaya çalışmak, tiyatromuzun esenliği açısından fevkalade tutarsız bir davranış. Oklarınızı bana çevirin, ben göğüslemeye hazırım. Ama siz de artık aydınlık görüşlü sanatçılar olarak, siyasetin sanat kurumları üzerinde vesayet kurmasını istemekten vazgeçin lütfen” dedi. 

2021 yılından bu yana sayısız oyunla izleyici karşısına çıktıklarını, 1950 yılından sonra tekrar perde dediklerini belirten Erten, “Ortada sizin ve yakın çevrenizin beğenip beğenmemenizden bağımsız olarak; benzersiz bir başarıya erişmiş, 3 yaşında bir sanat kurumu var” dedi. 

Kurumun hâlâ yürürlükte olan bir yönetmeliği ve bu yönetmeliğe göre görev yapan bir Yönetim Kurulu olduğunu söyleyen Erten, “Sizi, tasarlanan yönetmelik konusunda, kurumumuzun (İzBBŞT) görüşünü almaya davet ediyorum. Bir sanat kurumunun yönetmelik taslağını, o sanat kurumunun eleştiri, görüş ve katkılarından mahrum bırakmak; ortak akıl yoluna yakışmaz. Görüş almaksızın tepeden inme bir yönetmeliği Belediye Meclisinden geçirmek, kentin yakasına takılmış bir mücevher gibi duran o sanat kurumunu hiçe saymak olur” çağrısını yineledi.

Reklam