08 Temmuz 2024 17:00

Şırnak’ta musluktan su değil, kömür akıyor

Nerdüş Deresi Şırnak’ın su ihtiyacını karşılayan derelerden biri. Sayısı artan kömür ocakları nedeniyle merkezde musluklardan su değil adeta kömür akıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Şırnak merkeze bağlı Bahçelievler Mahallesi Toptepe ve Afet Konutları mevkisinde içme suları kömür ve çamur olarak akıyor. Bir yurttaşın çektiği görüntüler toplum sağlığının nasıl bir tehlikede olduğunu gösterirken, önceki yıllarda da aynı sorunlar yaşanmıştı. İki dönemdir belediye başkanlığı yapan AKP’li Mehmet Yarka da sorunun madenlerin kömür hafriyatlarını içme su kaynaklarına dökmesi nedeniyle olduğunu itiraf etmişti.  

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Eş Başkanı Samet Kaya, yaşanan durumun toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini söyledi. Yetkililerden bir an önce sorunu çözmelerini talep eden Kaya, “Yaşanan sorun en başta bağırsak mide rahatsızlıklarına sebep oluyor. Cilt hastalıklarına neden oluyor, ishali bulantı, kusma yapabiliyor” dedi. Suların bir bölgede toplanıp arıtılması gerektiğine dikkat çeken Kaya, suların çevre sağlıkçıları tarafından sık sık analiz edilmesi gerektiğini de vurguladı, “Halk Sağlığı Birimi bu suları kontrol etmesine rağmen sular böyle akıyor. Maden sahaları arasında kalan Nerdüş Deresi’nden adeta çamur akıyor” dedi.

"ŞİRKETLERE CEZA KESMEKLE SORUN ÇÖZÜLMÜYOR"

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez de konuyu pek çok kez gündeme getirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına önergeler verdiklerini hatırlatan İrmez, “Kömür ocaklarından gelen suyla karışan bir su bu. Şırnak’a gönderilen su pompalarla gönderiliyor. Her Nerdüş Deresi kirlendiği zaman pompalarla gönderilen su da halk sağlığını olumsuz etkileyen bir su oluyor. Bazı yurttaşlar bu su ile ihtiyaçlarını gördüğü için ciddi sorunlar yaşıyor. Bazı mahalleler hafta boyunca susuz kalıyor. Kimi yerlerde de sular hiç tüketilemez durumda. Yeni karşılaştığımız bir mesele değil ve yıllardır bu sorun çözülmüyor. Nerdüş Deresi Dicle Nehri’ne kadar akan bir dere o dere boyunca birçok köy var. Tarlalar, bahçeler bile bu suyla sulanmak durumunda kalıyor ve kimyasal içeren bir su. Sulama yapanlar kendi çözüm yolları bulmaya çalışıyor. Bakanlık maden şirketlerine bazı cezalar kesildiği cevabını vermişti soru önergemize. Ama ceza kesilmekle sorun ne yazık ki çözülmüyor, bir yaptırım yok. O derenin temiz akması için kömür ocağından gelen suların Nerdüş Deresi’ne akmaması gerekiyor” dedi.

AKP’Lİ YARKA İTİRAF ETMİŞTİ: MADENLER KİRLETİYOR

Geçtiğimiz yıllarda şehrin su ihtiyacının Mijin ve Toptepe köyünden gelen iki kaynaktan karşılandığını söyleyen AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Yarka’ya göre yaşanan su sorununun kaynağı kente sağlıklı su vermekle mükellef olan belediyede değildi. Yarka o dönem maden şirketlerinin Toptepe’deki kaynağı kirlettiğini itirafında bulunmuştu: “Huzur ve güven ortamı ile beraber burada kömür işleten hemşehrilerimiz maalesef orada düzensiz bir çalışma ile su aldığımız dere kenarına hafriyat ve pisliklerini döktü, yağan yağmurlarla da derenin içerisine pislikler geldi.”

Su kaynaklarının kirlenmesine neden göz yumulduğunu açıklamayan Yarka, bu maden şirketlerine şöyle seslenmişti: “Suyu kirleten şahsiyetlere söylüyorum, lütfen elinizi çekin. Her şey para kazanmak değildir. Bizim kimsenin parasında gözümüz yoktur. Arkadaşlarımız iş insanıdır. Çalışkan olacak, üretken olacak, devletine vergisini ödeyecek, iş istihdamı yaratacak ama suyumuza dokunmasınlar.”

ÖNCEKİ HABER

Gülistan Kılıç Koçyiğit: AKP ve MHP elini yargıdan çekmeli

SONRAKİ HABER

Kaldırımda seyyar satıcılık yapan kadın yorgun mermi ile yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa