08 Temmuz 2024 17:26

Ada sakinleri İmamoğlu’na seslendi: Azmanbüsleri geri çekin

Ada sakinleri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslenerek Büyükada'da başlatılan “azmanbüs” seferlerinin iptal edilmesini talep etti; “Adalarla ilgili tüm sorunları bizimle birlikte çözebilirsiniz” dedi

Fotoğraf: Adalar Sivil İnsiyatifi

Paylaş

Ada sakinleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 15 Haziran’da Büyükada’da seferleri başlatılan ve “azmanbüs” olarak adlandırılan minibüslerin kaldırılması talebiyle, Saraçhane’de bulunan İBB önünde açıklama yaptı.

İBB’nin önünü bariyerle kapatan polisler, yurttaşların burada açıklama yapmasını engellemeye çalıştı. Duruma tepki gösteren ada sakinleri, “Bu mu katılımcı demokrasi”, diyerek tepki gösterdi. Adalılar, engellemelere rağmen İBB önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Adalar gözbebeğimiz asla şehirleştirmeyeceğiz” pankartı açılarak, “Ada yolu yaya yolu”,  “Ya azmanbüs, ya adalar”, “Ormanlar kıyılar, yollar bizim” dövizleri taşındı.

“TÜM YOLLAR YAYA YOLU STATÜSÜNDE”

Ada sakinleri adına konuşan Dolunay Baykul, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurullarının 1999’dan itibaren başlayan kararları ile Adaların tüm yollarının, öncelikli olarak yaya yolu statüsünde olduğunu hatırlatarak; “Dünya mirası olan Adalar'a sit statüsünü kazandıran niteliklerin korunması en önemli önceliğimiz olmalıdır. Toplu taşıma gelen çok sayıda ziyaretçi için de gerekli değildir. Yapılması gereken bütün medeni ülkelerde olduğu gibi Adalar'ın kapasitesinin belirlenmesi ve doğru bir ziyaretçi planlaması yapılmasıdır. Ziyaretçilerin Adalar’a has güzellikleri yürüme, bisiklet ve deniz araçlarıyla keşfetmeleri mümkündür. Engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçları, özel durumlarına dayanan bireysel akülü araç kullanma izinleriyle zaten karşılanmaktadır” dedi.

"AZMANBÜSLER SADECE BİR ESTETİK SORUNU DEĞİL"

Azmanbüsler kendileri için sadece bir estetik tasarım sorunu olmadığının altını çizen Baykul şunları söyledi; “Azmanbüslerin getirilmiş olması Adalar'ın koruma alanı olduğunun inkarıdır ve kaçınılmaz olarak şehirleşmesine yol açacaktır. Bir diğer endişemiz de Azmanbüslerin kullanımının, Ada yollarının genişletilmesine, bahçelerimizin istimlak edilmesine, ormanlarımızın kesilmesine sebep olmasıdır.  

Bütün bunlar koruma altındaki kültürel varlıklarımızı, mimari mirasımızı, doğayı  tahrip edecek, insan ve hayvanların yaralanmasına ve ölümlerine  neden olacaktır. Bütün bu nedenlerle Azmanbüslerin Adalarımızda olmasına karşı çıkıyoruz.”

"HALA KARAKOLA ÇAĞIRILIYORUZ"

Halkın yaşadığı yerde  söz sahibi olmasının, demokrasi ilkelerinin olmazsa olmazı olduğu vurgusu yapan Baykul; “Bizler de yasalara dayanarak yaşam alanımızı savunuyoruz. İBB ve İETT, Adalar’dan yükselen sesi  dinlemeli, demokrasinin ve koruma ilkelerinin gereğini yerine getirmelidir. Adalarımızı yaşanmaz hale getiren kaçak akülülerin toplanması konusunda -çok geç kalınmış olsa da- yasaların uygulanmaya başlandığını memnuniyetle görüyoruz. Azmanbüslerin Adalar'dan bir an önce çıkarılması konusunda da aynı hassasiyeti göstermenizi bekliyoruz.  

Yaşadığı yeri korumaya çalışan, kanunlar uygulansın diyen insanları polise şikâyet eden bir İBB yönetimiyle karşılaşmış olmaktan dolayı da büyük bir hayal kırıklığı içindeyiz. Azmanbüsün önünde duran yayalar, İETT’nin talebiyle emniyet tarafından tartaklanarak gözaltına alındılar. Barışçıl, anayasal protesto hakkını kullanan Adalıların, gözdağı amacıyla karakola ifadeye çağırılmasına hâlâ devam ediliyor” dedi.

"SORUNLARI BİZİMLE ÇÖZEBİLİRSİNİZ"

Ekrem İmamoğl’na seslenen Baykul; “Adalarımızla ilgili bütün sorunları bizimle birlikte çözebilirsiniz. Adalıları dışlayarak ürettiğiniz/ üreteceğiniz çözümler kaçınılmaz olarak yeni sorunlara, gerginliklere ve size karşı telafisi mümkün olmayacak bir güven kaybına yol açacaktır. Katılımcı belediyecilik anlayışı gereği sesimizi duyunuz, yasalara uyunuz ve Adalar’ın doğasına, dokusuna, kültürüne aykırı azmanbüsleri derhal geri çekiniz” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya, Adalar Sivil İnisiyatifi,  Dünya Mirası Adalar İnisiyatifi, Adalar Kent Konseyi, Heybeliada Mahalle Meclisi, Ada Dostları, Burgazada Mahalle Meclisi, Toplumcu Meclis, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)  MYK üyesi Musa Piroğlu, Emek Partisi (EMEP) yöneticilerinin yanı sıra senarist Ezel Akay katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeynep Altıok: ‘Davasına inanan aydın insanların iradesine ihtiyaç var’

SONRAKİ HABER

Kendine bir yolcu 'Metin Altıok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa