09 Temmuz 2024 10:28

Bürokratlar şirketle mükâfatlandırılmış

Eski bakanlardan Lütfi Elvan’ın Kalyon'a Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Cahit Turhan'ın da Kuzey Marmara Otoyolu'na CEO olmasının ardından bürokratların özel sektör ilişkileri bir bir ortaya çıkıyor.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Eski Ulaştırma ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olması, eski Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'ın da Kuzey Marmara Otoyolu şirketine CEO olmasının ardından kamuda kritik pozisyonlarde görev alan çok sayıda ismin benzer çalışma yaşamları olduğu ortaya çıktı.

Cahit Turhan’ın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı döneminde astronomik ilave araç geçiş garantisi verdiği Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi’nin CEO’luğunu üstlenmesinin ardından tartışmalar sürüyor. Turhan’ın, kamuoyunda, “Beşli çete” olarak bilinen şirketlerden Kolin, Limak, Cengiz ve Kalyon’un oluşturduğu işletmeye bakanlığı döneminde verdiği ilave araç geçiş garantisi sayısının 1 milyar 338 milyon adet olduğu belirlendi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in aktardığı bilgilere göre, kamuda kritik pozisyonlarda görev alan çok sayıda ismin, Turhan’ın bakanlıktan özel şirket CEO’luğuna uzanan kariyer öyküsüne benzer bir çalışma hayatı olduğu öğrenildi.

Ziraat Bankası Genel Müdür Danışmanı ve Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikrettin Aksu’nun, ortağı olduğu NSA isimli şirkete Ziraat üzerinden kredi tahsisi yaptırdığı öne sürüldü. CHP Milletvekili Cevdet Akay’ın iddiasına göre, NSA devletten 7,3 milyon TL’lik bir teşvik de aldı.

Devletteki görevinin yanı sıra özel şirketler aracılığıyla ticari faaliyet yürüten isimlerden bir diğerinin ise Hüseyin Keskin olduğu bildirildi. DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin’in, “Keskin Custom Motor” isimli şirketin ortağı olduğu ortaya konuldu. Keskin, “DHMİ Başkanı beş koltuk sahibi” haberlerinin ardından 15 Şubat 2024 tarihinde ortağı olduğu şirketteki görevini bırakmak zorunda kaldı.

Kamudan özel sektöre gerçekleşen en çarpıcı transferler ise enerji alanında yaşandı. EPDK Tarifeler Daire Başkanı Nedim Korkut Ata, 2021 yılı için tarifeleri ve verilecek teşvikleri Ocak ayında belirledikten yalnızca bir ay sonra, Mart 2021’de DEDAŞ’ta Regülasyon Başkanı olarak göreve başladı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ta elektrik dağıtım işini özelleştirme ile alan şirketin, iktidara yakın Tivnikli ailesinin sahip olduğu Eksim Holding bünyesinde yer alması dikkati çekti.

EPDK’dan özel elektrik şirketlerine geçen diğer iki isim ise şöyle:

  • Ali Rıza Dinç: EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı’nda Tarifeler Grup Başkanlığı görevinden Şubat 2021’de istifa eden Dinç, istifanın hemen ardından Aksa Elektrik Satış A.Ş. firmasında Tarife ve Regülasyon Direktörlüğü’ne geçti.
  • Sadık Çakı: EPDK’da Enerji Uzmanı olan ve Şubat 2021’de görevinden ayrılan Çakı’nın, GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. firmasında Operasyon Mükemmellik Müdürü olarak göreve başladığı Haziran 2021’de duyuruldu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trabzon'da sağlık çalışanlarına şiddet protesto edildi

SONRAKİ HABER

Gazetemiz Yazarı İhsan Çaralan hakkındaki dava düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa