09 Temmuz 2024 12:26

Diyarbakır'daki ‘kobay’ iddiaları Meclise taşındı

Diyarbakır Barosu, ve Diyarbakır Tabip Odası, Kovid-19 sürecinde halkın “kobay” olarak kullanıldığı iddialarının takipçisi olacaklarını vurgularken, konu Meclis gündemine taşındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır’da 2020 yılında koronavirüs döneminde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bazı hastalar üzerinde denenen “Türk Işın Tedavi Yöntemi (TurkishBeam)” nedeniyle bazı hastaların yaşamını yitirdiğini iddia etti. Diyarbakırlıların "kobay" olarak kullanıldığını öne sürdü.

Diyarbakır Barosu, halkın "kobay" olarak kullanıldığı iddialarına dair suç duyurusunda bulunurken, Diyarbakır Tabip Odası da bakanlığa yönelttikleri sorularla sürecin takipçisi olacaklarını ifade ettiler. DEM Parti'li vekiller de konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Diyarbakır Barosu, söz konusu iddialara ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu. Diyarbakır Barosu sosyal medya hesabı X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklama şöyle: “Kovid-19 pandemisi döneminde, bilimsel olarak kabul görmemiş tedavi yöntemlerinin Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kovid hastaları üzerinde uygulandığı ve bu yöntemle insanların yaşamını yitirdiği yönündeki iddia ve haber içerikleri üzerine, Diyarbakır CBS'na konunun soruşturulması için suç duyurusunda bulunulmuştur. Diyarbakır Barosu olarak, iddiaların ve hukuki sürecin takipçisi olacağız.”

BAKANLIĞA SORDULAR

Diyarbakır Tabip Odası da iddiaları ciddiye aldıklarını belirterek bakanlığa şu soruları yöneltti:

  • Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığının haberi var mıdır?
  • Yine bu araştırmadan Covid Bilim Kurulu'nun haberi var mıdır?
  • Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır?
  • Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?
  • SGK ile anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin burada rolü nedir?
  • Bu deney için neden Diyarbakır EAH seçilmiştir?
  • Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?
  • Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?

Diyarbakır Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, "Çoğaltılabilecek bu sorulara bir an önce ilgili makamlarca cevap verilmeli, kamuoyu aydınlatılmalıdır. Bu iddialar aynı zamanda bir suç duyurusu niteliğinde olduğundan derhal adli ve idari soruşturmalar başlatılmalıdır. Konu hakkında derinlikli araştırmalarımız devam edecektir. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız" denildi.

ARAŞTIRMA VE SORU ÖNERGESİ

Öte yandan DEM Parti Diyarbakır Milletvekilleri Serhat Eren, Berdan Öztürk, Ceylan Akça Çupolo, Cengiz Çandar, Halide Türkoğlu, Mehmet Kamaç, Adalet Kaya ve Sevilay Çelenk'in Meclis araştırması açılması için TBMM’ye araştırma önergesi sundukları aktarıldı. Ayrıca Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verildiği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Marmaris'te 4,4 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Modi, Ukrayna savaşından bu yana ilk kez Moskova'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...