09 Temmuz 2024 12:38

Modi, Ukrayna savaşından bu yana ilk kez Moskova'da

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Rusya ziyaretinin ABD'de yapılacak Ukrayna konulu NATO zirvesine denk gelmesi dikkat çekti.

Fotoğraf: 

Kremlin Basın Ofisi

Paylaş

En son Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen Modi, 5 yıl sonra ilk kez Moskova'yı ziyaret ediyor.

Hindistan basınındaki haberlere göre haziranda yemin ederek üçüncü dönemine başlayan Modi, resmi ziyarette bulunduğu Moskova'da Rusya'yı Hindistan'ın "her koşulda yardıma koşan dostu ve güvenilir bir müttefiki" olarak niteledi ve Rusya ile ilişkilerinin her zaman olumlu ilerleyeceğini kaydetti. Modi, ikili ilişkileri güçlendirme çabalarından ötürü Putin'e teşekkür ederek, Moskova-Yeni Delhi ilişkilerinin "güçlü bir temele ve karşılıklı güvene dayandığını" ifade etti.

Putin ile Modi'nin bugün dar ve genişletilmiş formatlarda bir dizi resmi toplantıda bir araya gelmesi planlanıyor.

Rusya-Hindistan ilişkileri uzmanı Aleksei Zakharov Wall Street Journal'a yaptığı değerlendirmede Hindistan'ın, Rusya'ya Çin dışında alternatifler sunmak istediğini belirtti. Hindistan'ın eski Rusya Büyükelçisi Bala Venkatesh de Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Çin ile ilişkileri, Çin'in bölgede artan saldırganlığıyla birlikte Hindistan için endişe verici hale geldi" dedi.  Eski Hindistan Dışişleri Bakanı ve eski Rusya Büyükelçisi Kanwal Sibal ise Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, ziyaretin "Batı'nın baskısının Hindistan-Rusya ilişkilerini zayıflattığına dair bazı iddiaları bastıracağını" kaydetti.

ABD, HİNDİSTAN'IN RUSYA ZİYARETİNDEN ENDİŞELİ

ABD'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sırasında yapılacak görüşmeden ABD endişe duyuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hindistan'ın Rusya ile yakınlaşan ilişkileri konusunda uyarıda bulunarak, Hindistan'ın Rusya ile temaslarında, "Ukrayna'nın bağımsızlığı" konusunun gözetilmesi gerektiğini söyledi.

RUSYA-HİNDİSTAN SİLAH TİCARETİ

Hindistan, ana silah tedarikçisi olan Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için İsrail, Fransa ve İtalya'dan daha fazla silah almaya başladı. 5 yıl önce savunma ithalatının üçte ikisini Rusya'dan sağlarken, bu oran bugün üçte bire düştü. Buna rağmen Rusya, Hindistan'ın en büyük tedarikçisi olmaya devam ediyor. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan bu yana Rusya, Hindistan'a yedek parça ve mühimmat tedarik etmekte sorun yaşıyor. Görüşmede tarafların yedek parça tedarikine ilişkin konuları ele alması bekleniyor.

TİCARİ İLİŞKİLER

Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının artması üzerine Hindistan ve Çin, Rus petrolünün en büyük alıcısı haline geldi.

Hindistan Ticaret Bakanlığının verilerine göre, ülkenin Rus petrolü ithalatı 2021'de 2,5 milyar dolar iken, 2023'te 46,5 milyar dolara yükseldi. Hindistan şu anda petrol ithalatının büyük bölümünü Rusya'dan yapıyor.

Öte yandan, Rusya'nın Hindistan'a toplam ihracatı 65 milyar dolar. Yeni Delhi'nin Moskova'ya ihracatı ise 4 milyar dolar civarında seyrediyor.

Hindistan'ın Rusya'ya en çok ihraç ettiği ürünler arasında ilaç ve eczacılık ürünleri, demir ve çelik, denizcilik ürünleri ve makineler yer alıyor. Rusya'dan en çok ithal ettiği ürünler arasında ise ham petrol ve petrol ürünleri, kömür, gübre, altın ve gümüş bulunuyor.

Hindistan Dışişleri Sekreteri Vinay Mohan Kwatra yaptığı basın açıklamasında, iki ülke arasındaki ticari dengesizliğini sürdüğünü ve bu durumun Rus tarafıyla yapılacak görüşmede ele alınacağını belirtti.

Tarafların, Hindistan'ın Chennai Limanı'ndan Rusya'nın Vladivostok Limanı arasında bir deniz koridoru oluşturulmasını da görüşmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'daki ‘kobay’ iddiaları Meclise taşındı

SONRAKİ HABER

Almanya’da bebek arabalarıyla İsrail protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...