09 Temmuz 2024 13:05

Bakırhan'dan Özel'e Suriye tepkisi: Savaş için değil barış için arabulucu olun

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Meclis’te grup toplantısında konuştu.

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisini haftalık Meclis toplantısında gündeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına karşı başlatılan eylem ve etkinlikleri değerlendiren Bakırhan, "Hakkari’ vardık, kayyım gaspına karşı gerekli olan açıklamaları yaptık. İradeye saygı yürüyüşü bizim kayyımlar konusunda yaptığımız son çalışma değildir. Onun öncesinde de bir çok çalışma yapmıştık, sonrasında da yine iradeye saygı duymaları için daha kapsamlı, derin ve güçlü çalışmalar ve etkinlikler yapacağız. Kayyımı Hakkari başta olmak üzere bir daha asla bölgede atanmaması için elimizden elen bütün çabayı ortaya koyacağız. Kayyum rejimini asla kabul etmeyecek, kanıksamayacağız” diye konuştu.

Bakırhan, ardından DEM Partili belediyelerin 3 ayda hayata geçirdiği hizmetleri anlattı. Bakırhan'ın verdiği örneklerden bazıları şöyle:

"Şanlıurfa Halfeti Belediyemiz biz aldığımızda 460 milyon TL borcuyla borç batağındaydı. Sadece üç ayda talanı, haramı, israfı kestik ve 856 bin TL kasada kaldı. Ergani Belediyemiz, çocuklara Kürtçe boyama ve hikaye kitapları dağıtıyor. Sırtköy belediyemiz sadece üç ayda alt yapı sorunlarını bitirmek üzeredir. Balveren beldesinde yaşayan halk, geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Halkın geçim kaynağı sürsün diye belediyemiz ücretsiz hizmet vermek üzere çoban istihdamı yaptı. Siirt Belediyemiz açlık ve yoksullukla mücadele için 4 çeşit yemeğin 100 TL'den verileceği Kent Lokantası'nı hizmete açtı. Diyarbakır, Mardin, Van Büyükşehir Belediyelerimiz sadece kadınlara yönelik JİNKART uygulaması başlattı."

"SERMAYENİN CEBİNDEN ÇALIN"

TÜİK'in enflasyon verilerine dair konuşan Bakırhan "TÜİK, Saray'ın isteğiyle enflasyonu düşük göstererek 20 milyon emekli ve emekçinin alacağı zammı gasp etti. TÜİK eliyle asgari ücretliye, memura, emekliye hile yapıldı, kumpas kuruldu" dedi. Emekçilerin ve emeklilerin insanca yaşayacak bir ücretten yoksun olduğunu belirten Bakırhan, "Çözüm süreci dediler savaş çatışma başladı. Emekli yılı dediler emeklileri perişan ettiler. Bizim için özel gün ilan etmeyin. 2025 yılını sermaye yılı ilan edin de biraz onların cebinden çalın." diye konuştu.

"Ekmek ve adalet" kampanyası başlatıklarını duyuran Bakırhan, "Partimiz 'Ekmek ve Adalet' kampanyası başlatıyor. Kampanyamızın startını 19 Temmuz’da Mardin’de yapacağımız 'Tarım Mitingi' ile vereceğiz" dedi ve önümüzdeki günlerde üreticilerle, çiftçilerle, emekçilerle buluşacaklarını kaydetti. Bakırhan, sendikaların bugün açıkladığı 10 maddeyi de desteklediklerini dile getirdi.

Bakırhan, Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın şahsında Gezi direnişinde yaşamını yitirenleri de andı.

ÖZEL'E SURİYE TEPKİSİ  

Erdoğan'ın Esad'a yaptığı görüşme çağrısına değinen Bakırhan, iktidarın Kürt karşıtlığı üzerinden yürüttüğü diplomasiyi eleştirdi ve "Kürtler oradaki halklarla bir statü elde etmek istiyor bunun Türkiye'ye ne zararı var? ÖSO'dan IŞİD'ten daha mı tehlikelidir? Kürdü tehdit gören iktidar kaybetmeye mahkumdur." dedi.

Özgür Özel'e de seslenen Bakırhan "Erdoğan ile Esad arasında arabulucu olabilirim diyor. Sayın Özel, Erdoğan ile Esad, Kürt karşıtlığı üzerinden bir görüşme yapmaya çalışıyor. Sen bu aracılıkla Kürt karşıtı bir siyaseti mi örgütlemeye çalışıyorsun? Bunun sana da bize de Türkiye halklarına da bir faydası yok. İki Kürt düşmanı arasında arabulucuk yapmak CHP'ye uygun bir duruş değildir. Türkiye'nin bölgede barışçıl demokratik bir tutum alması için rol alın. Esad ile Kuzey Doğu halklarının sorunlarını çözmesi için arabulucu olun. Savaş için değil barış için arabulucu olun. Biz ilkesel olarak Kuzey ve Doğu Suriye halklarının da Türkiye’nin de Esad ile görüşmesine karşı değiliz ama bu çözüm ve barış için olmalıdır. Bu olmadığı sürece, Şam'la, Tahran'la, Bağdat'la Kürt karşıtlığı üzerinden yapılan her görüşme, her ittifak bir gün oradan geri dönmeye ve çürümeye mahkumdur." diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ezgi Apartmanı davasında kamu görevlerine soruşturma izni vermeyen karara itiraza hala yanıt yok

SONRAKİ HABER

“Kayseri’de Madımak’taki gibi örgütlü linç ve saldırı vardı”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa