09 Temmuz 2024 14:53
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2024 15:16

"SHP'yi kim kurdurdu" muamması sürüyor

Kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na veren Sosyal Demokrat Halkçı Partinin (SHP) kurucu isimleri belli oldu. 32 kişiden oluşan listede tanınan bir siyasi isim bulunmuyor.

SHP logosu

Paylaş

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verdi. Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin (SHP) yeniden kurulması, muhalefet kulislerini hareketlendirdi. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kuruluş işlemleri 28 Haziran'da tamamlanan SHP'yi "faaliyette olan siyasi partiler" arasına ekledi. 32 kişiden oluşan kurucular listesinde, tanınan bir siyasi isim bulunmuyor.

Sosyal Demokrat Halkçı Partinin kurucuları şu isimlerden oluştu: "Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın."

GENEL MERKEZİN ADRESİ SANAL OFİS

Partinin kimin önderliğinde kurulduğu bilinmezken, resmi kayıtlarda genel merkez olarak gösterilen Kızılay'daki adresin ise birçok şirkete kiralanan bir sanal ofis olduğu ortaya çıktı.

1985'te kurulan Sosyal Demokrat Halkçı Parti, 1995'te CHP'ye birleşmişti. Murat Karayalçın partiyi 2002'de yeniden kurmuş, bu parti de 2010'da Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşerek kendini fesh etmişti.

AKP'NİN PARMAĞI ŞÜPHESİ

SHP'nin kuruluşuna ilişkin birçok bilinmezlik, CHP'de partiye yönelik bir hamle olarak olarak değerlendirdi. Gelişmelere dair Meclis'te konuştuğumuz bir parti yöneticisi bu kadar bilinmezliğin arkasında AKP'nin olabileceğine işaret ederken, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kurduğu yönündeki iddialar birçok çevrede yalanlandı. Parti genel merkezi SHP isminin bu şekilde kullanılmasına tepki gösterirken, partinin arkasındaki isme yönelik araştırma yapıldığı ifade edildi.

KILIÇDAROĞLU'DAN YALANLAMA GELDİ

Kılıçdaroğlu Vedat Yenerer'e vediği röportajda, "Yeni parti kuracak mısınız?" sorusuna "Siyaseti bırakmadım. Tam da ortasındayım. Yeni bir parti kurmayı hiç düşünmedim. Parti belli CHP" yanıtını verdi. 

Öte yandan Kılıçdaroğlu, röportajda kendisine sorulan "en az 50 milletvekili size sadık mı?" sorusuna "evet" yanıtı vermediğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, "CHP'de bütün vekiller partiye sadıktır. Kişilere değil. Benim “50 milletvekili bana sadık” diye bir cümlem asla olmamıştır. CHP’de böyle bir şey mümkün değildir" dedi. (POLİTİKA SERVİSİ) 

ÖNCEKİ HABER

Buca Belediyesinde mücadele olanakları: Temizlik işçilerinin çıkmazları

SONRAKİ HABER

AB'ye "yeni göç ve iltica politikasından vazgeç" çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa