09 Temmuz 2024 17:35

AİHM'den Gar Katliamı kararı: Türkiye yükümlülükleri yerine getirdi!

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaralanan ve hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'ye başvuran Coşkun Selçuk’un başvurusunda mahkeme, herhangi bir hakkın ihlal edilmediğine karar verdi.

Fotoğraf: CherryX per/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0 Poland)

Paylaş

10 EKİM Ankara Gar Katliamı’nda yaralanan ve hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuran Coşkun Selçuk’un başvurusunda mahkeme, kamunun yükümlülüklerini ihlal etmediğine; herhangi bir hakkın ihlal edilmediğine karar verdi.

Katliamda yaralanan Coşkun Selçuk, devletin yaşam hakkı ve işkence yasağının ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM’e başvurdu.

Mahkeme ise kararında Türkiye’de yetkililerin yaşam hakkını ihlal etmediğini savundu: “Mahkeme, yetkililerin habersiz olamayacakları ve dikkate almak zorunda oldukları genel bir terör tehdidi bağlamı olduğunu değerlendirmiştir. Ancak mahkeme, yerel makamların 10 Ekim 2015 tarihli gösteriye katılanların hayatlarına yönelik belirli, somut ve yakın bir tehdit bulunmadığı yönündeki değerlendirmesini sorgulayabilecek herhangi bir somut unsur tespit etmemiştir.”

Kararda 104 kişinin hayatını kaybettiği 10 Ekim günü ise yetkililerin ‘makul önlemler’ aldığı ileri sürüldü. Ulusal makamların ciddi bir terör saldırısı tehdidinin varlığından haberdar olmadıkları, bu nedenle de hak ihlalinin söz konusu olmadığı belirtildi. Katliam sonrasında ise yetkililerin acil kurtarma hizmetleri için önleyici tedbirler aldığı ve saldırının hemen ardından polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasının ilk yardım müdahalesini engellediğinin tespit edilmediği ifade edildi.

"HÜKÜMETİN SAVUNMASI"

Selçuk’un Avukatı Bedia Boran, kararı Evrensel’e değerlendirdi. Başvuruda saldırının öncesinde, sonrasında ve saldırı anında alınmayan tedbirleri detaylı şekilde açıkladıklarını ifade eden Boran, “Başvuruda güvenlik önlemlerinin alınmamış olmasının ne kadar önemli olduğunu belirtmiş ve İçişleri Bakanlığının sorumluluklarını yerine getirmediğinden bahsetmiştik” dedi. AİHM’nin kararında hükümetin açıklamalarına bağlı kalındığını ifade eden Boran, “İstihbarat raporlarının yetkili birimlerle zamanında paylaşılmaması gibi noktalardan bahsettik ama iç hukuk yollarından farklı olmayan bir karar verildi. Tamamen hükümetin savunmasına yönelik bir karar ortaya çıkmış” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Giresun'da şehir içi ulaşıma zam

SONRAKİ HABER

NATO nefes aldırmıyor: Sadece 2023’te 233 milyon metrik ton sera gazı üretti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa