09 Temmuz 2024 17:39

NATO nefes aldırmıyor: Sadece 2023’te 233 milyon metrik ton sera gazı üretti!

NATO üyesi devletler geçen yıl ordularına 1.34 trilyon dolar aktardı. Bu 2022’ye göre 126 milyar dolar daha fazla. Bu ordular sadece 2023’te 233 metrik ton sera gazı üreterek dünyayı kirletti.

Fotoğraf: Marek Studzinski/Unsplash

Paylaş

NATO üyesi ülkelerin liderleri Washington’da bir araya gelirken, araştırmacılar askeri bütçelerinin iklimi tahrip ettiğini ve tahmini 233 milyon metrik ton sera gazı üreterek yarattığı kirliliğin bazı ülkelerin tamamından daha fazla olduğuna işaret ediyor.

İngiltere’den “Transnational Institute” ve “Tipping Point North South” ile Hollanda’dan “Stop Wapenhandel” adlı üç uluslararası araştırma grubunun hazırladığı yeni raporda, “Araştırmamız, askeri harcamaların sera gazı emisyonlarını arttırdığını, kritik finansmanı iklim eyleminden uzaklaştırdığını ve iklim krizi sırasında istikrarsızlığı körükleyen bir silah ticaretini pekiştirdiğini gösteriyor” denildi.

Guardian’ın aktardığına göre raporda, NATO üyesi ülkelerin geçen yıl ordularına 1.34 trilyon dolar aktardığı ve bunun 2022 yılına göre 126 milyar dolarlık bir artış olduğu belirtildi.

Askeri harcamalar yüksek emisyon yayıyor. Uçaklar, askeri üsler ve lojistik merkezlerin muazzam miktarda fosil yakıt tüketiyor. Ayrıca askeri teçhizatın savaşa hazır kalması için de düzenli olarak çalıştırılması ve bakımının yapılması gerekiyor. Bunların hepsi kirlilik üretiyor.

Araştırma, üye devletlerin 2023 askeri bütçelerinin toplamda 233 milyon metrik ton sera gazı ürettiğini tahmin ediyor. Bu rakam Kolombiya ya da Katar’ın yıllık toplam sera gazı emisyonundan daha fazla.

Transnational Institute’ten Nick Buxton’a göre, “2030 yılına kadar emisyonlarda radikal bir kesinti yapmak zorundayız. Ancak dünya genelinde ve özellikle de NATO’da yaptığımız en büyük yatırım askeri harcamalara yapılıyor ki bu da sorunu çözmediği gibi daha da kötüleştiriyor.”

NATO’NUN SİLAHLANMASI HIZLA ARTIYOR

NATO, 32 üye ülkesi ile tüm ülkelerin sadece yüzde 16’sını kapsıyor ancak geçen yıl üyeler tüm küresel askeri harcamaların yüzde 55’ini gerçekleştirdi ve ABD bu toplamın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu. Ordusu halihazırda en büyük kurumsal sera gazı emisyonu kaynağı olan ABD, 55 milyar dolarlık bütçe artışıyla bu artışta en büyük paya sahip ülke. ABD’yi, askeri bütçeleri sırasıyla 16 milyar dolar, 10.9 milyar dolar ve 10.7 milyar dolar artan Polonya, İngiltere ve Almanya takip etti.

Dünyanın en üst düzey iklim organı olan Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Paris anlaşmasının daha iddialı hedeflerini karşılamak için dünyanın 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 43 oranında azaltması gerektiğini söylüyor. Araştırmacıların hesaplamalarına göre bu hedefe ulaşmak için askeri emisyonların yıllık en yüzde 5 azaltılması gerekiyor.

Ancak NATO ülkeleri tam tersi yönde ilerliyor. İttifak, 2023 yılında ulusal bütçelerinin en az yüzde 2’sini ordularına aktarma konusunda “kalıcı bir taahhütte” bulundu. Üyelerinin üçte ikisinin bu yıl bu hedefi karşılaması ya da aşması bekleniyor. 2021’de bu oran sadece altı ülkeydi.

Eğer tüm üyeler yüzde 2 hedefine ulaşırsa, 2028 yılına kadar Rusya’nın yıllık üretimi kadar ek sera gazı kirliliği yaratmış olacaklar.

Araştırmacılar, 2022 ve 2023 yılları arasında Lockheed Martin, RTX ve Northrop Grumman gibi en büyük 10 küresel silah şirketinin birikmiş siparişlerinin ortalama yüzde 13’ten fazla arttığını ve bunun da gelecekteki rekor kârların bir göstergesi olduğunu tespit etti. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

AİHM'den Gar Katliamı kararı: Türkiye yükümlülükleri yerine getirdi!

SONRAKİ HABER

Hukuki süreç taş ocaklarını engelleyemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa