09 Temmuz 2024 17:53

Hukuki süreç taş ocaklarını engelleyemiyor

Foça’da ‘ÇED gerekli değildir’ kararının bozulması için davası devam eden iki taş ocağı, köylünün evinin dibine kadar geldi. Taş ocakları köylünün geçim kaynağı olan zeytinlikleri de yok ediyor.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in Kocamehmetler köyünde, 2016 yılında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “ÇED kapsam dışı kararı” verilen Çetin Damba’ya ait iki taş ocağının “kapsam dışı kararı” 22 Mart 2023 tarihinde Foça Belediyesi tarafından yargıya taşınmıştı. Köylünün evlerine 20 metre kalıncaya kadar genişleyen taş ocakları insan sağlığına zarar vermeye devam ederken civardaki zeytinlikleri de yok ediyor.

İzmir 4. İdare Mahkemesinin atadığı bilirkişi heyeti 7 Aralık 2023 tarihinde yerinde yaptığı inceleme sonucunda taş ocağının insan sağlığına zarar verdiği, bölgedeki zeytin ağaçlarının büyümesini ve çoğalmasını engellediği raporlaştırıldı.

TAŞ OCAĞI SİT DİNLEMİYOR

Kocamehmetler köyünde yaşayan Ömer Atilla kentsel sit alanı içinde olan taş ocaklarının yarattığı tahribatın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Atilla, “Taş ocakları, sahası içinde ‘orman’ ve ‘mera’ alanları bulunuyor. Taş ocağı, açılan davanın sonuçlanmasına sayılı günler kala ağaç katliamına, çevreye zarar vermeye devam ediyor. Artık herkesin bildiği; zeytinlik alanın 3 kilometre yakınına taş ocağı olmaz, maden sahası olmaz cümlelerini kurmak istemiyoruz” dedi.

"TAŞ OCAĞI KAPATILSIN"

Yaşadıkları evlerin 20 metre yakınına kadar giren taş ocağına karşı mücadele ettiklerini belirten Atilla, “Kocamehmetler köyündeki taş ocağı faaliyetinin zaman geçirmeden son bulmasını istiyoruz. Kocamehmetler köyündeki taş ocağı faaliyeti köyde yaşayanların can güvenliğini artık tehdit etmesin. Ormanlık alandaki ağaçlarımızı tek tek söküyorlar. Köy yolunun kenarına kadar inen taş ocağı hem madencilik hem de zeytincilik kanununu yok sayıyor. Mahkemeden bir an önce çevreye ve insana zarar veren bu taş ocağını kapatmasını bekliyoruz” dedi.

BU BİR ÇEVRE KATLİAMIDIR

Kocamehmetler köyünde yaşamı olumsuz etkileyen taş ocaklarına karşı mücadele eden Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Yürütmesi, faaliyetini sürdüren iki taş ocağının dün olduğu gibi bugün de köylülerin can ve mal güvenliğini tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Yapılan açıklamada, “Köyün içine kadar giren taş ocağı artık pervasızca ağaç katliamına devam ediyor. Foça Belediyesinin açtığı davanın bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz. Bilirkişi raporu doğrultusunda ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ortadan kalkmış olacak” denildi.

 

Reklam