10 Temmuz 2024 04:21

Barajlara yakın, elektriğe uzak

15 kişinin can verdiği yangının sorumlusu DEDAŞ, üreticilerin kabusu oldu. Urfa’da elektrik kesintileri nedeniyle tepki gösteren Kısaslı gençler, altyapının yenilenmesini istiyor.

Fotoğraf: Umut Yeğin/Evrensel

Paylaş

Umut YEĞİN
Urfa

Bölgede son günlerde elektrik kesintilerinden dolayı mağduriyet yaşayan halkın gösterdiği tepkilerin çeşitli eylem biçimleri ile kendini gösterdiğine şahitlik ediyoruz. Öyle ki Google’a “elektrik kesintisi eylem” diye yazınca çıkan sayfalarca sonuçların çok büyük bir bölümü bölge illerinden oluşuyor.

İl sınırları içerisinde beş tane baraj bulunan, tarım alanları sıralamasında üst sıralarda yer alan, ülkenin “tarım üssü” olarak da nitelendirilen Urfa’da ise elektrik kesintileri bambaşka bir hal almış durumda. Alt yapı yenilemediği için Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan, 15 kişinin ve binlerce hayvanın canına mal olan yangının sorumlusu olarak gösterilen DEDAŞ, Siverekli üretici köylülerin de tepkileriyle gündemde. Çiftçiler geçtiğimiz hafta DEDAŞ önünde “Oy zamanı kapı kapı dolaşanlar bugün neredeler?​”, “Yerli ve milli gelire dokunma TEDAŞ”, “Tarımda iş var, gelecekte umut var ama TEDAŞ’ta elektrik yok” pankartları açarak elektrik kesintilerini protesto etmişti. Özellikle merkeze uzak köylerde uzun süreli elektrik kesintilerini olduğunu söyleyen üretici köylüler, gübre ve mazot başta olmak üzere birçok şeye masraf yaptıklarını ama elektrik kesintileri nedeniyle su veremediklerini söylediler. Muhalefet milletvekilleri tarafından Meclis gündemine de getirilen kesintiler, bazı günler sayısı yüzleri geçen mahallede ve 8, 9 saati bulan sürede olabiliyor.

Tam da bu yerlerden biri olan Haliliye ilçesine bağlı Kısas Mahallesi, elektrik kesintileri için geçmişten beri çokça girişimde bulunan mahallelerden. Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği “Mahallemizde yaşanan elektrik kesintilerinin son bulması için neler yapabiliriz?​” çağrısı yaptığı toplantıya katılmak için Kısas Mahallesi’ne gidiyoruz. Dernek Başkanı Cuma Güleç mahallede birçok kişinin “Bu kesintilerin son bulması için bir şeyler yapalım” talebi üzerine toplanma çağrısı yaptıklarını ama mahallenin gençlerinden çok az sayıda kişinin toplantı çağrısına yanıt verdiğini söylüyor.

‘80’Lİ YILLARDAN BERİ AYNI ELEKTRİK ALTYAPISI KULLANILIYOR

Derneğin kütüphanesinde yaklaşık bir saat süren toplantı sırasında iki kez elektrik kesildiğini şimdiden belirtelim. İlk olarak “Enerji Bakanlığına mektup yazıp mağduriyetimizi dile getirelim” fikri çıksa da bir süre tartışıldıktan sonra mektup yerine yetkili olan resmi kuruma mahalleden çok sayıda dilekçe toplama fikri üzerinde uzlaşılıyor. Sonrası biraz da sohbet muhabbet şeklinde ilerliyor. Mahmut, yerel seçimlerden önce şu anki Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın mahallelerini ziyaret ettiğinde bu sorun dile getirildikten sonra, çözüm bulacağına dair söz verdiğini söylüyor. Uğur ise söze girip “Şimdi elektrik kesintisi için yanıma gelmeyin diyormuş” diyerek karşılık veriyor. Mahallenin elektrik tesisatının 1980’li yıllarda çekildiğini ve o zamandan beri yenilenmediğini söyleyen gençler, “Şimdi sayaçları direklere çıkardılar. Fatura yüksek gelince itiraz bile edemiyorsun. Faturayı ödemeyince bir tuşla elektriği kesebiliyorlar. Köyün tesisatını yenileseler bu kez de parası bizden çıkar. Paramızı vermemize rağmen hizmet alamıyoruz” diyor.

Her ne kadar yapılan toplantıda dilekçe toplanarak kesintilere çözüm bulunması isteneceği kararlaştırılmış olsa da yine de mahalleliye bu durumu sorduktan sonra bunu uygulayacaklarını da özellikle vurguluyorlar. Toplantı bittikten sonra mahallede kalacağımız evin bahçesinde otururken iki kez daha kısa süreli elektrik kesintisi oluyor. Son kesintide masadan bir ses “Bu kesintiler elektronik cihazlarımızı da bozuyor. Bunların ücretini de talep etmek lazım” diyor.

ÖNCEKİ HABER

AİHM'den Gar Katliamı kararı: Türkiye yükümlülükleri yerine getirdi!

SONRAKİ HABER

Elektrik altyapıları yenilensin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa