10 Temmuz 2024 04:45

Urfalı tekstil işçisi İsmail: Benim insanca yaşama hakkım yok mu?

“Asgari ücretle geçim olmuyor. Çocuklara bayramlık bile alamıyorum. Benim insanca yaşama hakkım yok mu bu ülkede, onlar çocuklarını okuturken benim çocuğum neden çalışıyor.”

Fotoğraf: Umut Yeğin/Evrensel

Paylaş

Funda BAKIŞ
Urfa

Ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler de mevcut asgari ücret ile geçinemez durumda. Bu işçilerden biri de İsmail. İsmail, asgari ücrete temmuzda zam yapılmayacağını belirten iktidar yetkililerine “Benim de bu ülkede insanca yaşama hakkım yok mu” diye soruyor.

İsmail, beş yıldır Şanlıurfa OSB’de bulunan bir tekstil fabrikasında çalışıyor. Beş çocuğu var. Yüzde 46 işitme engelli olduğu için yüksek sesle başlıyor anlatmaya: “Beş çocuğum var. Biri üniversiteyi kazandı. Mühendislik kazanan çocuğum, ‘Baba sen tek başına yetiştiremiyorsun’ diyerek işe girdi. Öğretmenleri çok başarılı olduğunu söylüyordu. Ama maddi zorluklardan okutamadık. Şimdi şehir dışında tersane işçisi olarak çalışıyor. Asgari ücretle geçim olmuyor. Çocuklara bayramlık bile alamıyorum. Benim insanca yaşama hakkım yok mu bu ülkede, onlar çocuklarını okuturken benim çocuğum neden çalışıyor” diye soruyor.

‘MİLYONLAR KAZANANLAR 1 LİRANIN HESABINI YAPIYOR’

Bunları anlatırken bir yandan da gözleri doluyor İsmail’in. “Fabrikada yaklaşık 300 kişi çalışıyor. İşçileri insan yerine koymuyorlar. Çalışma saatlerimiz 10 saati geçiyor, yemeklerden gelen pis koku yüzünden aç kalıyoruz, temmuz sıcağında klimasız servislerde evimize gidip geliyoruz” diyerek fabrikasında dönen sömürü çarkını anlattıkça anlatıyor. Bu sırada “Bunu yaşayan çok fazla işçi var. Başta senin fabrikanda var. Sizin birleşip bu duruma karşı çıkıp, hakkınızı aramanız gerekmez mi” sorumuza “Birlik olmuyor hiç kimse. Benim artık canıma tak etti. O yüzden sessiz kalmayacağım. Hakkımı arayacağım. Korkmuyorum. Ama diğer işçiler korkuyor. İşsiz kalmaktan korkuyorlar. Daha önce sendika isteyen arkadaşlarımızı işten attılar. Ekmeğinden olmak istemiyor kimse. Ama ben artık dayanamıyorum. Onlar milyonlar kazanıyorken, biz söz konusu olunca 1 liranın hesabını yapıyorlar” diye tepkisini gösteriyor.

*Güvenlik kaygısı nedeniyle işçinin adı İsmail olarak değiştirilmiştir.

ÖNCEKİ HABER

Elektrik altyapıları yenilensin

SONRAKİ HABER

Mısır güvenlik heyeti, Hamas ile İsrail arasındaki görüşmeler için Katar'a gidecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa