10 Temmuz 2024 04:55

Devlet madde kullanımına karşı mücadele planının neresinde?

“Elâzığ’da madde kullanma yaşının ilkokul çağına kadar düştüğü, özellikle son birkaç yıldır kullanımda artış olduğunun şehir atık su analizlerinden elde edilen verilerle de kanıtlandığı belirtiliyor.”

Fotoğraf: Özkan Zülfikar/Evrensel

Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elâzığ

Ülkemizde, uyuşturucu/uyarıcı madde kullanım oranı ve bağımlılık her geçen gün artıyor. Uyuşturucu kullanım yaşının ise ilkokul seviyelerine düştüğü uzmanlarca söyleniyor, ‘dikkat edilmesi’ gerektiği özellikle vurgulanıyor. Ülkemizde olduğu gibi Elâzığ’da da uyuşturucu kullanma yaşının ilkokul çağına kadar düştüğü, özellikle son birkaç yıldır kullanımda artış olduğu şehir atık su analizlerinden elde edilen verilerle de kanıtlandığı belirtiliyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Elâzığ Şube Başkanı Derya Coşkun, “Şehir atık su analizlerinde Avrupa’da ve ülkemizde yasa dışı uyuşturucu kullanımında artış gözlenmektedir. Madde kullanım konusunda uzmanlar tarafından sık sık ailelere ve gençlere eğitim verilmesi gerekmektedir. Ailelerin en çok, çocuğunun madde kullandığını nasıl anlayacaklarını, madde kullandığını anladığı anda da nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmediklerini görmekteyiz. Bu konuda destek verilmesi gerekiyor” diyerek soruna dikkat çekti.

‘ANAYASA’YLA ÇELİŞKİLİ’

Coşkun, “Ülkemizde uyuşturucu ile mücadele, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 58. maddesinde yer alan ‘Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmüne dayanarak yürütülmektedir. Ancak, 2022 yılında 246 madde bağlantılı ölüm olayının yüzde 56.9’unda (140) metamfetamine, yüzde 27.2’sinde (67) eroine, yüzde 18.7’sinde (46) ise ekstaziye rastlanmıştır. 2017 yılında meydana gelen ölümlerde metamfetamin görülme oranı yüzde 7.7 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 56.9 olmuştur. Tek başına metamfetamin kaynaklı ölümler 2017 yılında yüzde 0.3 iken, 2022 yılında yüzde 64.5’e çıkmıştır. 2016 yılında yüzde 3.5 olan metamfetamin tedavisine başvuru oranı, 2022’de yüzde 37.8 olmuştur. Türkiye’de 2017 yılından bu yana ölüm sayıları düşerken, ölümlerde metamfetamin görülme oranının yükselmesi dikkat çekicidir. Madde bağımlılığı yaygınlaşırken, yoksul ve geleceksiz gençlerin uyuşturucudan arındırılması ve korunması noktasındaki Sağlık Bakanlığının 2023 yılı performans göstergeleri de oldukça dikkat çekicidir” diyerek Anayasa maddesiyle tamamen çelişkili bir durum ile karşı karşıya olunduğunu sözlerine ekledi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILMALI

2023 yılı “Türkiye uyuşturucu raporunda” tedavi gören kişilerin çalışma durumunun da analiz edildiğine değinen Coşkun, “İşsiz ve düzenli işi olmayanların oranı bu durumun yoksullukla olan bağlantısını ortaya çıkardığı gibi devlet kurumlarının Anayasa’nın 58. maddesi kapsamında görevini yerine getirmediğini de kanıtlamaktadır” dedi.  

Coşkun, “Elâzığ’da bazı ailelerle konuştuğumuzda bu durumun onları çok korkuttuğunu ve çocuklarını okula gönderirken tedirgin olduklarını ifade ediyorlar. Özellikle Elâzığ’ın bazı mahallerinde açık şekilde madde kullanmalarından dolayı çocuklarını mahallede oynamaya bırakmadıklarını aynı zaman da okul önlerinde madde satışlarının yapıldığını bundan dolayı da tedirgin olduklarını belirtiyorlar. Bu nedenle mahallelerde uyuşturucu madde kullanımı konusunda yetkililerin daha çok çalışma yapmalarını, okulların önünde ve mahallelerde güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini söylüyoruz. Elâzığ ili için uyuşturucu madde kullanımı konusunda valiliğin mücadele planının olması ve bu plana tüm kitle örgütlerinin de dahil edilmesi gerekmektedir” diyerek Elâzığ SES Şubesi olarak yapılan çalışmaların takipçisi olacaklarının altını çiziyor.

ÖNCEKİ HABER

Mısır güvenlik heyeti, Hamas ile İsrail arasındaki görüşmeler için Katar'a gidecek

SONRAKİ HABER

TTB'den, bozkurt işareti yapan doktorlara: Hekimler sağlık hizmeti sunarken yansızlıklarını korumalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa