10 Temmuz 2024 00:36

Erdoğan, 5 kentin valisini değiştirdi

Resmi Gazete'de, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı yayımlanan karara göre 5 ile yeni vali atandı.

Ekran görüntüsü, Cumhurbaşkanlığı'nın videosundan alınmıştır.

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, Diyarbakır dahil olmak üzere 5 ile yeni vali atandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 ile yeni vali atadı.

Karara göre, Diyarbakır Valiliğine, Vali-Mülkiye Başmüfettişi Murat Zorluoğlu atandı. Zorluoğlu, Bakanlar Kurulu'nun 2017 tarihli kararı ile Van Valiliği görevine atandıktan sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Van Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanmıştı.  Zorluoğlu, 2018 yılında AKP’nin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilmişti.

Zorluoğlu'nun yerine atandığı eski Diyarbakır Valisi Abdullah Çiftçi ise Diyarbakır Valiliğinden önce bir dönem Sur Belediyesine kayyum olarak atanmıştı. Çifçi de 2018 yılında AKP'den milletvekili adayı olmuştu.

Kararla Malatya Valiliğine Seddar Yavuz, Kocaeli Valiliğine İlhami Aktaş, Çanakkale Valiliğine Ömer Toraman ve Elazığ Valiliğine Numan Hatipoğlu atandı.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise Vali-Mülkiye Başmüfettişliğine getirildi.

VAN'I PARSEL PARSEL SATAN KAYYUM DİYARBAKIR'A ATANDI

 

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumluğu döneminde ismi birçok usulsüzlükle gündeme gelen ve daha sonra AKP'den belediye başkanlığı yapan Murat Zorluoğlu, Diyarbakır Valiliğine atandı. 

Karara göre, Vali-Mülkiye Başmüfettişi Murat Zorluoğlu, Diyarbakır Valiliğine atandı.

MURAT ZORLUOĞLU KİMDİR?

1971 yılında Ankara'nın Haymana ilçesinde doğan Zorluoğlu, 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu.

1994 yılında Trabzon'da kaymakam adayı olarak başlayan Zorluoğlu, 1997-1999 yılları arasında Mersin Gülnar Kaymakamlığı, 1999-2003 yılları arasında Çewlig Genç Kaymakamlığı yaptı. 2003-2008 yılları arasında Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürlüğü, 2008-2012 yılları arasında ise Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı, İnceleme ve Soruşturma Daire Başkanlığı ve Mevzuat ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı yaptı. 

Zorluoğlu, çeşitli görevlerin ardından Mart 2015-Temmuz 2017 tarihleri arasında Elazığ Valiliği yaptı. Zorluoğlu, daha sonra Van'a vali olarak atandı. Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan ilk kayyumlardan oldu. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde ise, AKP'den Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

KAYYUMLUK İCRAATLARİ

Zorluoğlu, Van'da kayyumluk yaparken ismi yasaklarla gündemden hiç düşmedi. Ayrıca sık sık AKP çalışmalarında yer almasıyla tepki çekti. 

Zorluoğlu döneminde yüzlerce çalışanın işine son verildi, belediyenin birçok taşınmazı satıldı. Belediyeye ait en değerli araziler arasında yer alan ve Galericiler Sitesi'ne kiralanan 66 bin 392 metrekarelik alan 17 milyon 500 bin TL'ye; Türkiye'nin sayılı tarım ve hayvancılık tesislerinden biri olan VOTAŞ 19 milyon 500 bin TL'ye satıldı. City Van AVM’de bulunan 80 dükkan da Zorluoğlu döneminde 3 yıllığına kiraya verildi. Yine belediyenin irili ufaklı birçok arazisi Zorluoğlu döneminde satışa çıkarıldı. 

Belediyeyi borç batağına sürükleyen Zorluoğlu'nun usulsüzlükleri Sayıştay raporunda da yer aldı. Raporda, “Mevzuata uyulmayarak mal ve hizmet alımlarının kısımlara bölündüğü, doğrudan temin üst limitinin aşılıp aşılmadığının kontrolünde kullanılacak sistemin kurulmadığının tespit edildiği” bilgisine yer verildi. Belediyeye yapılan alımlar konusunda da aynı özelliklere sahip ihtiyaçlar olmasına rağmen, bunların aynı birim tarafından aynı tarihlerde aynı kişilerden karşılandığı saptandı.

Yol yapımı ihalelerinde yaşanan usulsüzlükler de Sayıştay raporlarına yansıdı. Kurum kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmadığı, firmalara yapılan işin çok daha üzerinde paralar ödendiği tespit edildi. Raporda, haksız bir kazanç sağlandığı ifade edildi. 

Van Büyükşehir Belediyesi’ni 1 buçuk milyar borçla bırakan Zorluoğlu, Kadın Yaşam Merkezi, Nuda Kültür Merkezi, Kadın Sığınma Evi, Eğitim Destek Evleri ve Çocuk Kreşi gibi bir çok birimi kapatmıştı. Zorluoğlu ayrıca çocuklara yönelik tiyatro yapan Nuda KM Tiyatro Grubunu da kapatıp, eğitmenlerini işten atmıştı.

Zorluoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra da akraba atamalarıyla tepki çekmişti. Kendisini belediye iştiraki TRABEL şirketinin yönetimine atayan AKP'li Zorluoğlu'nun buradan maaş aldığı ortaya çıkmış ayrıca 31 Mart’a kadar öğretmen olan kayın biraderi Zülfü Turan’ı Muhtarlık İşleri Daire Başkanı ve Özel Kalem Müdürü yapmış aynı zamanda belediye iştirakinde yönetime atadığı da ortaya çıkmıştı.

Zorluoğlu'nun kayyımlığı döneminde gündeme gelen bir başka konu ise, ihalelerin verildiği firmalar oldu. Zorluoğlu, belediye ihalelerinin büyük bölümünü Elazığ ve Kayseri merkezli firmalara verdi. Ramazan'da kurulan çadır ve ulaşım için yapılan anket dahi söz konusu kentlerdeki firmalara verildi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Kristal Yağ işçilerinin grevi bir ayı geride bıraktı

SONRAKİ HABER

Porland işçileri: Sendika hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...