10 Temmuz 2024 04:47
Son Güncellenme Tarihi: 10 Temmuz 2024 07:37

Porland işçileri: Sendika hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz

Cam Keramik-İş’te örgütlenme mücadelesi sürdüren Porland işçileri, düşük ücretlerden, fazla mesai dayatmasından, baskı ve mobbingden şikayetçi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Latife KARTAL
Bilecik

Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet sürdüren, 300 bin metrekare alanda kurulu bulunan porselen üretimi yapan Porland Fabrikasında yaklaşık bin işçi çalışıyor. Hangi işçiye dokunursanız bin ah işittiğiniz fabrikada işçiler, aldıkları ücretlerle geçinemezken, zorla fazla mesaiye kalmaktan, baskı ve mobbingden usanmış durumda. Tüm bu koşullara tepki gösteren işçiler çözüm içinse DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş’te örgütlenme mücadelesi sürdürüyor. Sendikal mücadele verdikleri için işten atmaların yaşandığı fabrikada, işçilerin sendika düşmanlığına karşı cevabı “Vazgeçmeyeceğiz” oldu.

10 yıllık bir işçinin aylık ücretinin 21 bin lirayı geçmediği fabrikada işçilerin geçinebilmesi mümkün olmuyor. Bir Porland işçisi, patronlarının temmuz ayında ücretlere az da olsa bir iyileştirme geleceğini söylediğini ancak henüz bir iyileşme görmediklerini belirtti: “Bilecik’te kiralar almış başını gitmiş, ay sonunu zor getiriyoruz. Temmuz ayında ücretlerimize mutlaka ek zam yapılmalı yoksa bu ücretlerle yaşamamız mümkün değil. 10 yıllık bir işçinin aldığı ücret en fazla 20-21 bin bandında. Kendileri bir ay bu ücretle geçinsinler ben de bir daha sesimi çıkarmam.”

“Hem ücretlerimiz kötü hem sosyal yaşantımız” diyerek başka Porland işçisi söz alıyor: “Çalışmaktan başımızı kaldıramıyoruz. Ne ailemize ne de arkadaşlarımıza vakit ayırabiliyoruz. Biz işçiler de sosyalleşmek, arkadaşlarımızla zaman geçirmek, insanca yaşamak istiyoruz fakat işten başımızı kaldıramıyoruz. Bir yandan yorgunluk bir yandan parasızlık. Eve gel uyu sonra tekrar işe git... Yaşamak bu değil” diye seslendi.

PATRON, VERDİĞİ YOĞURDU BİLE LÜTUF GÖRÜYOR

Yaklaşık 10 yıldır Porland’da çalışan bir işçi de çalışma koşullarının ağırlığı karşısında canlarına hiç değer verilmediğine dikkat çekti: “Toz içinde çalışıyoruz, bu toz bizim ciğerlerimizi mahvediyor. Bizim için temin edilen maskeler bizi tozdan korumuyor. Ayrıca maske kullanımı da hiç steril değil, maskeler ulu orta duruyor. Kullanacak arkadaş alıyor takıyor sonra bir başkası kullanabiliyor. Maske talep ettiğimizde patron, ‘Maskeler dövizle alınıyor döviz de her geçen gün artıyor, sizlere durmadan maske alamayız. Sizlere yoğurt veriyoruz daha ne istiyorsunuz’ dedi. Bir kase yoğurdun bile hesabını yapıyorlar. Oysa biz bu fabrikada canımızı dişimize takıp çalışıyoruz. Yeri geliyor sağlığımızdan oluyoruz.”

SENDİKA DÜŞMANLIĞINDA SON NOKTA: MOTİVASYON UZMANI

Porland işçileri fabrikanın “sendika düşmanlığı” ile nam saldığını belirterek Cam Keramik-İş’te örgütlenme çalışması başlattıklarında karşılaştıkları baskıyı şöyle özetliyor: “Fabrikanın kötü çalışma koşulları ve sendika düşmanlığı tüm Bilecik’te biliniyor. Bırakın işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini içerde bir iş kazası yaşarsak bizimle hastaneye işveren vekili gelip iş kazası raporu tutturmamamız için başımızda bekliyor. Öte yandan sendikalaşma faaliyetleri başladığında patronumuz sendikaya üye olmamız için ‘motivasyon uzmanı’ adı altında görüşmeler planlandı ve bizi baskı altına almaya çalıştı.”

Ağır çalışma koşulları karşısında “Sendikalaşmaktan başka yol yok” diyen işçiler, “Çok ağır koşullarda çalışıyoruz. İnsan dayanamaz burada çalışmaya. Zorla fazla mesaiye kalıyoruz. Kalmazsak mesaiye her türlü baskı, zorlama eksik olmuyor. Porland patronu bizim banka promosyonumuzu bile vermedi. Bu fabrikadan emekli olmuş ancak emekli maaşıyla geçinemediği için yine burada çalışmaya devam eden işçiler var. Emeklileri dövizle borçlandırıp evrak imzalatıyorlar. Kıdem tazminatını bankaya yatırtıyor örneğin, ‘işten ayrılırsan tazminatını çekip bize geri ödeyeceksin’ diyorlar. Hukuksuzluğun bini bir para. İmzalattıkları evrakları da geri vermiyorlar” dedi.

Sendikalaşma mücadelesinde bazı öncü işçilerin işten atıldığını söyleyen işçiler, “Biz vazgeçmeyeceğiz, bu iş yerine sendika gelene kadar mücadele edeceğiz. Zira sendika gelmeden bu fabrikadaki hukuksuzluklar bitmez” diye seslendi.

SENDİKADAN ÇAĞRI: GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZDEN GELİR

Porland fabrikasında yaşanan sürece ilişkin konuşan Cam Keramik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Atan ise “Bilecik’te kurulu Porland Fabrikasında çalışan işçiler sendikamız ile iletişim içerisindedir. İşçiler tarafından belirtilen çalışma koşulları ve iş yeri uygulamaları açıkça bizlere patronun hukuk tanımadığını ve sendikalaşma çabasını kesmek için her türlü hukuk dışı uygulamayı devreye soktuğunu göstermektedir. Sırf sendikal örgütlüğü engellemek için ‘gönüllü çıkış’ adı altında işten atmaların yaşandığını, üyelerimize görev yeri değişikliği dayatıldığını, bu baskıları kabul etmeyen işçilerin de işten çıkarıldığını biliyoruz. Sendikamız Porland Fabrikasında yaşanan sürecin yakın takipçisi olmaya devam edecek. Porland işçisi arkadaşlara çağrımız; baskılara karşı gücümüzün birliğimizden geldiğini unutmadan, birliğimizin güçlendirilmesidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, 5 kentin valisini değiştirdi

SONRAKİ HABER

Normalleşme dedikleri sömürünün artması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa