10 Temmuz 2024 04:30

Normalleşme dedikleri sömürünün artması

"Bu işletmede örgütlü Türk Metal ve patron iş birliği içerisindedir. Ücretinin düşük olduğunu dile getiren, işçiler arasında örgütlenme girişiminde bulunan hemen kapı önüne konuluyor."

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Bir metal işçisi
Kayseri

Merhaba Evrensel okurları. Hemşehrimiz AKP Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın Ekonomi’ye verdiği röportaja ilişkin düşüncelerimi aktarırken, Kayserili işçilerin de neyi dert ettiğinden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle yaklaşık üç aydan beri belirli aralıklarla emekçi halkın bilincini bulanıklaştırmak üzere ortaya çıkarılmış ‘normalleşme’ kavramının gerçekliğinin olmadığını bilmemiz gerekiyor. Zaten patronların gazetesinde yayımlanan haber ve röportajlar da planlı bir şekilde yapılıyor.

Elitaş da röportajında her kesimi dinlediklerini, Türkiye’nin Dünya Bankası risk analizinde düşüşe geçtiğini söylemiş. Sizin siyasette normalleşme dediğiniz; ‘işçileri ve emekçileri daha fazla nasıl baskı altına alırız, daha fazla nasıl sömürebiliriz’in planıdır. Çünkü Kayseri’de ve tüm ülkede sendikalı iş yerlerinde ücretler yoksulluk seviyesinin yarısı kadardır. Örneğin sizin de Kayseri’de aranızın iyi olduğu Demiryaka Holding milyonlarca lira kâr ederken, burada çalışan işçi yoksulluk sınırının yarısı kadar ücret almaktadır. Üstelik bu işletmede bir işçinin bir aylık ücreti üç metre bakır kablonun karşılığıdır.

Bu işletmede örgütlü Türk Metal ve patron iş birliği içerisindedir. Ücretinin düşük olduğunu dile getiren, işçiler arasında örgütlenme girişiminde bulunan hemen kapı önüne konuluyor. Sizin normalleşme dediğinizin karşılığı böyleyse, patronlar için işten atma, sömürüyü artırma planlarıdır.

Bu kentte binlerce işçi yaz aylarında ailesiyle tatil planı yapmak yerine ek iş bulup çalışma derdindedir. Çocuklarını ev ekonomisine katkı sağlasın diye sanayi sitelerine, düğün salonlarına, inşaatlara işçi olarak göndermektedir. Binlerce işçi yaz mevsiminde yetişen meyveleri almakta zorlanıyor. Sizin derdiniz vatandaşı düşünmek değil ki. Derdinizin işçileri açlıkla terbiye edip, yoksullukla boğmak olduğunu biliyoruz.

İlimiz Kayseri’de geçtiğimiz günlerde binlerce işçinin yaşadığı bölgede çıkan gerginlik ortamından beslenen asalaklarsınız. Yıllardır bu memleketi din ve milliyetçilik hassasiyeti üzerinden yönetiyorsunuz. Bu hassasiyetleri kullanarak binlerce işçiyi ve emekçiyi yoğun sömürü koşullarına itiraz etmesini engellemek üzere baskı altına almakta ustalaştınız. Bu kentte yaşayan yüz binlerce işçi fabrikalarda ve iş yerlerinde kendi aralarında siz tek adam iktidarına ve ortağınız MHP’ye karşı öfkesini kusuyor. Şimdilik kendi aralarında konuşuyorlar. Siz de biliyorsunuz ki sizden öncekiler derin sessizlik sonrası yüz binlerce işçinin gücü sonucu tarihin çöplüğüne göndermiştir. Siz de normalleşme diyedurun, bu kentte ve tüm ülkede işçiler ve emekçiler sizi de tarihin çöplüğüne göndermek üzere plan yapmaktadır...

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Porland işçileri: Sendika hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

KÇP için şimdiden hazırlıklara başlamalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...