Taksim Hastanesi’nde sivrisinek istilası
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir aydır sivrisinek sorunu yaşandığını belirten SES Şişli Şube İşyeri Temsilcisi Dilan Saçar Alkan, halk sağlığı için yetkililere çağrıda bulundu.
Fotoğraf: MA
İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, kanalizasyon sisteminde meydana gelen bir arıza sonucu eksi 7'nci katta atık su baskını yaşandı. Su baskınının ardından hastane genelinde sivrisinek sorunu ortaya çıktı. Sorunun hızla yayılması üzerine hastane yönetimi, Beyoğlu Belediyesi'ne durumu bildirdi. Belediye ekipleri birkaç gün içinde eksi 6 ve eksi 7'nci katlarda ilaçlama gerçekleştirdi. Ancak bu önlemler sorunu çözmeye yetmedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi İşyeri Temsilcisi Dilan Saçar Alkan, hastanenin bir aydır sivrisineklerle mücadele ettiğini belirterek, özellikle ameliyathane bölümlerinde yatan hastalar için sivrisineklerin büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Alkan, "Taksim kozmopolit bir bölge olduğu için dünyanın her yerinden insanlar buraya geliyor. Gelen hastalardan kan alan bir sivrisinek, diğer hastalara hastalık bulaştırabilir. Her yıl bu yolla 7 milyon insan hastalanıyor ve 725 bin kişi yaşamını yitirdi. Sıtma, sarı humma ve deng humması gibi tedavisi olmayan hastalıklar bu durumun sonuçlarından sadece birkaçıdır” dedi.
“GEÇİCİ ÇÖZÜMLER BULUYORUZ”
Sivrisineklerin hastanede bu kadar yaygın olmasının hem çalışma hem sağlık ve hijyen anlamında ciddi sorunlar yarattığının altını çizen Alkan, yetkililere çağrıda bulunarak, "Bu ciddi soruna karşı hastalar, hasta yakınları ve hastane personeli kendi imkanlarıyla sinek kovucu ve ilaçlar alarak geçici çözümler bulmaya çalışıyor. Ancak bunlar pek işe yaramıyor. SES olarak iş yerimizdeki saha ziyaretlerimizde durumu tespit ettik ve ilaçlama ekibinden bilgi aldık. Piyasadaki kaliteli ilaçları kullandıklarını, asansör boşlukları ve yangın çıkışları gibi alanları ilaçladıklarını ancak bu ilaçların insan sağlığına zararlı olması nedeniyle klinikler boşaltılmadan agresif ilaçlama yapamadıklarını öğrendik” diye belirtti.
Sorunun giderilmemesi üzerine konuyu kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduklarını dile getiren Alkan, “Hastaların CİMER'e şikayetleri mevcut ve sosyal medyada Sağlık Bakanlığı'ndan çözüm talep edildiğini gördük. Yaklaşık 4-5 yıl önce de hastanemizde benzer bir sorun yaşanmıştı. Şimdi değişiklik yapmak zorunda kalırlarsa tüm sistem değişecek ve maddi külfeti büyük olacak. Bu yüzden sürekli geçici çözümler bulunmaya çalışılmış. Bizim talebimiz, yetkililerin yerinde inceleme başlatması ve üremenin yayılmasının kaynağını tespit ederek soruna kökten çözüm bulmasıdır” şeklinde konuştu. (MA)