10 Temmuz 2024 13:59

Eğitim Sen: Gerçek bir meslek kanunu için mücadeleye devam edeceğiz

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ÖMK’nin öğretmenlerin talebini karşılamadığını belirterek; “Gerçek bir meslek kanunu için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanununun (ÖMK) bugün Meclis’te oylanması bekleniyor. Meclis Parkı’nda süresiz eyleme devam eden Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Eğitim Sen mücadeleye devam edecek. Meslek kanununun hem anayasaya aykırılık yönü  var  hem de eğitim emekçilerinin sorunlarını çözemeyen bir meslek kanunu  olmasından dolayı Parlamento’da grubu olan partilere Anayasa Mahkemesine götürmesi yönünde görüşmeleriniz olacak” diye konuştu.

Meclis Parkı’nda süresiz eylemlerine devam eden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyeleri ile dün gece kolluk tarafından maruz kaldıkları şiddet başta olmak üzere, ÖMK’ye dair sürdürdükleri eylemlerine dair konuştuk.

EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI IRMAK: BU YASANIN GEÇERSİZ KILINMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak: “Eğitim Sen mücadeleye devam edecek. Meslek kanununun hem anayasaya aykırılık yönü var  hem de eğitim emekçilerinin sorunlarını çözemeyen bir meslek kanunu olmasından dolayı Parlamento’da grubu olan partilere Anayasa Mahkemesine götürmesi yönünde görüşmeleriniz olacak” dedi. 

Bugüne kadar bir çok antidemokratik yasa ve uygulamanın geçtiğini söyleyen Kemal Irmak, “Hiçbiri karşısında ne Eğitim Sen ne de laik demokratik yaşamdan yana siyasi partiler bir son olarak görmedik. Bu ülkede insanların şerri hükümlere dayanmadan laik demokratik yaşamdan yana bir arzusu varsa bu bugüne kadar verilen mücadeleden kaynaklıydı. Hiçbir mücadele boş değildir. Yasalar geçebilir ancak haklar yasalardan önce gelir. Biz bir kez daha bu yasanın hükümsüz kılınması için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

“TERS KELEPÇE İLE DARBEDİLEREK GÖZALTINA ALINDIK”

Dün gece gözaltına alınan öğretmenlerden Eğitim Sen Ankara 4 Nolu Şube Başkanı Gülhan Şimşek, “İki gencin yerde ayaklar altında hırpalandığını gördük. Ardından 11 arkadaşımız ile gözaltına alındık. Araçta ters kelepçe uyguladılar. Çenemin her iki tarafından darbe aldım,  çiğneyemiyorum. Küfürlerle gözaltına alındık. Bazı arkadaşlarımızın  burnu kırıldı, ayağından darbedilen arkadaşlarımız var. Üstünde kıyafeti parçalanan arkadaşlarımız var. Gözaltı aracında eğitim emekçisi  olduğumuzu söyledik ama polisler küfürle darbetmeye devam etti. Kolluktan şikayetçi olacağımızı ifade ettik” dedi.

“SÖZDE MESLEK KANUNU İLE SİYASAL KADROLARINI OLUŞTURMAK İSTİYORLAR”

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal da  Meclis Parkı’nda devam eden eylemlerine dair şöyle konuştu. “Sözde bir Öğretmenlik Meslek Kanunu ile karşı karşıyayız. Bize gerçek bir meslek kanunu lazım. Bu sözde meslek kanunu öğretmen adaylarının öğretmenliğe geçişlerini zorlaştırıyor.  Öğretmenlik Akademisi adı altında öğretmenler Eğitim Fakültelerinden mezun olacaklar, KPSS’ye girecek, yeterli puan alacak. Ardından meslek akademisine gidecek ve orada eğitim alacak. Bakana eğitim fakültesinde kimin görev alacağını sorduğumuzda, yine eğitim fakültelerinden hocaların eğitim vereceğini söyledi. Aynı akademisyenler eğitim fakültesinde vermedikleri hangi dersi eğitim akademilerinde verecek, diye soruyoruz” diye konuştu. Ünsal sözde yasa ile siyasal kadroların oluşturulmak istendiği söyledi.

 “TÜM VELİLERE ÇAĞRIMIZ ÖĞRETMENLERİN YANINDA OLMALARIDIR”

Veli-Der Başkanı Hülya Daran Deveci de velilere çağrı yaparak şunları söyledi. “Bu kanun ne öğretmenleri ne öğrencileri ne de velileri mutlu edecektir. Öğretmenlerin güvencesiz olduğu bir  ortamda öğrenciler de mutlu olmayacaklar. Burdan tüm velilere çağrımız bu yasaya karşı öğretmenlerin yanında olmalarıdır. Veli- Der olarak çağrımız budur.”

11 EĞİTİM EMEKÇİSİ DARBEDİLEREK GÖZALTINA ALINMIŞTI

Meclis Genel Kurulda görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanununa (ÖMK) karşı dün MEB önünden Meclis’e yürümek isteyen Eğitim Sen üyesi eğitim emekçilerine polis müdahale etmişti. Polisin gazlımüdahalesine rağmen dağılmayan eğitim emekçileri MEB önünde bekleyişini sürdürmüştü. Gece 23.00 saatlerinde Eğitim-Sen üyeleri tekrar TBMM'ye doğru yürüyüşe geçmiş, Eğitim-Sen üyelerine müdahale eden polis 11 eğitim emekçisini darbederek gözaltına almıştı.

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Dervişoğlu TÜİK rakamlarını eleştirdi: Vatandaşlarımız ile resmen dalga geçmektir

SONRAKİ HABER

İş bırakan PTT işçilerinin talepleri kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...