10 Temmuz 2024 14:32

İş bırakan PTT işçilerinin talepleri kabul edildi

Adana PTT Baş Müdürlüğü’nde çalışan işçiler 3 dakikada teslimat baskısını ve izinlerinin iptal edilmesi tehdidini iş bırakarak kırdı. İşçilerin talepleri kısmen kabul edildi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana PTT Baş Müdürlüğü’nde çalışan işçiler 3 dakikada teslimat baskısını ve izinlerinin iptal edilmesi tehdidini iş bırakarak kırdı. İşçilerin talepleri kısmen kabul edildi.

Adana PTT Baş Müdürlüğü'nde 3 dakikada teslimat baskısına ve cumartesi öğleden sonra tatillerinin ellerinden alınması tehdidine karşı iş bırakan işçilerin talepleri idare tarafından kısmen kabul edildi.

İşten atılacağı belirtilen iki işçi işine devam edecek, cumartesi öğleden sonra tatili devam edecek ve işyerinde klima ve hijyenle ilgili koşullar düzeltilecek.

Dünden beri tepkilerini dile getirilen işçiler önce işten atmayla tehdit edildi, sonra iki işçiye fesih bildirimi gönderildi. İşçilerin arkadaşlarına sahip çıkması ve taleplerinde ısrarlı olması üzerine bugün idare ile görüşen işçiler Cumartesi öğleden sonra dinlenme hakları dahil işyeri ile ilgili iyileştirmeler yapılacağı vaadini aldı. Ayrıca işten atılan iki işçinin de işine hakları ile birlikte devam edeceği belirtildi.

İŞÇİLERE KÖLELİK SÖZLEŞMESİ İMZALATILMIŞ

İşten atılan işçilere gönderilen fesih bildiriminde işçilere imzalatılan sözleşmeye yapılan göndermeler kölelik koşulları gözler önüne serildi. Günde 120 teslimat yapılma dayatması ile çalıştırılan işçilere iş tamamlanmadan işyerini terk edemeyecekleri ve paydos edemeyecekleri ve ortaya çıkacak doğrudan ya da dolaylı zarar halinde zarar maaşlardan karşılanacak.

Sözleşmede, “İşin gereği olarak aynı gün tamamlanması gereken işler tamamlanmadan ve işveren veya işveren vekilinin bilgisi ve onayı olamadan çalışan işyerinden ayrılmayacak ve işi paydos etmeyecektir” ve “Sözleşmede şu ifadeler yer alıyor, “Çalışan işbu Sözleşme kapsamında görevini ifa ederken kendi kusuru ile sebep olduğu doğrudan ve dolaylı zararlar nedeniyle işverenin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkına sahip olduğunu kabul eder. Ayrıca çalışan bu nedenle işverenin uğradığı her türlü doğrudan ve dolaylı zararı karşılamakla yükümlü olup, işverenin bu nedenle uğrayacağı idari, hukuki ve cezai yaptırımlar nedeniyle kendisine rücu etme hakkı bulunduğu kabul eder”   ifadeleri yer alıyor.

90 ile başlayan günlük teslimat sayısının her geçen gün arttırılarak 120’ye kadar çıkarılan işçiler, 3 dakikada bir teslimat yapma baskısı altında çalışırken oluşacak bir zarar işçilerin ücretlerinden kesilecek. İşçiler dün yaptığımız röportajda bir teslimatta 3 dakikadan fazla araç kullanırsa yakıt parasını o dağıtıcıdan alacağını söylediğini anlatmışlardı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana PTT Baş Müdürlüğü'nde 3 dakikada teslimat baskısı ve Cumartesi öğleden  sonra tatilleri ellerinden alınmak istedikleri için dün iş bırakan PTT işçilerinin taleplerini meclis gündemine taşıdı.

“3 DAKİKA DAYATMASI İLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN SESİNİ DUYUN”

Mecliste gündem dışı söz alan Barut şunları söyledi:

“Kamuda taşeron işçilerimize adeta kölelik dayatılıyor. İnsani çalışma koşulları ortadan kaldırılırken, emeğiyle geçinen insanlarımıza adeta işkence gibi muamele yapılıyor.  Adana PTT Baş Müdürlüğü'nde, iktidarın tepe noktasındaki bir isme yakın olduğu konuşulan bir taşeron şirket var. Bu şirketin bünyesinde çalışan işçiler isyan ediyor. Yaklaşık 320 işçimiz iş bıraktı. Kölelik düzenine ve dayatmalara tepki gösteriyorlar. Ücretlerin düşürülmesine, klimasız ortamlarda yemek molası olmadan çalışmaya karşı çıkıyorlar. Cumartesi öğleden sonra iznin kaldırılmak istenmesine isyan ediyorlar. İş yükü artarken ücretleri düşürülen, günlük 3 dakikada bir teslimat dayatmasıyla çalışan işçilerin sesini duyun. Bu soruna çare bulunmasını, işçilerimize kölelik dayatmasından vazgeçilmesini ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Gerçek bir meslek kanunu için mücadeleye devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Çin ve BAE'nin temmuz sonuna kadar sürecek ortak hava tatbikatı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa