10 Temmuz 2024 14:46

Eğitim Sen: AKP’ye kadro yaratan değil, gerçek meslek kanununa ihtiyacımız var

Dün polis şiddetine uğrayan eğitim emekçileri; "Çetelere, mafyalara kurulmayan barikat öğretmenlere kuruldu" dedi. Açıklamada, AKP’ye kadro yaratan değil, gerçek meslek kanununa ihtiyaç var" denildi.

Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel

Paylaş

Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısına karşı dün yürüyüşlerine izin verilmeyen Eğitim-Sen’in Meclis Parkı’nda başlayan eylemleri sürüyor. Gece polis şiddetiyle gözaltına alınan eğitim emekçileri bugün basın açıklaması yaparak, polis şiddetini kınadı.

KESK Ankara Şubeler Platformu adına yapılan açıklamayı Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu okudu. Aydoğdu, “ Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsanız, ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metnini esas alın. 5 Ekim 1966 yılında kabul edilen ve Türkiye tarafından da onaylanan bu tavsiye kararı, öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adımdır. Bu metin dikkate alınmadan hazırlanan bir Meslek Kanununu kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

“DÜN ÖMK İLE İLK KEZ KARŞILAŞTIK”

Açıklamaya KESK MYK üyeleri, Emek Partisi Ankara İl Yöneticileri, Sol Parti Başkanlar Kurulu üyeleri ile KESK’e bağlı sendika yöneticileri katıldı. Açıklama  öncesinde söz alan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, şunları söyledi. “ Biz dün ÖMK’nin kendisi ile karşılaşmış olduk. Çünkü biat etmeyen öğretmen istemiyorlar. Birçok arkadaşımız gözaltına alındı. Şiddet gördüler, gözlerimize biner gazı sıktılar. Yapacağımız şey 10 dakika sürecek bir basın açıklamasıydı. Ancak bizi saat 14:00’ten akşam 22:00’ye kadar oyaladılar. Eğitim-Sen’in inadı onların şiddetinden çoktur! Ortada olan biten tek gerçek öğretmenlerin sorunlarıdır. Susmak yok, biat yok! Çünkü eğitim emekçileri biat etmez, etmeyecek.”

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu şöyle konuştu. “Dün Ankara’nın göbeğinde, TBMM’in yakınında öğretmenlere, sendika ve konfederasyonumuzun yöneticilerine çetelere, mafyalara, rantçılara, depremde on binlerin ölümüne neden olan müteahhitlere kurulmayan barikatlar kuruldu, yasaklamalar getirildi. Defalarca TBMM Meclis parkına kadar yürüyüp parkta açıklama yaparak oturma eylemi yapacağımızı, eylemimizin tamamen barışçıl ve demokratik olduğunu ifade etmemize rağmen güvenlik güçleri iktidarın talimatıyla binlerce güvenlik gücünü karşımıza dikerek yasaklamada ısrar etmişlerdir. Anayasal hakkını kullanmak, ülkemizi karanlığa sürükleyecek Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısına karşı tepkisini ifade etmek isteyen Eğitim-Sen ve bağlı sendikalarımız yönetici ve üyeleri, konfederasyonumuz Yürütme Kurulu üyeleri Ankara’nın mafyanın çiftliği haline gelmesine seyirci kalan güvenlik güçlerinin gazlı, coplu, tekme tokatlı saldırısına uğradı.”

“SENDİKAL AYRIMCILIK YAPILDI”

Başka bir sendikanın yürüyüşüne olması gerektiği gibi izin veren güvenlik güçlerinin Eğitim Sen’in yürümesi ile basın açıklaması yapmasına şiddetle karşılık verdiğini, engellendiklerini söyleyen Aydoğdu, “Açıkça sendikal ayrımcılık yapıldı. Konfederasyonumuz yürütme kurulu üyeleri,Sendikalarımız yönetici ve üyeleri yerlerde sürüklenmiş, hedef alınarak gözlerine gaz sıkılmıştır. Ülkemizi sendikal hakların kullanımında dünyada en kötü 10 ülke listesine sokanlar bu yasaklama ve saldırıyla eleştirilerin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ispatlamışlardır.” dedi.

“GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

Eğitim emekçilerine dönük şiddeti kınadıklarını söyleyen Aydoğdu, “Saldırıyı gerçekleştiren, haklarımızı kullanmamızı engelleyenler ve sendikal ayrımcılık suçunu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ifade etmek istiyoruz. Bu saldırılar, yasaklamalar, işkence ederek gözaltına almalar fiili ve meşru mücadelemizden bir adım olsun geri adım attırmayacaktır” dedi.

Eğitim Sen olarak ÖMK’ye dair, kanun teklifinin neleri hedeflediğine iktidara ve MEB’e uyarılar yaptıklarını söyleyen Aydoğdu, “Ancak AKP+MHP iktidar bloğu uyarıları ve eleştirileri dikkate almadığı gibi cemaatlerin, tarikatların isteklerine göre hareket etmektedir. Yasa teklifinin hazırlanma sürecinde yandaş sendikalar dışında kimsenin düşünce ve önerileri alınmamış, eleştirilere kulaklar tıkanmış, Bakanlık bildiğini okumuştur” diye konuştu.

“KANUN ÜZERİNDEN AKP KADROLARI YARATMAK İSTİYORLAR”

Eğitim Sen’in neden kanun teklifine karşı çıktıklarını söyleyen Aydoğdu, “Kanun teklifi öğretmenlik mesleğini değersizleştirmekte, öğretmenlerin iş güvencesini ciddi anlamda tehdit etmekte, eğitim fakültelerinden mezun olmayı ayrıntıya indirgeyip kurulacak Eğitim Akademileri üzerinden AKP kadrolarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmemekte, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmaktadır. Eğitim emekçilerinin özlük haklarını zayıflatmakta, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirmektedir. Eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını önemli oranda ortadan kaldırmakta, eğitim fakültelerinden mezun olmayı öğretmenliğe atanmada bir ayrıntı haline getirmektedir. Özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanların başta taban ücret düzenlemesi olmak üzere temel ekonomik ve sosyal haklarına, ücret ve çalışma koşullarına ilişkin bir düzenleme içermemektedir” dedi.

“ÖĞRETMENLERİN STATÜ TAVSİYESİNİ ESAS ALIN”

ÖMK’yi derhal geri çekin diye uyaran Aydoğdu, “Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsanız, ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metnini esas alın. 5 Ekim 1966 yılında kabul edilen ve Türkiye tarafından da onaylanan bu tavsiye kararı, öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adımdır. Bu metin dikkate alınmadan hazırlanan bir Meslek Kanununu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çin ve BAE'nin temmuz sonuna kadar sürecek ortak hava tatbikatı başladı

SONRAKİ HABER

İktidarın konfederasyonlara yanıtı gecikmedi: Asgari ücrete zam yok, emekliye sadaka

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa