10 Temmuz 2024 15:05

Yoksula çok görülen Göl Mahallesi’nde kentsel soygun var

Çukurova Göl Mahallesi Baraj Gölü’ne yapılan TOKİ konutlarına ilişkin açıklamada bulunan İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, “Burada yapılan Kentsel Dönüşüm değil, kentsel soygundur” dedi.

Fotoğraf: İMO Adana Şubesi 

Paylaş

Adana’nın Çukurova İlçesi Göl Mahallesi Baraj Gölü’nü gören bir konuma sahip tek katlı binaların olduğu nadir yerlerdendi. 2017’den beri evleri yıkılan Göl Mahallesi sakinleri evlerinden edilmelerine karşı direnirken “Bizi evsiz bırakıp zenginlere verecekler” diyorlardı.

Yoksul emekçilere çok görülen mahalle gerçekten de sermayeye kâr kapsı yapıldı. Bölgede kat yoğunluğu yaklaşık 4 katına çıkarıldı, mesire alanına, konut artı ticaret alan tanımlaması yapılarak yapılaşmaya açıldı.

Kuruluş amacı, dar ve orta gelirli vatandaşların konut sorununu çözmek olarak açıklanan TOKİ’nin açıklanan amacın tersine yoğunluk artışı da sağlanarak Adnan Menderes Bulvarını betonlaştırdığını ifade eden İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, kentsel dönüşüm adı altında birtakım şirketlere sermaye aktarımı yapıldığını belirterek, “Burada yapılan Kentsel Dönüşüm değil, kentsel soygundur” dedi.

TOKİ KİME EV YAPIYOR?

Çak, açıklamasında şu sözlere yer verdi; “Göl mahallesi, yeşil alanıyla, göl manzarasıyla her gelir grubundan Adanalıların aileleriyle, arkadaşlarıyla nefes alabildikleri bir yer olma özelliğine sahipti. Ama ne yazıktır ki burada artık göl manzaralı TOKİ konutları yükselmeye başladı. Öncelikle; TOKİ’lerin kuruluş amacını hatırlayalım, ne denmişti; ‘Dar ve orta gelirli vatandaşların konut sorununu çözmek! TOKİ’nin sayfasından da kendi ifadeleriyle amacı TOKİ; kuruluş felsefesine uygun olarak, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut beklentisini karşılamada bir dost eli anlayışıyla hizmet vermeye devam etmektedir.’ Göl Mahallesindeki, göl manzaralı evlerde, dar gelirli vatandaşımız oturma şansına sahip midir? Elbette ki hayır’! Adana’nın bu güzel bölgesi betonlaştırılmaktadır.  Bu iklim değişikliğinde, giderek etkisini arttıran çevre sorunları altında ve de sıcaklığı dillere destan Adana’mızda; yeşil alanların korunması ve yüksek binalardan kaçınılması gerekirken tam tersi yapılmaktadır.”

“ŞİRKETLER ÖNCÜLÜĞÜNDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN KAMU YARARI OLMAZ”

Kentsel dönüşüm adı altında birtakım şirketlere ve onların ortaklarına sermaye aktarımı yapıldığını ifade eden Hıdır Çak, “Tam da bu nedenle diyoruz ki burada yapılan Kentsel Dönüşüm değil, kentsel soygundur. TOKİ; sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirme amacı güttüğünü belirtiyor olsa da yapılanlar bunun tam tersini işaret ediyor. Şirketlerin öncülüğünde yürütülen bir toplu konut çalışmasının kamu yararını gözetilebileceğini düşünmek abesle iştigal etmektir” şeklinde konuştu.

“MESİRE ALANLARI RANTA KURBAN EDİLİYOR”

Göç mahallesinde iki inşaat alanı bulunduğunu ifade eden Çak, “Birincisi, 333 konutun yer aldığı 48 bin metrekarenin üzerindeki alan, 247 milyon TL yaklaşık maliyetle bir şirkete ihale edilmiştir. TOKİ’nin şirketlere rant kazandırma yolundaki bir diğer faaliyeti olan gelir paylaşımı uygulaması ile de 333 konutun inşa edildiği alanın hemen yanındaki, 50 bin metrekare civarındaki alan, ‘satış karşılığı gelir paylaşımı işi’ adı altında bir konsorsiyuma açık ihale usulü ile ihale edilmiştir” dedi.

İki bölgede de eskiden 2 katlı binalara iznin verilen 0.20, 0.40 yoğunlukların yaklaşık 4 katına çıkarıldığını ve mesire alanına konut artı ticaret alan tanımlaması yapıldığını dile getiren Çak, “Tüm bu yoğunluk artışlı ayrıcalıklar, bu güzel alanda ihaleyi alan şirketlerin sermayesine katkıdır, karlarına katkıdır. Adanalıların zararınadır. Adanalıların nefes alacağı mesire alanının da bulunduğu bölgenin devlet eliyle işgalidir. Adnan Menderes’teki işgallerin önlenmesi gerekirken, yaratılan yoğunluk artışıyla, altyapı, trafik sorunu daha da artırılmaktadır. Boşuna buna Kentsel Soygun demiyoruz. Hepimizin gözü önünde Adana’mızın değerli bir bölgesi ranta kurban edilmektedir. Bugün artık, Toplu Konut İdaresi öncülüğündeki kentsel dönüşüm, kentsel toprakların sermaye olarak varsıllara aktarılmasına dönüşmüştür. Göl mahallesindeki uygulama, bunun tipik bir örneğidir. Unutulmamalıdır ki, devletin görevi çevreyi, kent topraklarını, yeşil alanları korumaktır. Vatandaşların oturabileceği ucuz, sağlıklı, yaşanabilir konutlar üretmektir. Bizim hatırlatmak istediğimiz, işte tam da budur!” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Maraş’ta çocuk cerrahisi anabilim dalı kapandı

SONRAKİ HABER

17 ay sonra tutuklanan Tutar Yapı zanlıları tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...