10 Temmuz 2024 15:31

17 ay sonra tutuklanan Tutar Yapı zanlıları tahliye edildi

Maraş merkezli depremde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi’de kolon kesme şüphelisi olarak 17 ay sonra tutuklanan Osman ve Bekir Baloğlu, bir ay dahi tutuklu kalmadan tahliye edildi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Maraş merkezli depremde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok’ta kolon kesme şüphelisi olarak 17 ay sonra tutuklanan Osman ve Bekir Baloğlu, bir ay dahi tutuklu kalmadan tahliye edildi.

Karara tepki gösteren müşteki avukatlarından Mehtap Akyüz Özcan, tadilatı yapanların Osman ve Bekir Baloğlu olduklarının kesin olduğunu belirterek, “Adeta kaçmaları için zemin hazırlanıyor” dedi.

Maraş merkezli depremde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok’ta kolon kesme şüphelisi olan Osman ve Bekir Baloğlu 14 Haziran’da tutuklandı. Depremde yıkılan binada yakınlarını kaybedenler ve yaralananlar ilk günden beri iki isme dikkat çekmiş, ancak savcı, ağır tadilat iddiasına dair tanıkları dahi dinlemeden ikili hakkında takipsizlik kararı vermişti. Bilirkişi raporlarında tadilat yaptıranların asli kusurlu olarak belirtilmesi üzerine Baloğulları 14 Haziran’da tutuklandı. Tutukluluğa yapılan itirazı değerlendiren Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelileri serbest bıraktı. Şüphelilere adli kontrol tedbiri olarak ev hapsi uygulanacak.

“AĞIR TADİLATI YAPANLARIN ONLAR OLDUĞU KESİN”

Kararı veren mahkeme gerekçe olarak Çukurova Üniversitesi bilirkişi raporunda şüphelilere açıkça kusur atfedilmediği, Karadeniz Teknik Üniversitesi raporunda ise açıkça şüpheliler Bekir Baloğlu'nun ve Osman Baloğlu'nun binada kolon kesme ve esaslı bir şekilde tadilat yaptığına dair tespitin bulunmadığını belirtti.

Konu ile ilgili görüştüğümüz müşteki avukatlarından Mehtap Akyüz Özcan, KATÜ raporuna göre tadilat yapan kişilerin asli kusurlu olduğunun belirtildiğini, tadilatın iki şüphelinin sahibi olduğu tarihlerde yapıldığının Tutar Yapı Sitesi davasının son duruşmasında tanıkların ifadeleri ve alınan değerleme raporunda da ortaya konulduğunu ifade etti. Bilirkişilerin isim belirtmek gibi bir yükümlülüğü olmadığını ifade eden Özcan, “40’tan fazla müşteki ve tanık dinlendi. Tadilat yapıldığına dair fotoğraflar var, belediyeye şikayetler var. Ekspertiz raporu var. Binayı dubleks olarak alanlar değerleme raporu alıyorlar ve o raporda yapılan ağır tadilatlar belgeleniyor. Yani tadilatı onların yaptığı kesin. Bir hukuk devletinde bunların olmaması gerekir” dedi. 

“KAÇMA ŞÜPHELERİ VAR TUTUKLU KALMALARI GEREKİYOR”

Tahliye kararında şüphelilerin kaçma şüphesinin bulunmadığının belirtildiğini ifade eden Özcan, şüphelilerin kaçması için zemin hazırlandığını belirterek, “Biraz daha beklense zaten iki şüpheli hakkında iddianame hazırlanıp dosyalar birleştirilecekti. Tutuklandıklarından beri yeni bir gelişme olmamasına rağmen tahliye edilmeleri bizi düşündürüyor. Böyle bir karar ne hukuka ne vicdana ne de ahlaka sığar. Kaçmamaları adına tutuklu kalmaları gerekir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yoksula çok görülen Göl Mahallesi’nde kentsel soygun var

SONRAKİ HABER

Ankara'da Vergide Adalet Eylemi: Vergi yükünü emeğiyle geçinenlerin sırtına yüklemekten vazgeçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa