10 Temmuz 2024 20:42
Son Güncellenme Tarihi: 11 Temmuz 2024 10:56

ÖMK eylemindeki polis saldırısına tepki: Adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu yapılsın

Eğitim Sen birçok kentte ÖMK eylemine yönelik polis saldırısını protesto etti. Protestoda, 11 kişinin şiddet uygulanarak gözaltına alınması eleştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağına karşı Ankara'da yapılan basın açıklamasında polisin müdahalesine ve bazı üyelerinin gözaltına alınmasına ilişkin birçok kentte basın açıklaması düzenledi. ÖMK'nın bu şekilde kabul edilemeyeceğini ifade eden Eğitim Sen, ""Adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu yapılsın" çağrısında bulundu. 

ADANA

Eğitim Sen Adana Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına karşı Ankara'da yapılan basın açıklamasında polisin müdahalesine ve bazı üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İnönü Parkı'nda yapılan açıklamayı Eğitim Sen Adana Şube Yöneticisi Nilgün Doğan okudu.

Doğan, öğretmenlerin iradesini yok sayarak hazırlanan, hak ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı Ankara'da günlerdir mücadele eden Eğitim Sen üyesi eğitim emekçilerine uygulanan şiddete karşı alanlarda olduklarını belirtti.

Öğretmen Meslek Kanunu Taslağı'nın komisyonda görüşülmeye başlanmasından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı önünde nöbet tutan Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin, taslak Meclis Kurulu'nda görüşülürken Meclis önüne yürümek isterken darbedilen arkadaşları için alanda olduklarını ifade eden Doğan, bu durumun, Anayasa'nın 10. Maddesi başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin polis zoruyla ortadan kaldırılması anlamına geldiği vurguladı. Doğan, öğretmenlere şiddeti önleme yasası çıkaracağını söyleyenlerin kendilerinin şiddet uyguladığını belirterek bu saldırı ve baskıcı tutumu kınadıklarını ifade etti. Doğan, gerici ve ırkçı müfredatı uygulatacak olan yasayı kabul etmediklerini belirtti.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU'NA RED

Milli Eğitim Akademisinde eğitim görecek öğretmen adaylarına asgari ücretin altında maaş ödenmesi, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretilmemesi ve eşit işe eşit ücret ilkesinin ortadan kaldırılmasını eleştiren Doğan, mesleki yetersizlik bahanesiyle müfettiş raporlarına dayanarak öğretmenleri memurluğa geçirip iş güvenliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan yasayı kabul etmediklerini, özel okul ve kurslarda çalışan öğretmenlerin taleplerini içermeyen, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren yasayı reddettiklerini belirtti.

"ADİL VE KAPSAYICI BİR MESLEK KANUNU YAPILSIN"

Doğan, Eğitim Sen olarak ILO ve UNESCO'nun "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi" metninin esas alınmasını ve eğitim emekçilerinin ekonomik, özlük, demokratik haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlamayı önerdiklerini söyledi.

Son olarak, sendikal haklarının, anayasal güvence altındaki temel hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının engellenmesini, arkadaşlarına şiddet uygulanmasını ve gözaltına alınmalarını kınadıklarını belirten Doğan, emek ve demokrasi güçlerini yasa tasarısı görüşmeleri boyunca devam edecek eylem ve etkinliklerine destek vermeye davet etti. (Adana/EVRENSEL)


KOCAELİ

KESK Kocaeli Şubeler Platformu Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmeleri sırasında yaşanan polis saldırısına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde polis müdahalesinde gözaltına alınan Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir açıklamasında "Bu ülkenin öğretmenleri, eğitim emekçileri Milli Eğitim Bakanlığı önünde işkenceye maruz kaldı. Öğretmenleri ilgilendiren ve yasalaştırmaya çalıştıkları kanun tasarısı  özel okullarda çalışan meslektaşlarımızı öğretmenden saymıyor. Bu tasarı eğitim emekçilerinin iş güvencesini elinden alıyor, sadece AKP'ye biat edenleri öğretmen yapmayı hedefliyor. Sadece kendi mesleğimiz için değil, çocuklarımız nitelikli bir eğitim alsın, özel olullara mahkum olmasınlar diye bakanlık önündeydik. Öğretmenlere barikat kuruyorlar, bu ülkenin başkentinde uyuşturucu çetelerinin dünyada kırmızı bültenle aranan tacirlerin Ankara'da cirit atmasına göz yumuyorlar. Tacizci, tecavüzcü, insan tüccarı mafyaların dolaşmasına, beşli çetenin bu ülkeyi iliklerine kadar sömürmesine göz yumuyorlar" dedi.

"BU ÜLKEDE HUKUK ASKIYA ALINDI"

Özdemir dün yüzlerce öğretmenin polis tarafından saldırıya uğradığını ve suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek "Biliyoruz ki bu ülkede hukuk askıya alındı. Yarın hukuk tesis edildiğinde suç olan bu emirleri yerine getiren polisler de yargılanacaklar. Bizler bu ülkede ne böbürlenenler gördük. Bu ülkenin öğretmenine, işçisine, emeğiyle geçinenleri hizaya getirmeye çalışanlar yarın yaslandıkları siyasi güçten düşünce nasıl küçüldüklerini gördük. Bunu başta Ankara Valisi olmak üzere şu anda bakan koltuğunda oturan Yusuf Tekin'e de hatırlatıyoruz" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)


DENİZLİ

KESK Denizli Şubeler Platformu çağrısı ile Eğitim Sen'in Ankara'da ÖMK eylemine yönelik polis saldırısı Candoğan Parkında protesto edildi. Basın açıklamasına DİSK/Genel-İş, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Denizli Şube Kadın Sekreteri Özge Sarma okudu.

Eğitim-Sen ve Tüm Bel-Sen MYK üyelerinin de aralarında olduğu 11 kişinin şiddet uygulanarak gözaltına alındığını hatırlatan Sarma, "konfederasyonumuz Yürütme Kurulu üyeleri Ankara'nın mafyanın çiftliği haline gelmesine seyirci kalan güvenlik güçlerinin gazlı, coplu, tekme tokatlı saldırısına uğradı. Başka bir sendikanın yürüyüşüne olması gerektiği gibi izin veren güvenlik güçleri sendikamız Eğitim Sen'in yürümesini ve basın açıklamasını ise çoğunluğu sendika MYK üyelerimiz, yöneticilerimiz olmak üzere 11 arkadaşımızı darbedip gözaltına alarak engellemiştir. Açıkça sendikal ayrımcılık yapıldı. Konfederasyonumuz yürütme kurulu üyeleri, Sendikalarımız yönetici ve üyeleri yerlerde sürüklenmiş, hedef alınarak gözlerine gaz sıkılmıştır. Bu durum başta anayasanın 10 maddesi olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin polis zoru ve şiddetiyle ortadan kaldırılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınanların serbest bırakıldığını ifade eden Sarma sendika olarak mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Sarma devamında ÖMK'ye yönelik eleştiri ve önerilerini sıraladı. Açıklama sloganlarla sona erdi. (Denizli/EVRENSEL)


İZMİR

KESK İzmir Şubeler Platformu, Öğretmenlik Meslek Kanununa hayır demek ve dün Ankara’da yürümek isteyen öğretmenlere uygulanan müdahaleyi kınamak için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın metnini platform adına KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nihat Filiz okudu. Basın açıklamasında 10 yıl önce Gezi direnişinde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz anıldı. ‘Laik, bilimsel, anadilde eğitim’, ‘Mücadele dersini öğretmenler verecek’ ve ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları atıldı. Dün Ankara’da öğretmenlere yönelik müdahaleyi kınayarak sözlerine başlayan Filiz “Anayasal hakkını kullanmak isteyen Eğitim Sen ve bağlı sendikalarımız yönetici ve üyeleri, konfederasyonumuz Yürütme Kurulu üyeleri güvenlik güçlerinin gazlı, coplu, tekme tokatlı saldırısına uğradı ve 11 arkadaşımız darp edilerek gözaltına alındı” dedi. Filiz suç duyurusunda bulunacaklarını da belirtti.

"İKTİDAR CEMAAT VE TARİKATLERİN İSTEKLERİNE GÖRE HAREKET ETMEKTEDİR"

“Sendikamız Eğitim Sen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) gündeme getirildiği günden bu yana teklifinin tehlikelerine ve iktidarın teklifle neleri hedeflediğine dikkat çekmektedir. İktidara ve Milli eğitim Bakanlığına uyarılarda bulunmaktadır” diyen Filiz “Ancak AKP+MHP iktidar bloğu uyarıları ve eleştirileri dikkate almadığı gibi cemaatlerin, tarikatların isteklerine göre hareket etmektedir” diye ekledi.

Kanun teklifinin öğretmenliği değersizleştirdiğini ve iş güvencesini tehdit ettiğini belirten Filiz “Eğitim fakültelerinden mezun olmayı ayrıntıya indirgeyip kurulacak Eğitim Akademileri üzerinden AKP kadrolarını yetiştirmeyi hedeflemektedir” dedi. Kanunun içeriğine dair konuşan Filiz “Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmemekte, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmaktadır. Eğitim emekçilerinin özlük haklarını zayıflatmakta, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirmektedir. Eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını önemli oranda ortadan kaldırmakta, eğitim fakültelerinden mezun olmayı öğretmenliğe atanmada bir ayrıntı haline getirmektedir” dedi. (İzmir/EVRENSEL) 


ESKİŞEHİR

KESK Eskişehir Şubeler Platformu, Öğretmenlik Meslek Kanununu kabul etmediklerini ve Ankara’da öğretmenlere uygulanan müdahaleyi kınamak için basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Sertaç Durdu, “Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen, irademizi yok sayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı demokratik tepkimizi göstermek, düzenlemeye yönelik eleştiri ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmak mücadeleci bir sendika olarak en doğal hakkımızdır” dedi.

Bütün engellemelere rağmen eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini sahiplenmeyi sürdüreceklerini ifade eden Durdu, “Kendilerini hukukun ve kanunların üzerinde sananlar şunu çok iyi bilmelidir ki, haklı taleplerimizi her türlü baskı ve engellere rağmen savunmaya devam edecek, baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Siyasi iktidarı ve Bakanlığı son kez uyarıyoruz; öğretmenlerin sesine kulak vermeye, gerçek bir meslek kanunu için tüm bileşenlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz” dedi.


BURSA

KESK Bursa Şubeler Platformu, Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına karşı Ankara’da yapılan basın açıklamasında polisin müdahalesine ve bazı üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Fomara Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Anayasal hakkını kullanmak, ülkemizi karanlığa sürükleyecek Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısına karşı tepkisini ifade etmek isteyen Eğitim Sen yönetici ve üyeleri, konfederasyonumuz Yürütme Kurulu üyeleri Ankara’nın mafyanın çiftliği haline gelmesine seyirci kalan güvenlik güçlerinin gazlı, coplu, tekme tokatlı saldırısına uğradı” denildi.

SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Açıklamada, “Gelin tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan öğretmenlerin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanununu hep beraber hazırlayalım. Gelin nitelikli eğitim için, öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini içerikte bir kanun hazırlayalım. Anayasal hakkımızı kullanmamızı engellemekten, sendikal ayrımcılığı derinleştiren uygulamalardan, sendikal hak ihlallerine her gün bir yenisini eklemekten vazgeçin. 9 Temmuz’da tüm bu suçları işleyen güvenlik güçleri ve yetkilileri hakkında derhal soruşturma açılmasını sağlayın. Bir kez daha sendikal haklarımızın, anayasal güvence altında olan temel hak ve özgürlüklerimizi kullanmamızın engellenmesini, arkadaşlarımıza şiddet uygulanmasını, darp edilerek gözaltına alınmalarını kınıyor, protesto ediyoruz” ifadeleirne yer verildi. (Bursa/EVRENSEL)


MUĞLA

Muğla Eğitim-Sen Öğretmenlik Meslek Kanununa hayır demek ve dün Ankara’da yürümek isteyen öğretmenlere uygulanan müdahaleyi kınadı. Sınırsızlık Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Eğitim Sen Muğla Şubesi Mali Sekreteri Yusuf Kömürcü okudu.

Ankara’da öğretmenlere yönelik müdahaleden söz eden Kömürcü, “Başka bir sendikanın yürüyüşüne olması gerektiği gibi izin veren güvenlik güçleri sendikamız EĞİTİM SEN’in yürümesine izin vermeyerek çoğunluğu sendika MYK üyelerimiz, yöneticilerimiz olmak üzere 11 arkadaşımızı darp edip gözaltına alarak engellemiştir” dedi. Öğretmenlik Meslek Kanununun meclisten geçirilmeye çalışıldığını dile getiren Kömürcü, buna sessiz kalmayacaklarını ve haklarına sahip çıkacaklarını belirtti.

İKTİDARA VE MİLLİ EĞİTİM BAKANINA UYARIDA BULUNDUK”

Kömürcü, “Sendikamız Eğitim Sen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) gündeme getirildiği günden bu yana teklifinin tehlikelerine ve iktidarın teklifle neleri hedeflediğine dikkat çekmektedir. İktidara ve Milli eğitim Bakanlığına uyarılarda bulunmaktadır. Ancak AKP+MHP iktidar bloğu uyarıları ve eleştirileri dikkate almadığı gibi cemaatlerin, tarikatların isteklerine göre hareket etmektedir. Yasa teklifinin hazırlanma sürecinde yandaş sendikalar dışında kimsenin düşünce ve önerileri alınmamış, eleştirilere kulaklar tıkanmış, Bakanlık bildiğini okumuştur” diye konuştu.

“HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Öğretmenlik Meslek Kanununun hak ve taleplerini içermediğini dile getiren Kömürcü, “Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmemekte, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmaktadır. Eğitim emekçilerinin özlük haklarını zayıflatmakta, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirmektedir. Eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını önemli oranda ortadan kaldırmakta, eğitim fakültelerinden mezun olmayı öğretmenliğe atanmada bir ayrıntı haline getirmektedir. Emek ve demokrasi güçlerini yasa tasarısı görüşmeleri boyunca devam edecek eylem ve etkinliklerimize güç vermeye ve dayanışmaya davet ediyoruz” dedi. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz mezarı başında anıldı: "Gezi özgürlükler için bir direnişti"

SONRAKİ HABER

Açık Radyo’nun kapatılmasına ilişkin “yürütmeyi durdurma” kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa