11 Temmuz 2024 07:44

Evrensel'in manşeti | İşsizliğe övgü

TÜİK’e göre işsizlik azalarak, yüzde 8,4’e geriledi, Saray’ın sözcüleri Şimşek programına övgüler dizdi. Gerçek işsiz sayısı 10 milyonu aştı!

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

TÜİK’e göre işsizlik azalarak, yüzde 8,4’e geriledi, Saray’ın sözcüleri Şimşek programına övgüler dizdi. Oysa sonuç, ‘enflasyonla mücadele’ için ücret ve maaşları bastırmayı, istihdam için güvencesizliği yaygınlaştırmayı hedefleyen programa uygun şekilde ağır oldu: Gerçek işsiz sayısı 10 milyonu aştı!

GERÇEĞİ ÜÇ KAT

TÜİK mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. İşsiz sayısı bir önceki aya göre 27 bin kişi azalarak 3 milyon 11 bin kişi oldu. Dar tanımlı işsizlik oranı önceki aya göre 0,1 puan azaldı. DİSK-AR ise kısıtlı zamana bağlı, geçici işleri hesaba katan gerçek işsizliği ortaya koydu; buna göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 31 bin kişi.

KADININ İŞİ YOK

Resmi verilere göre bile genç işsizlik artmaya devam etti. Kadınların iş gücüne katılımı da istihdamı da erkeklerin yarısı. DİSK’in, TÜİK verilerinden yapılmış, mevsim etkisinden arındırılmış hesabına göre en yüksek işsizlik yüzde 33,9 ile geniş tanımlı kadın işsizliğinde. Zamana bağlı eksik istihdam son bir yılda 2,2 milyondan 3,2 milyona yükseldi. s.6

PROGRAMA BAK

İktidar, verileri asgari ücreti artırmamak, emekliye ve memura düşük zam vermek, kamu yatırımlarını iyice kısmak; esnek ve geçici istihdamı yaygınlaştırmak hedefiyle uyumlu buldu:  

Çalışma Bakanı Işıkhan: İstihdam artışı 12. kalkınma planı ve OVP hedeflerimizle uyumlu!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecindeki istihdam dostu adıma paralel.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracat artışı ve ithalat düşüş eğilimi ekonomiye pozitif katkı veriyor.

İşsizlik ödeneği alamayan resmi işsiz oranı!: Yüzde 87

Mayıs ayı sanayi üretimindeki daralma: Yüzde 0,1

İhracatı yüzde 21 gerileyen hazır giyimde kapanan şirket sayısı: 2 bin

200 İŞE BAŞVURDU SONUÇ ALAMADI

33 yaşındaki Dilan, TÜİK rakamlarında istatistik verisi olarak görünen işsiz kadınlardan biri. Neredeyse 200 yere başvuruda bulunmuş. Benzer durumda arkadaşları var. Geçinebilmek için günlük yevmiyeli işlerde çalışıyor. Güvencesiz çalışan kadınlara yönelik baskı ve tacizin daha çok olduğunu söylüyor ve tepki gösteriyor “Ben hak ettiğim gibi yaşamak istiyorum.”

ÖNCEKİ HABER

İşsiz bir kadının hikayesi…

SONRAKİ HABER

Afyon'da peş peşe iki deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...