11 Temmuz 2024 11:51

ÖHD'den Nusaybin'deki işkence iddialarına dair açıklama: Cezasızlık son bulmalı

ÖHD, Nusaybin'in Eskihisar Mahallesi’nde gözaltına alınan 11 kişiye yönelik işkence ve cinsel taciz iddialarına dair açıklama yaptı, takipçisi olacaklarını duyurdu.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mardin Şubesi, Mardin'in Nusaybin ilçesi Bagok Dağı bölgesinde bulunan Eskihisar (Marînê) kırsal mahallesinde gerçekleşen ev baskınında, gözaltına alınanların darp edildiği iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "arama" gerekçesiyle iki ayrı eve yapılan baskında evde bulunan yaşları 15 ile 77 arasında değişen 11 kişiye yönelik yapılanlar anlatıldı. Açıklamada, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı, cinsel tacizde bulunulduğu, tehdit edildikleri, hakarete maruz bırakıldıkları, aşağılandıkları, nefret ve ayrımcılık sözlerine maruz bırakıldıkları ve haksız bir biçimde alıkonuldukları öne sürüldü. Evde bulunan B.A. (15), R.A., S.A. ve A.O'nun saatlerce darp edildiği belirtilen açıklamada, yurttaşlara hakaret ve tehdit etmek şekliyle işkence yapıldığı aktarıldı.

"KÜRTÇE KONUŞULMAMASI İKAZINDA BULUNULDU"

Kadınların tehdit edildikleri, cinsel tacize maruz bırakıldıkları, nefret, ayrımcılık ve hakaretleri maruz kaldıkları aktarılan açıklamada, 77 yaşındaki H.A.'nın Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle hakaretlere maruz bırakıldığını, Kürtçe konuşmaması gerektiği ikazında bulunulduğunu belirtildi. Ailelerin evlerine ayakkabılar ve köpeklerle girildiği belirtilen açıklamada, "B.A. (15), N.O. ve G.A'nın haklarında gözaltı kararı olmamasına rağmen arama işlemi akabinde haksız alıkonularak karakola götürülmüş, 2 saate yakın karakolun kapısında araç içinde bekletilerek hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılmışlardır" denildi.

Ulusal ve uluslararası hukuka dikkat çekilen açıklamada "cezasızlık politikaları ve işkence uygulamaları derhal sonlandırılmalıdır" denilerek, olayın takipçisi olunacağı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB Sağlık Bakanlığını, Diyarbakır’da halkın kobay olarak kullanıldığı iddialarına yanıt vermeye çağırdı

SONRAKİ HABER

Maraş’ta jeotermal kaynak arama alanları ihaleye çıkarılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa