İSİG Meclisi: Her gün en az 5 işçi iş cinayetlerine kurban gidiyor
İSİG Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre haziran ayında en az 137 işçi çalışırken öldü, 2024 yılının ilk 6 ayında ise en az 878 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
İnfografik: İSİG Meclisi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı iş cinayetleri raporuna göre 2024’ün ilk altı ayında en az 878 işçi çalışırken hayatını kaybetti.
HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN YÜZDE 30’U TARIM İŞ KOLUNDA
137 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirten İSİG; yılın ilk yarısının bitmesi ve “mevsimlik çalışmanın artmasıyla beraber” Haziran ayında tarım işkolundaki ölümlerin tüm iş cinayetlerindeki oranının yüzde 30’a yaklaştığını duyurdu.
HAYATINI KAYBEDENLERİN YÜZDE 86’SI ÜCRETLİ ÇALIŞAN
2024 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımına bakıldığında 757 ücretli (işçi ve memur) ve 121 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) hayatını kaybetti. Yani ölenlerin yüzde 86’sını ücretliler yüzde 14’ünü ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturdu.
İş cinayetlerinin raporlanmasında tercih ettikleri yöntemleri açıklayan İSİG meclisi, ek olarak ölen çiftçilerin çoğunluğunun 50 yaş üstü olduğu ve genç işçi ölümlerinden üniversitelilerin yaşamak için çalışmak zorunda bırakıldığı bilgisini verdi.
2024 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:
İnşaat, yol iş kolunda 224 işçi; tarım, orman iş kolunda 141 emekçi (51 işçi ve 90 çiftçi); taşımacılık iş kolunda 103 işçi; konaklama, eğlence iş kolunda 63 işçi; belediye, genel işler iş kolunda 49 işçi; metal iş kolunda 45 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema iş kolunda 41 emekçi; madencilik iş kolunda 40 işçi; gemi, tersane, deniz, liman iş kolunda 24 işçi; savunma, güvenlik iş kolunda 18 işçi; enerji iş kolunda 16 işçi; sağlık, sosyal hizmetler iş kolunda 15 işçi; gıda, şeker iş kolunda 14 işçi; petro-kimya, lastik iş kolunda 13 işçi; tekstil, deri iş kolunda 12 işçi; ağaç, kâğıt iş kolunda 24 işçi; çimento, toprak, cam iş kolunda 11 işçi; banka, finans, sigorta iş kolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı iş kolunu belirleyemediğimiz 36 işçi hayatını kaybetti.
CİNAYETLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU GÜVENCESİZ SEKTÖRLERDE
Raporda ayrıca iş cinayetlerinin yoğunlaştığı (toplam yüzde 53 ve 468 işçi ölümü ile) iş kollarının inşaat, tarım ve taşımacılık olduğu vurgulandı. Raporda bu iş kollarına ilişkin, “Uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu bu işkollarında sendikal örgütlenme yok gibi ya da zayıf ve belli mesleklerde öbekleniyor.” denildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)