İyi sağlık hizmeti için mücadeleye ihtiyaç var
Nitelikli, ulaşılabilir, etkin ve ücretsiz sağlık hakkımız için başta sendikalar olmak üzere hepimize düşen sorumluluklar var. Yan yana, dayanışarak, birleşerek mücadele etmeliyiz.
Fotoğraf: Evrensel
Rabia TUNCER
Adana
Sevgili Evrensel okurları. 6 Temmuz Cumartesi günü, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nin kuruluşunun 50. yıl etkinliğine katıldım. Etkinlikte, kliniğin kuruluşundan bugüne kadar uzmanlığını almış veya uzman olarak atanmış hekimlerin yanı sıra, klinikte çalışmış, emekli olmuş ya da hâlen çalışmakta olan (hemşire, sekreter, teknisyen, hasta bakıcı) personeller de yer aldı. Ben de 1979 ve 1992 yılları arasında hemşire olarak çalıştığım için bu etkinliğe katışmış oldum. Bu güzel ortamda bulunmaktan memnuniyet duydum.
Katılımcıların konuşmaları oldukça önemliydi. Öğretim görevlileri, uzmanlar ve asistanların konuşmalarında; kliniğin kuruluş aşamasından itibaren çeşitli alanlarda uzmanlaşmanın (el cerrahisi, kalça, vertebra vb.) ve akademik çalışmaların önemi, TUS öncesi asistan alımlarındaki liyakatin önemi, hizmet sunarken hastaya yaklaşımın insani boyutları ve çalışma koşullarının tüm zorluklarına rağmen iyi hekimliğin örnekleriyle dolu konuşmalar yapıldı.
Ancak, bugün ise 6 Şubat depreminden sonra "riskli yapı" gerekçesiyle hastanenin bazı bölümlerinin başka hastanelere taşınmasıyla beraber hizmet sunumunda parçalanmışlık yaşanmakta. Dolayısıyla tıp öğrencileri staj yaparken çeşitli zorluklarla karşılaşmakta ve eğitimlerinin niteliği düşmektedir. Hastalar da sağlık hizmetine ulaşmakta mağduriyet yaşamaktadır. Son yıllarda pandemi ve 6 Şubat depremi süreçlerinde başta hekimler olmak üzere sağlık emekçileri, tüm bu zorlu koşullara rağmen hayatlarını riske atarak çalışmışlardır. Sağlık emekçilerinin fedakarca çalışmalarını görmezden gelen, "giderlerse gitsinler" diyen, mesleki örgütleri hedef gösteren, çalışma ve yaşam koşulları gittikçe zorlaşan, beş dakikada bir hasta muayenesi sınırlaması getirilen ve hizmet sunumundaki eksikliklerin çalışanlara mal edilmesi sonucunda sağlık emekçilerine yönelik şiddet ve mobbing artmaktadır.
Tüm bu zor koşullara rağmen nitelikli hizmet sunmaya çalışan sağlık emekçileri, iyi ki varsınız. Nitelikli, ulaşılabilir, etkin ve ücretsiz sağlık hakkımız için başta sendikalar olmak üzere hepimize düşen sorumluluklar var. Yan yana, dayanışarak, birleşerek mücadele etmeliyiz.