11 Temmuz 2024 12:51

Kristal Yağ’da grev devam ediyor: İnsanca değer görmek istiyoruz

TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için 31 gündür grevde olan Kristal Yağ işçileri, “İnsanca değer görmek istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Tekgıda-İş İzmir 3 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kristal Yağ fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için çıkan grev 31’inci gününde devam etti. Sendika, işverenin uzlaşmaz tavrını protesto etmek ve süreci kamuoyuyla paylaşmak amacıyla fabrika önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ve Türk-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri de destek verdi. Açıklamada, “Kristal işçisi yalnız değildir” ve “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları atıldı.

Açıklamada söz alan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Elimiz havadadır asla geri çekmedik. Tarafları bir araya getirdiğimde müzakere ettik. Her iki tarafta olumlu bir müzakere olduğunu ifade etti. Sonra ise dediler ki ‘çarşamba günü bir araya gelelim’. Biz de ‘Tamam, biz müzakereye her zaman açığız’ dedik. Ama gel gelelim ki fabrika genel müdürü cuma günü şube başkanımızı fabrikaya çağırarak, ‘Yetki bende kıllık bende’ dedi. Biz de ona ‘Kıllık sendeyse mücadele de bizde’ diyoruz. Mademki bütün yetki sendeydi, görevini neden yapmıyorsun? Bölge ekonomisine neden zarar veriyorsun? İşçiye neden zarar veriyorsun? Çalışma barışını neden bozuyorsun? Yazık değil mi, günah değil mi” diye konuştu.

“EMEKÇİLER HAKKINI İSTEMEKTEDİR”

Basın açıklamasını okuyan Tekgıda-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse ise, “Pandemide en zor günlerde canını riske atarak üretim yapan emekçiler hakkını istemektedir. Sayın Hayrettin Çakmak arabuluculuğu ile Arkas Holding arasında yapılan toplantıda neredeyse neden geldiğimiz sorulmuş, işçinin pişman olması beklenmiştir. Kristal Yağ emekçilerinin TİS süreci içerisindeki grev oylamasını tüm işçiler katılarak yasal haklarına sahip çıkmıştır. Grev oylaması sonucu alaycı bir tavırla dışarıdan ithal edecekleri işçilerle grevi bitireceklerini uman bir yönetimle karşı karşıyayız. Biz Kristal Yağ emekçileri olarak maliyet unsuru olarak değil insanca muamele görmek istiyoruz” dedi.

Toplu sözleşme görüşmelerinin tüm çabalara rağmen uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirten Köse, “Bizlere sanki suç işlemiş, hata yapmış ve yaptıkları hatalardan dönmeyi bekleyen bir tavırla karşılaştık. Grevdeki işçilere ‘1 bardak bile su vermeyin’ diyen, ‘Taşkınlık yapabilirler’ diyerek fabrika kapılarını bile kilitleyen bir yönetimle karşı karşıyayız. Pandemide dahi üretime devam eden işçiler, ektiklerini biçmeyi istemekte haksız mıdır” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam