Fransa'da, sol hükümetin kurulması talebiyle "valiliklerin önünde protesto" çağrısı
Fransa'da erken seçimin galibi sol ittifak Yeni Halk Cephesinden oluşan bir hükümet kurulması talebiyle eylem çağrıları yapılıyor.
Fotoğraf: AA
Fransa'da bir sendika, erken seçimin galibi sol ittifak Yeni Halk Cephesinden oluşan bir hükümet kurulması talebiyle "valiliklerin ve Ulusal Meclisin yakınlarında gösteriler düzenlenmesi" çağrısında bulundu.
CGT Cheminots Sendikasının X hesabında yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sandıktan çıkan sonuçlara saygı duymaya çağrıldı.
Açıklamada, Macron'un şiddet içeren sosyal ve ekonomik politikalarına devam edemeyeceği belirtilerek, sol ittifaktan oluşan bir hükümetin kurulması talebiyle "18 Temmuz'da valiliklerin önünde ve Ulusal Meclisin yakınlarında gösteriler düzenlenmesi" çağrısı yapıldı.
"Galibiyetimizi çaldırmayalım" denilen açıklamada, sendikanın, emeklilik yaşını 64'e çıkaran tartışmalı reformun kaldırılması, maaşların artırılması, meslek hayatında kadın ve erkek çalışanlar arasında eşitliğin sağlanması gibi taleplerine yer verildi.
Genel İş Sendikası (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet, bu sabah konuk olduğu LCI kanalında, söz konusu gösterilere katılarak halkın seçim sonuçlarına saygı duyulması için baskı yapmasını istedi.
Macron'un dün basında yayımlanan mektubunun, ülkede büyük öfkeye neden olduğunu belirten Binet, Fransız liderin seçim sonuçlarına saygı duymadığı takdirde ülkeyi kaosa sürükleme riski olduğunu söyledi.
"HÜKÜMET ÇIKARAMAYARAK SAHAYI KAYBEDER"
Sol ittifaklarının ortaklarından Yeşiller (EELV) Partisi Milletvekili Sandrine Rousseau, konuk olduğu Fransız televizyonunda, ittifaklarının başbakan adayı ismi bulmak için çok fazla zaman harcadığından yakındı.
Rousseau, "Bir hükümet çıkaramayarak sahayı kaybediyoruz" diyerek, ülkenin çok "istikrarsız" bir süreçten geçtiğini kaydetti.
"MACRON BAŞIMIZI BELAYA SOKTU"
Hafta başında Macron'la görüşen ülkenin en önemli üçüncü ismi Senato Başkanı Gerard Larcher, BFMTV kanalında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'na başbakanı seçmesi için acele etmemesini söylediğini aktardı.
Larcher, Macron'un Meclis'i feshederek hata yaptığını belirterek, "(Macron) Başımızı belaya soktu, bizi bundan kurtarmak da ona bağlı" dedi.
Başbakan olmak istemediğine işaret eden Larcher, sol ittifaktan oluşan bir hükümet kurulursa, hükümeti düşürmeye çağırdı.
Macron, dün basında yayımlanan mektubunda, Ulusal Mecliste istikrarlı çoğunluk sağlanana kadar yeni bir başbakan atamayacağı mesajını vermişti.
30 Haziran-7 Temmuz'da düzenlenen erken genel seçimlerde, en fazla milletvekili çıkaran Yeni Halk Cephesi yarışı birinci sırada tamamlamıştı.
BİR UYARI DA CFDT’DEN
Hükümet ile daha yakın ilişkileri olan ve ülkenin ikinci büyük konfederasyonu olan Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) konfederasyonunun lideri Marylise Léon da, Macron’un, hükümeti işçilerin sorunlarını ele almaya başlayabilecek yeni bir başbakan belirleme konusundaki isteksizliğinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Léon France Inter yayın kuruluşuna verdiği mülakatta “İşçilerin satın alma gücü ve çalışma koşullarına ilişkin beklentileri ortadan kalkmış değil” dedi. “Grev yapmak bazen bir durumun önündeki engelleri kaldırmanın tek yoludur” diye de ekledi.
Léon, sendikanın Olimpiyatlar sırasında özel güvenlik ve Paris havaalanları da dahil olmak üzere “sosyal diyalogun bozulması halinde belirli sektörlerde” grev yapmayı göz ardı etmeyeceğini söyledi. Ancak, “CFDT’nin amacı Olimpiyatları engellemek değildir” diye de belirtti.
Olimpiyatlar 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
NE OLMUŞTU?
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 9 Haziran’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partisinin yenilgiye uğraması ve aşırı sağ Ulusal Birlik (RN) partisinin zaferi nedeniyle meclisi feshetti ve 30 Haziran için erken seçim kararı aldı.
İlk turu 30 Haziran, ikinci turu 7 Temmuz’de gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde meclis çoğunluğunu alacağı iddia edilen aşırı sağ üçüncü parti olabildi. Birinci sırayı ise sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) aldı. Macron’un kurduğu ittifak olan Ensemble ise ikinci olabildi. Mecliste üç büyük blok oluşurken, hiçbir blok meclis çoğunluğunu alacak sandalye sayısına ulaşmadı.
Öte yandan Macron, seçimi kaybettiği için istifa edeceğini duyuran Başbakan Gabriel Attal’dan istifasını bekletmesini ve işleri yürütmeye devam etmesini istedi. Çarşamba günü Macron, yeni başbakana karar vermeden önce ülkedeki siyasi partilerin Ulusal Meclis’te geniş bir mutabakat sağlamasını bekleyeceğini söyleyerek tepkilere yol açtı. (HABER MERKEZİ)