11 Temmuz 2024 13:33

ABD, ‘Almanya cephesi’ni büyütüyor: Uzun menzilli füze yerleştirilecek

ABD, aralarında Tomahawk füzelerinin de olduğu uzun mesafeli silahlarını 2026’dan itibaren Almanya’ya getireceğini duyurdu. Rusya, “Avrupa’da gerilimi büyütüyorlar” açıklaması yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD’de bugün sona erecek olan NATO liderler zirvesinden tehlikeli kararlar çıkmaya devam ediyor. NATO’nun Almanya’da Ukrayna komutanlığı oluşturması ve Ukrayna’da NATO ofisi kurulması kararının ardından bu kez ABD’nin yine Almanya’ya uzun menzilli füze konuşlandıracağı açıklandı.

İki ülkenin ortak duyurusuna göre aralarında Tomahawk füzelerinin de olduğu uzun mesafeli silahlar 2026’dan itibaren Almanya’ya getirilecek. Ortak açıklamada, SM-6 ve Tomahawk seyir füzeleri ile Avrupa’daki tüm füzelerden daha uzun menzile sahip hipersonik silahların Almanya’ya konuşlandırılacağı kaydedildi. Bu füzeler 1987 ABD ve Sovyetler Birliği arasında imzalanan ve 2019’da Donald Trump’ın başkanlığındaki ABD’nin tek taraflı sona erdirdiği “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması”na aykırı. Bu anlaşma menzili 500 kilometreyi geçen ve karadan ateşlenen füzeleri kullanımını yasaklıyordu. Eğer anlaşma bozulmamış olsaydı ABD bu hamleyi yapamayacaktı.

RUSYA TEPKİLİ: NATO AVRUPA’DA GERİLİMİ ARTIRIYOR

Öte yandan karara tepki gösteren Rusya’dan ilk açıklama Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’dan geldi. Rybkov, “Sinirler olmadan, duygular olmadan bu yeni oyuna her şeyden önce bir askeri yanıt geliştireceğiz” dedi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov da, “NATO’nun askeri altyapısının sürekli ve aşamalı olarak sınırlarımıza doğru ilerlediğini görüyoruz” açıklaması yaptı. Başkent Moskova’da gazetecilere konuşan Peskov, NATO zirvesi kararlarını “dikkatlice” analiz edeceklerini söyledi. Peskov, NATO’nun “çatışmalar çağında çatışmaları sürdürmek için kurulan” bir ittifak olduğunu belirterek “İttifak işlevlerini yerine getiriyor. Avrupa kıtasında gerilimi artırıyor” dedi.

Zirvede, Karadeniz’de lojistik merkezleri ve Avrupa’da çeşitli merkezler kurmaya yönelik alınan kararları takip ettiklerine işaret eden Peskov, şunları kaydetti: “NATO'nun askeri altyapısının sürekli ve aşamalı olarak sınırlarımıza doğru ilerlediğini görüyoruz. Rusya'ya karşı düşmanca bir siyaset izleyen ve bunu gizlemeyen çok güçlü bir devletler ittifakıyla karşı karşıyayız. NATO, Ukrayna’daki çatışmaya fiilen ve tamamen müdahildir, bunu da belirtmek gerekiyor.”

Peskov, Avrupa ve ABD’nin barıştan yana olmadığını dile getirdi.

ALMANYA’DAKİ ABD ÜSLERİ

Almanya’nın ABD’nin Avrupa’daki askeri üssü olması konumu yeni değil. ABD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’yı ABD’den sonraki en büyük karargah haline getirdi. Ortadoğu ve Afrika’daki askeri operasyonlarını halen Almanya’dan yönetiyor. ABD’nin Avrupa Komanda Merkezi de (EUCOM) , Afrika Komutanlığı’nın da merkezi de Stuttgart kentinde bulunuyor. Yine ABD Donanması Avrupa ve Afrika Komutanlığı’nın merkezi de Stuttgart yakınlarındaki Böblingen’de.

8 bin ABD’li askerin bulunduğu Ramstein hava üssü de özellikle dış operasyonlar açsısından büyük önem taşıyor. Almanya’daki askeri üsler “Küçük ABD” olarak adlandırılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da, sol hükümetin kurulması talebiyle "valiliklerin önünde protesto" çağrısı

SONRAKİ HABER

Selvi 28 Şubat’ı hatırladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...