11 Temmuz 2024 13:48

Selvi 28 Şubat’ı hatırladı

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, CHP lideri Özgür Özel'in çağrısını yaptığı zam için ışık kapatma eylemini 28 Şubat'a benzetti, darbe imasında bulundu.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Gözde TÜZER 

CHP Lideri Özgür Özel, her akşam saat 21.00’de ışık kapatma eylemine çağrı yaptı. Özel “Bütün Türkiye’ye sesleniyorum. Bu akşam saat 21.00’de ayağa kalk. Eğer zam istiyorsan, emekliye zam istiyorsan, asgari ücrete zam istiyorsan ışıkları yakın ve kapatın” sözleri Abdülkadir Selvi’nin aklına 28 Şubat’ı getirdi. Selvi 10 Temmuz’da “Özgür Özel’den 28 Şubatvari eylem çağrısı” ve 11 Temmuz’da “15 Temmuz’da da ışıkları yakıp söndürecekler mi?​” başlıklı yazıları 28 Şubat tartışmalarını başlattı.

Necmettin Erbakan’ın “Gulu gulu dansı yapıyorlar” dediği, Şevket Kazan’ın ise “Mum söndü oynuyorlar” ifadelerini kullandığı “Sürekli Aydınlık için Bir Dakika Karanlık” eylemleri 3 Kasım 1996'da Susurluk'ta meydana gelen trafik kazasından sonra tartışılan mafya-siyasetçi-polis ilişkilerinin ortaya çıkarılması için başlamıştı. 

ÖZEL’DEN ÇAĞRI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 9 Temmuz’da partisinin grup toplantısında asgari ücrete ve emekli maaşlarına zam isteyenleri her akşam saat 21.00'da ışıkları açma kapama eylemine çağırdı. Özel, şu sözlerle eylem çağrısında bulundu: “Zam yaparsan geçim olur, zam yapmazsan seçim olur. Türkiye'yi ayağa kalkmaya davet ediyoruz. Türkiye bu akşam saat 21.00'de ayağa kalk. Evlerinde yanan ışıkları eğer zam istiyorsan, çaya buğdaya kayısıya, fındığa, darıya, üzüme, narenciyeye fiyat istiyorsan asgari ücret artsın emekli maaşı asgari ücret kadar olsun istiyorsan. Işıkları yakın ışıkları kapatın. Uzaydan görünecek. Kendinizi gösterin. Zam isteyenler bizimle olsun.” 

DEMOKRATİK AMA DOĞRU DEĞİL…

Bu sözler Hürriyet Yazarı AKP’li Abdülkadir Selvi’nin aklına 28 Şubat’ı getirdi. Selvi, 2 gündür yazdığı yazılarda 28 Şubat hatırlatmaları yaptı. Selvi 10 Temmuz’da “Özgür Özel’den 28 Şubatvari eylem çağrısı” başlıklı yazısında “28 Şubat’a giden süreç ışıkları yakıp kapama eylemiyle başlamıştı” iddiasında bulundu ve şöyle dedi: “Özgür Özel asgari ücret artışı için çağrı yapabilir. Hatta demokratik tepkisini gösteren bir eyleme imza atabilir. En doğal hakkıdır. Ama bu 28 Şubat sürecinin simgesi olan ışık yakıp kapatma eylemi olursa, doğru olmaz.” 

Selvi 28 Şubat sürecini ise şöyle tanımladı: “28 Şubat’taki ‘sürekli aydınlık için bir dakika karanlık eylemi’ de Susurluk’a karşı başlamıştı. Devletin içindeki çetelere karşı bir sivil itaatsizlik eylemiydi. Ancak bir el tarafından Refahyol hükümetine karşı bir eyleme dönüştürüldü. “Genelkurmay’ın ışıkları yandı, söndü” haberlerini, “Askeri lojmanların ışıkları yanıp söndü” yayınları takip etti. Işıkların yakılıp kapatılmasını, tencere tava eylemleri takip etti. Ardından organize edilmiş gruplar sokağa çıkmaya başladı. İrtica karşıtı eylemler yapıldı.”

‘FETÖ’ HATIRLATMASI

11 Temmuz’daki yazısında ise Selvi “15 Temmuz’da da ışıkları yakıp söndürecekler mi?​” diye sordu. Selvi “Demokratik eylem haktır, ama bula bula milletin hafızasında bir travmaya neden olan 28 Şubat’ın simgesi eylemi mi buldunuz? Hadi ona bir de Gezi eylemlerinin simgesi olan tencere tavayı ekleyin olsun bitsin: ‘Tencere tava, aynı hava.’” ifadelerini kullandı. 

28 Şubat’a ‘FETÖ’cülerin ciddi destek verdiğini de yazısına ekleyen Selvi şöyle devam etti: “FETÖ, 28 Şubat’a çok güçlü bir şekilde destek verdi. 28 Şubat’ta eşlerinin başı kapalı olduğu için dindar subaylar ordudan atılırken, FETÖ’cü askerler eşlerinin başını açtı, içki içti, seküler bir görünüme büründüler. Hatta dindar subayları ihbar ettiler. Böylece FETÖ’cüler kendilerine yer açtılar ve FETÖ, TSK içindeki en büyük yapılanmasını 28 Şubat sürecinde gerçekleştirdi… Pazartesi günü 15 Temmuz’un yıldönümü. Türkiye tarihine bir milletin çıplak elleriyle darbeyi önlediği destansı bir direnişin adı 15 Temmuz. CHP tarihi, darbeler tarihi demek. Ama 15 Temmuz’da başta Özgür Özel olmak üzere CHP, demokrasinin yanında yer aldı. Peki şimdi 15 Temmuz’da da 28 Şubat’ın simgesi olan ışıkları söndürüp yakmaya devam edecekler mi?​” 

‘GULU GULU DANSI’, ‘MUM SÖNDÜ’…

“Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık Eylemi” 1 Şubat 1997'de Avukat Ergin Cinmen ve “Sürekli Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi” öncülüğünde başlatılmıştı. 

Susurluk Kazası sonrası mafya-siyaset-ticaret iş birliğinin ortaya çıkması üzerine, yargılamaların gerçekleştirilmesi için "Sürekli Aydınlık için Bir Dakika Karanlık" eylemleri başlatılmıştı. Susurluk kazası için Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan “Bunlar faso fiso” derken, eyleme katılan vatandaşlar için de “Gulu gulu dansı yapıyorlar” ifadelerini kullanmıştı. Yine dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan ise eylemle ilgili “Mumsöndü oynuyorlar” şeklindeki açıklaması toplumun geniş kesimlerinden ve siyasetçilerden büyük bir tepki görmüştü.

ÖNCEKİ HABER

ABD, ‘Almanya cephesi’ni büyütüyor: Uzun menzilli füze yerleştirilecek

SONRAKİ HABER

Kamuda tasarruf düzenlemesi komisyonda kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...