11 Temmuz 2024 14:06

Çin’den NATO zirvesi tepkisi: Kaos yaratmayın

NATO zirvesi sonuç bildirgesinde hedef alınan Çin’den “Asya Pasifik’te kaos yaratmayın” yanıtı geldi. Açıklamada Ukrayna savaşını destekleme iddiasına tepki gösterildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bugün sona erecek NATO zirvesinin Rusya dışındaki önemli hedefi Çin oldu. Sonuç bildirgesine göre NATO’nun Çin’le ilgili geçmişte kullandığı dil de güçlendirildi ve Çin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş çabalarının “kararlı destekçisi” olarak nitelendirildi ve Pekin’in Avrupa-Atlantik güvenliği için sistemik zorluklar oluşturmaya devam ettiği ileri sürüldü.

Zirve bildirgesi Çin’i Rusya’nın savaş çabalarına verdiği tüm maddi ve siyasi desteği kesmeye çağırdı. Bildirgede Çin’in uzay kabiliyetlerine ilişkin endişeler dile getirildi, nükleer cephaneliğinin hızla genişlemesine atıfta bulunuldu ve Pekin’i “stratejik risk azaltma görüşmeleri”ne katılmaya çağırdı.

Bildirgeye Çin’den yanıt gecikmedi. Çin NATO’yu “Asya Pasifik’te kaos yaratmak”la suçlayarak Rusya’nın Ukrayna savaşının “destekçisi” etiketini de reddetti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien tarafından yapılan açıklamada, “Çin, NATO'yu ülkemizin iç siyasetine karışmamaya, imajını lekelememeye ve Avrupa'da kargaşa yarattıktan sonra Asya-Pasifik'te de kaos oluşturmamaya çağırıyor” ifadeleri kullanıldı.

Lin, “NATO’nun Ukrayna konusunda Çin’in sorumluluğunu abartması mantıksız ve kötü niyetli” dedi. Çin’in Ukrayna konusunda adil ve objektif bir duruşa sahip olduğunu savunan Lin, Çin’in Rusya ile ticaretinin meşru ve makul olduğunu ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına dayandığını söyledi.

NATO’nun “sözde güvenliğinin” diğer ülkelerin güvenliği pahasına gerçekleştiğini de ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den milletvekillerinin Boğaziçi Üniversitesine alınmaması hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Gazze'de can kaybı 38 bin 345'e ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...