9. Yargı Paketinde soyadı tartışması: AKP AYM’yi suçladı
TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 9. Yargı Paketindeki soyadı tartışması sürüyor. AKP'li Cahit Özkan, soyadı kararına ilişkin yaptıkları düzenlemeyi savunurken AYM’yi suçladı.
Fotoğraf: AA
TBMM Adalet Komisyonu’nda 9. Yargı Paketi’nin görüşmelerine başlandı. Teklifin ilk imza sahibi olan AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan, “Anayasa mahkemeleri özellikle siyasal organların tercih alanlarına müdahale niteliğinde kararlar verdikçe meşruiyetleri de yargısal aktivizm bağlamında sorgulanmaktadır” dedi.
AYM’nin kadınların evlendiklerinde sadece kendi soy isimlerini kullanabilmesine yönelik kararı, AKP’nin hazırladığı 9. yargı paketinde bozuluyor. Tepkilere neden olan yargı paketinin görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu’nda başladı.
Teklifin ilk imza sahibi olan AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan, soyadı kararına ilişkin yaptıkları düzenlemeyi savunurken AYM’yi şu sözlerle suçladı: “Anayasa mahkemeleri özellikle siyasal organların tercih alanlarına müdahale niteliğinde kararlar verdikçe meşruiyetleri de yargısal aktivizm bağlamında sorgulanmaktadır.”
AİLE BÜTÜNLÜĞÜ SAVUNMASI
Teklifi “aile yapısını zayıflatacak her türlü girişim karşısında teyakkuzda olmalıyız” diye savunan Özkan, kadınların evlendikleri kişinin soyadını taşıması zorunluluğunun da bununla ilgili olduğunu iddia etti. Özkan, bu düzenlemenin aile bütünlüğünün zarar görmemesini hedeflediğini öne sürdü. Özkan, “Her şeyden önce soy bağının sıhhatinin ve aile birliğinin sağlanması amacıyla, evlenen kadının soyadına ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla kadınların evlenince eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki soyadlarını da kullanabilecekleri düzenlememizde yer almaktadır. Baba ile çocuk arasındaki soy bağının reddi için dava açma imkanı verilmektedir” dedi.
TAŞCIER: AKP HUKUKU ARKADAN DOLANIYORCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Gamze Taşcıer ise yargı paketinde yer alan soyadı düzenlemesine tepki gösterdi. Taşcıer, yaptığı yazılı açıklamada, “İktidar getirdiği teklifle Anayasayı ihlal ediyor. Hukuku arkadan dolanıyor. Kadınları birey olarak görmeyen AKP aklımızla alay ediyor. Hukukta son çare prensibini söz konusu kadın kimliği, özgürlüğü ve hakları üzerinden bir dayatma aracı kullanıyor. Anayasaya açıkça aykırı bu düzenlemeyi kadınların mücadelesi tarihin çöplüğüne gönderecektir” dedi.
BÜLBÜL: İSMİ BİLE BELLİ OLMAYAN KANUN
TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül de 9. Yargı Paketi görüşmelerinde konuştu. Görüşülen yargı paketinde, Anayasa’nın 2, 7, 10, 11, 13, 35, 38, 40, 41, 88, 90, 124, 153 ve 169. maddelerine aykırılık tespit ettiklerini söyleyen Bülbül, AKP döneminde hazırlanan torba yasalara tepki gösterdi. Bülbül, ''Açıkça görebildiğimiz üzere, Anayasa’ya uygunluğu denetlenmemiş bir teklifle açıkça karşı karşıyayız. ‘9. yargı paketi’ adıyla bilinen 38 maddelik teklifi incelediğimizde, 20 farklı kanunda değişiklik öngören bir torba yasa olduğunu görüyoruz'' dedi.
AKP dönemi kanunlarının isimlerinin bile belirsiz olduğunu söyleyen Bülbül, “Kanun teklifinin adı bile, gelen kanun teklifinin adı bile ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ olarak belirlenmiş yani kanunun adı bile yok. İsmi bile belli olmayan kanun, torba yasa hukuk devleti anlayışının yansıması ve ürünü olabilir mi?” diye konuştu.
“GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Bülbül, “Yasama dönemi tam biterken, vatandaş, ' Yargı paketi, yargı paketi. Özgürlükler gelecek' diye beklerken alelacele sunulan, Türkiye Barolar Birliği, meslek kuruluşlarıyla, üniversitelerle, STK’lerle, paydaşlarla tartışılmadan, katılımcılık yok sayılarak hazırlanan, AYM kararlarını hiçe sayan, Anayasa’nın lafzına ve ruhuna açık bir biçimde aykırı olan bu yasa teklifinin İç Tüzük’ün 38. maddesi gereğince maddelerin müzakerelerine geçilmeksizin geri çekilmesini CHP adına talep ediyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)