11 Temmuz 2024 16:29

Eti Krom'da patron talepleri reddetti: Herkesi kapının önüne koyarım

Elazığ'da kurulu bulunan Eti Krom'a ait maden ocaklarında işçilerin taleplerini reddeden patron, daha fazla üretim için at yarışı benzetmesi yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ 

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait Kef Bölgesi maden ocaklarında çalışan işçiler taban maaş miktarlarının artırılması, banka promosyonlarının ödenmesi, yıl içerisinde ikramiye, Kurban Bayramı’nda kurban parası, mesai ücretlerine 1’e 3 zam, yıllık izinlerin düzenli verilmesi talepleriyle 1 Temmuz’da iş bıraktı. YILMADEN’de eyleme başlayan işçiler geçtiğimiz günlerde Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım’la görüştü. Yapılan toplantıda Yönetim Kurulundan Ali Rıza Yıldırım, işçilerin taleplerini reddederken telafi de istedi.

"ÖZEL ZAM YAPAMAM"

Toplantıda “Ben burayı kapatırsam Elazığ ekonomisi sarsılır” diyerek işçilere seslenen Yıldırım, “Buranın sahibi siz değilsiniz, ben de değilim. Buranın sahibi Elazığ ya. Ben bunun altına tekerlek koyup İstanbul’a taşımıyorum. Yıl ortasında size özel zam yapamam” dedi.

"YIL SONUNA KADAR SABREDİN"

Toplantıda işçilerin eylemine destek veren belediye başkanlarını da hedef alan Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Eğer belediye başkanı senin maaşına zam yapıyorsa, promosyonlar, altı bonus, veriyorsa ödesin ağabey. Hepiniz belediyeye gidin. Biz yıl ortasında asla zam yapmadık. Her sene enflasyona göre zam verilir. Yılın ortası buraya kadar gelmişsiniz, yıl sonuna kadar biraz sabredin. Ocak ayında eğer ben sizleri normal seviyelere getiremiyorsam o zaman ayrılın, yine haklarınızı ödeyelim. Ama yıl ortasında böyle eylem yaptığınızda her şirkette anarşiler çıkacak. Provokasyonlar çıkacak. Her sene ocak ayında terfiler, zamlar yapılır. Biraz sabredin. Siz çok sabırsızsınız. Her şeyi istiyorsunuz.”

İşçilerden birinin araya girerek yanıt vermek istemesi üzerine ‘Cevap verme bana’ diyerek işçileri azarlayan Yıldırım, işçileri işle tehdit etti: “Cevap verme bana. Ben sana söz hakkı verince konuşacaksın. Ben burayı sıfır yaparım, yarın da kapıya kilidi vururum. Burası devlette kilitliydi. Para da kazanmıyordu, para da kaybetmiyordu. Ben burayı aldım, bu hale getirdim. Benim Eti Krom holdingin içinde küçük bir parça. Toplam ağırlığımız 1 milyon tona yakın. Eti Krom bunun içinde yüzde 15. Olmasa da olur ama siz burası kadar kıymetli bir iş yerine sahip olamayacaksınız. Belediye başkanı size birer tabanca ve kurşun verdi. Hepiniz kafanıza sıkıyorsunuz.”

"BEN YÜZDE YÜZ HAKLIYIM"

Firmasının zarara uğratıldığını savunan Yıldırım, grev için yüzde 51 çoğunluğun olması gerektiğini belirterek, eylem yapan işçilerin azınlık olduğunu ve bildirimde bulunmadan iş bıraktıklarını ifade etti. Yıldırım şöyle devam etti: “Ben yüzde 100 haklıyım. Türkiye’de bir seçim oluyor, siyasi seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51 ile Cumhurbaşkanlığını aldı. Siz yüzde 51 değilsiniz ki burada. Eylem neden çıktı?​”

"DAHA FAZLA ÜRETENLERE İMKAN SAĞLANACAK"

Her yılın aralık ayında insan kaynaklarının göndermiş olduğu rapora göre ikramiye verilmesi konusunu açtığı belirtilen Yıldırım, işçilerin üretimi artırmak için başarılı olması gerektiğini söyledi. Üretimde verimi artırmayı ise ‘at yarışı’na benzeten Yıldırım, işçilere şöyle seslendi: “Raporları başarı, disiplin, asayiş, iş potansiyelinin yükseltilmesi, negatife çevrilmemesi. Yani kapı önünde grev değil, daha fazla üretim, daha fazla çalışıp katkıda bulunan kişilerle ilgili değişik imkanlar olacak. Bu bir yarış, at yarışı gibi başarılılar dört ikramiye alır, başarısızlar ikide kalır.”

İşçiler dertlerini anlatmak istediklerinde Yıldırım’dan sert cevap aldıklarını aktardı: “Sen şimdi işe gelmeyeceksin, dışarıda oturacaksın veya evinde oturacaksın veya buraya gelip kapının önünde oturacaksın, benden para isteyeceksin. Bize on gün üretim kaybı yaşattınız. Bunu nasıl telafi edeceksiniz? De ki bana ‘Ağabey ben fazla mesai yapacağım. Hafta sonu çalışacağım. Telafi edeceğim’ Ben bunu duymak istiyorum. Talep ve isteklerinizi kabul etmiyorum.”

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ mezuniyet töreninde pankart için öğrencilere verilen kınama cezası bozuldu

SONRAKİ HABER

Rusya, Donetsk bölgesindeki Voshod yerleşim birimini ele geçirdiklerini duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...