11 Temmuz 2024 18:39

Orhan Sarıbal'dan ÖMK değerlendirmesi: Rejime göre okul, müfredat, öğrenci, öğretmen

CHP'li Sarıbal, öğretmenlik meslek kanununun iktidarın yeni eğitim rejimi ve Siyasal İslam altyapısını inşa etme çabası olduğunu belirtti.

Fotoğraf:Volkan Pekal / Evrensel

Paylaş

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Meclis'te görüşülmesi sırasında yaptığı açıklamalarda, kanunun iktidarın yeni bir eğitim rejimi ve Siyasal İslam altyapısını oluşturma çabasının bir parçası olduğunu iddia etti. Sarıbal, eğitim sisteminde yapılan değişiklikler ve getirilen yeni düzenlemelerin, çocukların ve öğretmenlerin üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

4+4+4 DAYATMASI VE ÇOCUK GELİNLER

Sarıbal, AKP iktidarının ilk olarak 4+4+4 eğitim sistemini dayatarak çocukları okuldan koparmayı ve sanayiye iş gücü yaratmayı hedeflediğini söyledi. Bu sistemin amacının çocuk gelinler yaratmak olduğunu ifade eden Sarıbal, temel talebin 12 yıl zorunlu temel eğitim olduğunu vurguladı.

MESLEKİ EĞİTİM VE İMAM HATİP LİSELERİ

Öğrencilerin 14-15 yaşlarında sanayiye entegre edilerek makine çarklarına teslim edildiğini söyleyen Sarıbal, mesleki eğitimin bu amaca hizmet ettiğini belirtti. İmam Hatip Liseleri'nin de aynı amaçla açıldığını, ancak beklenen performansı göstermediğini, yeterli kayıt yapılmadığını ve öğrenci sayısının yetersiz olduğunu ifade etti.

ÇEDES PROJESİ VE YENİ MÜFREDAT

Sarıbal, ÇEDES projesi ile din insanlarının okullarla diyalog kurdurulmaya çalışıldığını ancak bunun da yeterli olmadığını söyledi. Yeni müfredatla tüm okulların dini eğitime yönlendirilmeye çalışıldığını belirten Sarıbal, üniversite sınavlarında inanç ve dine dayalı soruların artmasıyla özel din dersleri alan öğrencilerin sayısının arttığını ifade etti.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU VE EĞİTİM AKADEMİLERİ

Sarıbal, öğretmenlik meslek kanununun iktidarın kendi rejimine uygun öğrenci, okul, müfredat ve öğretmen yetiştirme projesi olduğunu söyledi. Öğretmenlerin eğitim fakültelerinin itibarsızlaştırıldığını ve Eğitim Akademileri kurulacağını belirten Sarıbal, bu akademilerin öğretmenleri kendi rejimlerine uygun biçimde yetiştirme amacını taşıdığını ifade etti.

MÜLAKAT SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Sarıbal, mülakat sisteminin haksızlıklar yarattığını ve bu durumun yeni öğretmenlik meslek kanunuyla daha da ağırlaştırılacağını belirtti. Öğrencilerin mülakatta kimliklerine göre değerlendirileceğini ve iktidarın istediği öğretmen modeline uygun olarak baskı uygulanacağını söyledi.

Sarıbal, iktidarın cumhuriyet değerlerine, laikliğe ve demokratik ilkelere hınç beslediğini belirtti. Cumhuriyetin sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü gibi değerlerine saldırıldığını ifade eden Sarıbal, öğretmenlerin mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Orhan Sarıbal, öğretmenlik meslek kanununun, iktidarın siyasal İslam rejimini eğitim sistemi üzerinden inşa etme çabasının bir parçası olduğunu belirtti. Eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin öğretmenler ve öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Sarıbal, mücadelenin devam edeceğini vurguladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail medyası: Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildi

SONRAKİ HABER

Oldu bitti yetmez, her gün eylem şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa