11 Temmuz 2024 19:13

Denizli’de Şemikler mahallesindeki imar değişikliğine mahalleli itiraz ediyor

Denizli'de Şemikler mahallesinde yıllardır spor alanı olarak kullanılan alanın ‘Ticaret+Konut Alanı, Trafo alanı ve Park ve Yeşil Alan'a dönüştürülmesine mahalleli karşı çıkıyor.

Ali Kuş'un Facebook profilinden alınmıştır.

Reklam

Denizli’nin Merkezefendi İlçesi Şemikler mahallesinde yıllardır spor alanı olarak kullanılan 791 ada 1 no.lu parselin imar planı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan imzası ile 24 Mayıs’ta spor alanından ‘Ticaret+Konut Alanı, Trafo alanı ve Park ve Yeşil Alan’a dönüştürüldü.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 Haziran’da askıya çıkarılan kararın itiraz süresi dolmadan Şemikler Muhtarı Ali Kuş tarafından imza kampanyası başlatıldı. TMMOB Denizli İKK Merkezefendi ve Büyükşehir belediyelerine itiraz dilekçesi sundu. Özelleştirme kapsamında Sümer Holding’e devredilen yaklaşık 10 bin metrekarelik arazinin imar planı değişikliğine ve ranta açılmasına mahalleli karşı çıkıyor.

TMMOB Denizli İKK Sekreteri Mimar Mehmet Öztürk imzasıyla Büyükşehir ve Merkezefendi Belediyesine sunulan dilekçede itiraz nedenleri sıralandı. Değişiklikle emsal artışına gidilmesinin ada bazında emsal artışlarına örnek teşkil edeceği ve şehircilik planlama esaslarına aykırı olduğu belirtildi. 3194 sayılı İmar Kanunu ve Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine aykırılık tespiti yapan TMMOB dilekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Mevcut imar planlarının sosyal ve teknik altyapı dengesini bozarak, mevcut imar planlarında kişi başına düşen “Açık ve Yeşil Alan (Spor Alanı) miktarını azaltmaktadır. Onaylanan plan değişiklikleri bu haliyle Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine açıkça aykırıdır. Ayrıca plan değişikliği gerekçesi olarak plan değişikliği açıklama raporunda; “Özelleştirme kapsam ve programında yer alan 791 ada 1 no.lu parsel ülke ekonomisine katkı sağlaması ve parselin etkin ve verimli değerlendirilmesi” şeklinde denilmektedir.

Ancak mevcut imar planlarının yapımı tarihinde o kentin projeksiyon nüfusuna göre gelecekte o kentte yaşayacak insanların ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanları planlanmaktadır. Bu alanlardan kamu elinde bulunan (mülkiyeti özelleştirme kapsamında dahi olsa) alanların sadece ekonomiye katkı sağlanması amacıyla plan değişikliğine konu edilerek; konut, ticaret vb. plan kararı getirilerek satışa konu edinilmesi; şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırıdır. Aynı zamanda Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin yukarıda belirtilen hükümleri çerçevesinde mevcut imar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz.” Mevcut imar planlarına 10 bin 378 metrekare spor alanının plan açıklama raporuna göre 6 bin 356 metrekare ticaret+konut alanı 3 bin 749 metrekarenin park alanı ve 272 metrekarenin trafo alanı olarak planlandığı belirtilen dilekçede nüfus planlama ve şehircilik planları açısından aykırılık vurgusu yapılarak itiraz edildi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam