11 Temmuz 2024 18:02

Sumitomo’da 43 günlük grev anlaşmayla sonladı

Sumitomo’da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine çıkılan grevde 43 gün sonunda anlaşma sağlandı. İlk 6 ay için yüzde 126 zam alan işçiler grevi sonlandırdı.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Çankırı’da Sumitomo Rubber AKO Lastik ile Petrol-İş arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev 43. gününde kazanımla sona erdi. Sumitomo işçileri, “Greve çıkmadan önce nereye giderse gitsin kararlı olacağımızın sözünü içeride arkadaşlarımızla birbirimize verdik. Kararlığımız bize kazandırdı” dedi.

29 Mayıs günü başlayan grevin 43. gününde “ilk 6 ay için yüzde 126, sonraki 6 ay için ise enflasyon farkı artı enflasyonun yüzde 10’u” zamda anlaşma sağlandı.

Görüştüğümüz bir işçi alınan sonuçtan işçilerin memnun olduğunu ifade ederek, “Şimdi net ücret en düşük 28 bin 277 civarı oldu. Yan haklarla birlikte yaklaşık 45-50 bin lirayı buluyor. Talep de buydu. Çalışanların yüzde 95’i sözleşmeden memnun. Enflasyon artı enflasyonun yüzde 10’u kadar iyileştirme yapıldı. Onunla birlikte ücretler şimdi ortalama net 35 bin 900 liraya yükselmiş oldu. Yan haklarda da iyileştirmeler yapıldı” dedi.

"SIKINTILARIMIZIN KARŞILIĞINI ALDIK"

43 günlük grev sürecinde bayram dönemini zor geçirdiklerini söyleyen işçi, “Normal şartlarda kurban keserdik ama kesemedik. Buruk geçirdik. Dönüşümlü olarak fabrika önüne geldik. Çünkü çoğu arkadaşımız ek iş buldu. Bu şekilde ek gelir kazanmaya çalıştı. 43 gün az değil. Çok sıkıntı yaşadık ama sıkıntılarımızın karşılığını da aldığımızı düşünüyoruz. Grevin kazanımla sonuçlanması bize moral verdi, iyi hissettirdi” dedi.

Bir başka işçi ise grev sürecinde destek veren herkese teşekkür ederek, “Başından beri söylediğimiz şuydu. 11 yıldan fazladır çalışıyor bu fabrika. 11 yıldan beridir bizler üretiyoruz, çalışıyoruz, yoruluyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 2 bin 700 kişiden fazla işçisi bulunan, başka ülkelerde işletmeleri bulunan yurt dışına tonlarca satış yapan böyle bir işletmenin işçisine verdiği değer karşında bir şeyler yapmalıydık. 5 aya yakın toplu sözleşme süreci geçirdik. Başından beri sendikaya da söylediğimiz, sendikayla birlikte yaptıklarımız da sonuna kadar gitmekti. Bu konuda kararlığımız bize kazandırdı. Greve çıkmadan önce nereye giderse gitsin kararlı olacağımızın sözünü içeride arkadaşlarımızla birbirimize verdik. Çünkü bizim olmayanı istemedik. Hakkımızca, adilce Anadolu’nun bu şehrine yaşam sürmek istedik. Evimize, eşimize, çocuğumuza sabah kalktığında kara kara düşünmediği bir maaş götürmek istedik. Sosyal haklarımız olsun, işçiyiz köle değiliz demek istedik. Gücümüzü kullandık, birliğimizi bozmadık, istediğimize yakın bir zam, sosyal haklarda kazanımlar sağlayan bir zafer elde ettik” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler: Bozkurt hükümete yaradı

SONRAKİ HABER

A Milli Kadın Milli Futbol Takımı: Kadın futboluna yatırım yapan bir ülkeye karşı oynayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...