12 Temmuz 2024 04:07

Ticaretten değil, teşhirden rahatsızlar

İsrail ile ticari ilişkilerini sürdüren şirketlere dönük tepkiler sürerken protestoların hedefindeki Zorlu Holding ve Coca Cola fabrikalarının önündeki tabelalar kaldırıldı.

Fotoğraflar: Filistin için Bin Genç

Paylaş

İhsan CELEPKOLU
Bursa

İsrail ile ticari ilişkilerini sürdüren şirketlere dönük tepkiler sürüyor. İsrail’e mal ihraç eden pek çok şirket gerek sosyal medyada gerekse işletme önlerinde yapılan eylemlerle protesto edildi. Ancak bu şirketler ticari ilişkileri sonlandırmak yerine marka isimlerinin teşhir olmasını engellemenin derdine düştü.

Bunlardan biri Zorlu Holding. Filistin İçin Bin Genç grubunun Zorlu Holding önünde 14 Mart’ta düzenlediği eylemde fabrikaya ait tabela görünürken aynı grubun 8 Haziran’da yine holding önünde yaptığı eylemde holdinge ait tabelanın indirildiği yerine ise Türk bayrağı koyulduğu görülüyor.

Zorlu Holdinge bağlı Zorlu Enerji, İsrail’de faaliyet yürüten Ezotech Electric Ltd, Solad Energy Ltd. ve Adnit Real Estate Ltd. şirketlerinin yüzde 42.15 ortağı konumundaydı. Şirketin ortağı olduğu enerji santralleri yıllık 1000 MW’nin üzerinde elektrik üreterek İsrail’in enerji ihtiyacının yaklaşık 7’sini karşılıyordu. Protestolar sonrası şirketin CEO’su Sinan Ak hisselerin Ezotech’in ortağı olduğu Edeltech Ltd. şirketine satıldığını açıkladı. Bu satışın ‘Çevresel etkileri azaltmak gerekçesiyle’ yapıldığı ifade edildi.

Zorlu’nun satışını imzaladığı şirketler arasında olmayan Zorlu İsrail Ltd, ZJ Strong Enerji, Zador Enerji ve ortağı olduğu tüm şirketlerin en büyüğü olan, doğrudan İsrail Savunma Bakanlığına elektrik üreten Dorad Doğalgaz Çevrim Santrali ortaklığa devam ediyor.

İsrail’de önemli bir pazara sahip olan ve ismi bu ilke ile anılan, bu nedenle de boykot çağrılarının odağındaki markalardan birine dönüşen Coca Cola’nın Bursa Kestel’deki fabrikası önündeki tabela da protestolar sonrası yerinden kaldırıldı. Geçmişte fabrikaya ait reklam tabelaları görünüyor iken daha sonra bu tabelaların kaldırıldığı ve sadece C.C.Ö. yazıldığı ve marka isminin gizlendiği fotoğraflara yansıdı. Daha önce bu fabrika önünde gerçekleştirilen eylemlerden dolayı dışarıdan gelecek tepkilerin önüne geçmek için fabrikanın böyle bir yola başvurulduğu düşünülüyor.

ÖNCEKİ HABER

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri: ÖMK'yi derhal geri çekin!

SONRAKİ HABER

Avukat Şahap Arpacı: Müvekkil korkudan görüşmeye gelmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...