11 Temmuz 2024 23:36

“İhracatla övünen, EYT’yi yük gören AKP’li Zeybekci sermayenin sözcüsüdür!”

AKP'li Zeybekci, toplum baskısı ile EYT’nin çıktığını ekonomiye zarar verdiğini söyledi. EMEP, “İhracatla övünen, EYT’yi yük gören AKP’li Zeybekci sermayenin sözcüsüdür!" diyerek tepki gösterdi.

AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci | Fotoğraf: DHA

Reklam

AKP Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği etkinliğinde yaptığı konuşmada muhalefet ve toplum baskısı ile EYT’nin çıktığını ekonomiye zarar verdiğini söyledi. Emek Partisi (EMEP) Denizli İl Örgütü yaptığı yazılı açıklamada EYT’nin ekonomiye yükünün 1 trilyon lira olduğunu açıklayan AKP’li Zeybekci’ye tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “AKP’li Zeybekci büyük patronlardan silinen milyonlarca dolarlık vergi borçlarına ne söylüyor? Mehmet Şimşek 2024 bütçesi için “2,2 trilyon TL vergiden vazgeçtik” demişti. Kimin vergilerinden vazgeçtiler? Elbette patronların!”

SERMAYENİN KARLARI İŞÇİLERİN ÖLÜMLERİ ARTIYOR!

Milli gelirden emekçilerin ve sermayenin aldığı payların sıralandığı açıklamada, enflasyonun arttığı son yıllarda emekçilerin toplam gelirdeki payının yüzde 32’den yüzde 23’e gerilediği, sermayenin paylarının ise yüzde 41’den yüzde 47’ye çıktığı belirtildi. Geçen sene en büyük 500 sanayi patronunun kârı ortalama yüzde 137 arttığı hatırlatılan açıklamada işçilere ödenen maaşların yalnızca yüzde 33 arttığı kaydedildi. 2023 yılının ilk beş ayında en az 738 işçinin, iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtilerek hayatını kaybeden işçilerin yaklaşık yüzde 31’inin emeklilik çağında ya da emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalan yaş grubunda yer aldığı not düşüldü. Açıklamada 50 ila 64 yaş aralığında 186, 65 yaş ve üzeri 40 işçi beş ay içinde hayatını kaybettiği ifade edildi.

Yükselen mülteci düşmanlığına da dikkat çekilen EMEP Denizli İl Örgütü’nün açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “3-5 yerden maaş alan bürokratları, bakanları varken ‘itibardan tasarruf olmaz’ deyip şatafatlı bir yaşam sürenlerin 25 yıl prim ödeyip 10 bin lira gibi açık sınırının yarısı maaş alanları hedefe koymasına izin yok. ‘15 milyon mülteci yerine emekliye verilsin’ söylemleri bu soygunun gerçek yüzünü gizliyor. Gerçekleri çarpıtmak zaten AKP’nin en iyi yaptığı işken muhalefetteki bazı siyasi partiler de oy uğruna gerçeklere yaslanmadan, muhalif gibi görünen fakat yine patron sınıfının işine gelecek söylemler üretiyor. Suriye’de yaşanan savaş ve çatışmalar neticesinde milyonlarca insan göç etmek zorunda kalmış, Türkiye’de bu göçün resmî ve gayri resmî rakamlarla 5 milyon mültecinin hedef ülkelerinden biri olmuştur. Ülkemizde yaşamak zorunda kalan Suriyeliler her seçimde düşman ilan edilerek, işsizliğin, hayat pahalılığının, zamların neredeyse her kötülüğün sorumlusu olarak gösterilmekte ve hedefe konulmaktadır. Irkçı ve şoven politikalar sürdüren siyasi partiler, seçim stratejilerini göçmen düşmanlığı üzerine kurarak, oy devşirmek uğruna linç kültürünü beslenmektedir. Suriyeli ve farklı milliyetlerden göçmenler aynı zamanda sermaye için ucuzun ucuzu, güvencesiz emek olarak fabrikalarda, izbe atölyelerde en ağır işlerde çalıştırılmaktadır.”

“SERMAYENİN SÖZCÜLERİNE VE PARTİLERİNE KARŞI ÖRGÜTLENELİM!”

“Yapılan ihracatla övünen ancak emekçilerin hakkını yük olarak gören bu sözler katıksız sermaye sınıfının sözleridir” denilen açıklamada “Emeklileri açlık sınırının yarısına mahkum eden de bu sınıftır. AKP işte bu sınıfın sözcüsü ve partisidir. Emekçilerden aldığı oyla rıza sağlayan ancak tüm teşvik ve düzenlemeleri sermayenin hizmetine sunan bu anlayış çürümüştür. Emekçiler örgütlenerek ses yükseltmedikçe sahnede hep sermayenin sözcüleri olacaktır. Emekçilerin taleplerini, sesini yükseltmek için mücadeleyi birlikte büyütelim” sözleriyle örgütlenme çağrısı yapıldı. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam